Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osakemarkkinoilla riskinä vuosituhannen vaihteen IT-kuplan kaltainen ”arvostusylilyönti”

Lippo Suominen
FIM:n päästrategi Lippo Suominen.

Jatkossa osakkeiden tuotot jäävät selvästi viime aikoja matalammiksi, vaikka markkinat eivät kääntyisikään laskuun, arvioi FIM:n päästrategi.

Osakemarkkinoiden on finanssikriisin jälkeen ollut historiallisen pitkä ja sitkeä. Ei edes maailmanlaajuinen koronapandemia suistanut osakemarkkinoita karhu- eli laskumarkkinoille, vaan osakemarkkinat elpyivät nopeasti viime kevään rytinästä.

Esimerkiksi S&P 500 on noussut vuoden 2020 maaliskuun pohjilta jo yli 80 prosenttia. Nyt indeksi on kaikkien aikojen ennätyksessään.

Toista samanlaista jättirallia ei ole tämän jälkeen luvassa, muistuttaa FIM:n päästrategi Lippo Suominen.

”Jatkossa tuotot jäävät selvästi matalammiksi, vaikka markkinat eivät kääntyisikään laskuun. Sijoittaja joutuu nyt tasapainoilemaan ahneuden ja pelon välillä, kun edessä ovat aiempaa ailahtelevammat ajat”, Suominen toteaa.

Suomisen mukaan inflaatio, USA:n yritysveronkorotukset ja rahapolitiikan kiristyspuheet huolettavat sijoittajia. Lisäksi osakkeiden korkea arvostus tekee ne herkemmiksi heilahduksille.

Toisaalta myös vahva ennakoitu talouskasvu ja entistä tiukemmin lähelle nollaa ankkuroidut korot antavat tukea osakkeille, Suominen toteaa.

”Tuo rahaa etsii tuottoa, ja kun tileiltä ja valtionlainoista tuottoja ei tule, valuu rahaa lisääntyvissä määrin osakkeisiin, yrityslainoihin ja kiinteistöihin. Nousu itsessään ruokkii nousua, kun yhä useampi synkistelijä antaa periksi ja hyppää markkinoille. Toisaalta instituutiot joutuvat miettimään allokaatioitaan uusiksi, kun ennen koroissa pidetylle rahalle etsitään tuottoisampia vaihtoehtoja.

Osakkeiden arvostustasot ovat kuitenkin nousseet ja ne ovat jo kalliita historiaan verrattuna, Suominen muistuttaa. Vaikkakin suhteessa nollakorkoihin ne ovat kuitenkin edelleen houkuttelevampi vaihtoehto.

Suomisen mukaan on kuitenkin olemassa riski, että markkinoille muodostuu ”vuosituhannen vaihteen IT-kuplan kaltainen arvostusylilyönti”.

”Yksittäisissä osakkeissa sellaisia on jo maailmalla nähty. Monet kuumat hype-osakkeet ovat luisuneet selvästi huipuistaan, mikä on terve merkki”, Suominen toteaa.

Myös Nordean päästrategi Antti Saari on sitä mieltä, että paljon hyvää on jo leivottu osakkeiden hintoihin.

Paljon hyvää on kuitenkin leivottu jo osakkeiden hintoihin, Saari muistuttaa.

”Markkinat ovat jo ehtineet hinnoitella tähänastiset tulosnäkymien parannukset. Toisaalta samaan hengenvetoon voidaan todeta, että tulosnäkymien parannukset ovat olleet alkuvuoden vahvan markkinakehityksen tukena. Nostaakseen kurssit uusiin korkeuksiin tämän tuloskauden pitäisi tarjoilla joko nostettujakin arvioita parempaa tai odotettua myönteisempiä viestejä tulevaisuuden näkymistä”, Saari toteaa Nordean viikkokatsauksessa.

Tohtori Tuhoksi tituleerattu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini puolestaan varoittaa Bloomberg TV:n haastattelussa, että riskinottaminen on noussut Wall Streetillä vaaralliselle tasolle.

Roubinin mukaan likviditeetin ”kieppuminen” finanssimarkkinoilla ja aggressiivinen lainarahan käyttö sijoituksissa tulevat aiheuttamaan ongelmallisia aikoja markkinoille. Sijoittajat ovat hyödyntäneet ahneesti velkavipua. Osa sijoittajista on Roubinin mielestä ottanut jo liikaa velkariskiä ja se tulee johtamaan ongelmiin.

FIM:n suosituksissa Euroopan, Japanin ja kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat tällä hetkellä allokaatiosuosituksissa neutraalissa painossa. USA on kalliin arvostuksensa vuoksi alipainossa.

Suomen osakemarkkinat ovat ainoana markkinana FIM:n suosituksissa ylipainossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös