Markkinakommentit

Nyt odotetaan kunnon tulosrallia – paljon hyvää on jo osakkeiden hinnoissa

Markkinoilla odotetaan nyt kovia tulosparannuksia alkavalla pörssiyhtiöiden tuloskaudella.

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi alkaa tuttuun tapaan tällä viikolla Yhdysvalloissa suurten pankkien julkistaessa kvartaalituloksensa.

Odotetut parannukset vuodentakaiseen ovat mittavia, kertoo Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

”Tällä hetkellä USA:n tulosten odotetaan alkavalla tuloskaudella kasvaneen noin neljänneksellä viime vuoden vastaavaan verrattuna. Vuoden alussa sama ennuste oli noin kuudenneksen, joten näkymät ovat elpyneet tammikuusta hurjasti”, Saari toteaa.

Saaren mukaan Nordean on viime kesästä alkaen pitänyt tulosennusteita liian synkkinä, Reilusti odotuksia paremmat talousluvut eivät ole näkyneet parempina tulosodotuksina.

Nyt kuitenkin ennusteita on nostettu eniten viiteentoista vuoteen. Nousuun on Saaren mukaan kuitenkin hyviä syitä.

Saaren mukaan arviot painuivat liian pessimistisiksi koronakriisin synkimpinä hetkinä, ja talouden elpyminen on ollut rivakampaa kuin tuolloin uskallettiin toivoa.

”Kuluneen vuosineljänneksen aikana yhdysvaltalaisyhtiöt ovat myös antaneet ennätyksellisen myönteisiä tulosohjeistuksia. Tavallisina neljänneksinä yhtiöt pyrkivät ennemminkin suitsimaan liian myönteisiksi intoutuneita analyytikkoennusteita. Tuloskausi onkin monessa mielessä ollut poikkeuksellinen jo ennen alkuaan”, päästrategi toteaa.

Paljon hyvää on kuitenkin leivottu jo osakkeiden hintoihin, Saari muistuttaa.

”Markkinat ovat jo ehtineet hinnoitella tähänastiset tulosnäkymien parannukset. Toisaalta samaan hengenvetoon voidaan todeta, että tulosnäkymien parannukset ovat olleet alkuvuoden vahvan markkinakehityksen tukena. Nostaakseen kurssit uusiin korkeuksiin tämän tuloskauden pitäisi tarjoilla joko nostettujakin arvioita parempaa tai odotettua myönteisempiä viestejä tulevaisuuden näkymistä.”

Toimialoista Nordea nostaa esiin rahoitussektorin ja teollisuusyhtiöt.

”Talousnäkymien jatkuvan elpymisen ja markkinoiden vahvuuden ansiosta rahoitusala etenkin Yhdysvalloissa voi hyvinkin ylittää jo korkeiksi nousseet ennusteet reippaalla kaulalla. Tähän vaikuttaa paljolti se, miten suurissa määrin pankit pystyvät purkamaan luottotappiovarauksia taseistaan ja miten paljon korkeana pysytellyt markkinoiden aktiviteetti auttaa suurimpia yhtiöitä”, Saari toteaa.

Teollisuusyhtiöt voivat myös pärjätä melko hyvin. Saaren mukaan se johtuu siitä, että mittava osa niiden liiketoiminnasta on jo elpynyt, mutta toimialalta kokonaisuutena odotetaan tuloslaskua.

”Erityisesti henkilökuljetusten osalta tilanne on kuitenkin yhä synkkä, mutta näkymät elpymässä, mikä hankaloittaa kokonaiskuvan muodostamista.”

Nordea suosittelee pitämään osakkeet edelleen ylipainossa, koska niiden tarjoamat tuottomahdollisuudet ovat reilusti korkosijoituksia paremmat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös