Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistövälittäjien ennuste: Tulossa erittäin vilkas asuntokaupan kevät – erityisesti mökkikaupassa

Kuva: Suomen Kiinteistövälittäjät ry

Mökkikauppa on ollut vilkasta korona-aikana. Kasvu jatkuu edelleen, mikäli on uskominen kiinteistövälittäjille tehtyä markkinakyselyä.

Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n toteuttamaan kiinteistömarkkinoiden markkinakyselyyn vastasi noin 75 prosenttia jäsenyrityksistä. Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinaennusteet perustuvat ainoana Suomessa hyvin laajan verkoston paikallisia asiantuntijoita osaamiseen ja tietoon markkinakehityksestä omalla alueellaan.

Loma-asuntojen kauppa on käynyt jo vuoden verran ennennäkemättömän vilkasta tahtia. Vuonna 2020 mökkikauppa kasvoi jopa lähes 40 prosenttia edellisvuodesta.

Sama trendi jatkuu. Mökkikaupasta ennustetaan erittäin vilkasta kevättä ja hintojen nousua. Tosin koronarajoitukset aiheuttaisivat viivettä kauppoihin.

Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinakyselyn perusteella on selvästi nähtävissä, että ensisijaisesti etsitään mökkiä kaikilla mukavuuksilla, veden äärellä ja teitten päässä, sekä lähellä omaa asuinaluetta. Myös mahdollisuus ympärivuotisen käyttöön on tärkeä kriteeri mökkiä valitessa.

”Viime vuonna moni mökkiä etsinyt ei löytänyt halumaansa joten tänä keväänä ostajia odotetaan olevan liikkeellä paljon”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Kuva: Suomen Kiinteistövälittäjät ry

Kevätkaudelle 2021 ennustetaan keskimäärin noin 6,0 prosentin kasvua ja suosituimmilla alueilla jopa 10 prosentin kasvulukuja kauppaan. Hinnoissa ennustetaan keskimäärin noin 5,0 prosentin kasvua.

Pääkaupunkiseudun ja Turun liikkumisrajoitukset viivästyttäisivät voimaan tullessaan erityisesti mökkikauppaa alkukeväänä.

Uudemmat omakoti-, pari- ja rivitalot menevät kuin kuumille kiville

Oman pihan ja etätyötilan tarve on noussut koko Suomessa asunnon ostajille tärkeäksi viimeisen vuoden aikana. Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinaennusteesta selviää, että kauppamäärien odotetaan kasvavan keväällä noin 4-5 prosenttia omakotitaloissa, 2-4 prosenttia rivitaloissa ja noin 1-2 prosenttia kerrostaloasunnoissa keskimäärin.

Hintojen odotetaan nousevan vastaavan määrän kuin kysyntä. Omakotitaloissa ostajat ovat erityisen kiinnostuneita uudehkoista, 1990-luvulta eteenpäin rakennetuista taloista. Vähemmän kiinnostusta on remontoimattomista, vanhemmista taloista. Myös omakotitontteja kysytään nyt aiempaa enemmän.

”Oma piha ja lisätila on nyt ostajien mielessä kun asuntoa etsitään” kommentoi Jussi Mannerberg.

Kerrostaloissa yksiöiden kysyntä on jonkin verran alhaisempi kuin suurempien perheasuntojen. Erityisesti Helsingissä suuremmat keskustan kerrostaloasunnot ovat poikkeuksellisen kysyttyjä jopa kaikkein kalleimmissa eteläisissä kaupunginosissa.

Vuokra-asuntomarkkinoilla eletään odottavaa aikaa

Pieniä vuokra-asuntoja on tällä hetkellä paljon vapaana erityisesti suuremmilla opiskelupaikkakunnilla. Etäopiskelu ja etätyö sekä matkailun puute on aiheuttanut ylitarjontaa markkinoille ja Suomen Kiinteistönvälittäjien ennusteen mukaan vuokrien määrissä on odotettavissa loivaa laskua uusissa sopimuksissa. Suuremmista perheasunnoista on vuokramarkkinoilla hyvää kysyntää.

Suomalaisten halu sijoittaa metsään on nyt selvästi nousussa.

Metsätilojen myynti on noussut viime vuosina merkittävästi ja SKVL:n metsäkauppaa tekevistä jäsenistä noin 70 prosenttia raportoi kysynnän nousua tai pysymistä ennallaan. Erityisesti Etelä- ja Pohjois-Savossa, Kaakkois-Suomessa, Varsinais-Suomessa sekä Uudellamaalla ovat kysyntä ja hinnat nousussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös