Indikaattorit

Suomen teollisuus jatkaa elpymistä – palveluiden suhdannekuva heikkenee

Koronatilanne heijastuu selvästi enemmän palvelusektorin suhdannetilanteeseen kuin teollisuuden.

Suomen teollisuuden luottamusindikaattori osoittaa suhdannetilanteen kohentumista. Elinkeinoelämän keskusliiton maaliskuun luvut osoittavat, että teollisuusyritysten luottamus nousi maaliskuussa viisi pistettä edelliskuukaudesta. Uusin lukema oli +3, kun saldoluku oli helmikuussa -2. Luottamusindikaattori on yhä lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on +1.

Luottamusindikaattorin mukaan teollisuustuotannon ennakoidaan kasvavan lähikuukausien aikana. Tilauskanta säilyi edelliskuun tasolla ja on lähellä normaalina pidettyä tasoa. Valmiiden tuotteiden varastot puolestaan supistuivat maaliskuussa alle tavanomaisen tason.

Teollisuuden tuotantokapasiteetti oli täyskäytössä 74 prosentilla vastaajista, mikä on korkeampi osuus kuin helmikuussa.

Suomen teollisuuden luottamus oli helmikuussa tehdyn mittauksen mukaan alle EU-maiden keskiarvon

Myös rakennusyritysten luottamus koheni maaliskuussa, tosin lukema on edelleen selvästi pakkasella. Luottamusindikaattorin saldoluku oli -16 pistettä, joka on seitsemän pistettä enemmän kuin edelliskuussa. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -7, joten luottamus pysyi yhä selvästi keskiarvon alapuolella.

Palvelualoilla näyttää synkemmältä, mikä ei ole koronarajoitusten vuoksi yllätys.

Palveluyritysten luottamusindikaattori laski maaliskuussa viime kuun tasolta. Saldolukema on -7 pistettä, mikä on kolme pistettä vähemmän kuin helmikuussa ja yhä alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +12.

EK:n mukaan palveluyritykset arvioivat yleisen suhdannekuvansa yhä heikentyneen, myyntimäärät ovat vähentyneet edelliskuukauteen nähden ja myyntiodotukset lähikuukausille ovat kääntyneet kielteisiksi.

Vähittäiskaupan luottamus pysyi ennallaan maaliskuussa. Luottamusindikaattorin uusin pisteluku oli -1, joka on sama kuin helmikuun lukema. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on myös -1.

”Koronatilanne heijastuu viime kevään tapaan enemmän palvelualoille ja kauppaan, joissa myyntiodotukset ovat kääntyneet uudelleen laskuun. Kokonaisuutena elinkeinoelämän luottamus kuitenkin nousi maaliskuussa, sillä teollisuuden lisäksi nyt myös rakentaminen palautuu”, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Pakarisen mukaan kausivaihtelusta johtuen epidemiatilanne voi helpottaa nopeastikin, kuten nähtiin tapahtuvan myös viime keväänä.

”Nyt apuna ovat vielä rokotteet, joiden saatavuuskin paranee huhtikuussa merkittävästi. Siksi olisi hyvin tärkeää luoda ennakoitavuutta tuleville kuukausille kertomalla esimerkiksi, missä vaiheessa ja millä kriteereillä rajoituksia tullaan purkamaan”, Pakarinen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös