Indikaattorit

Tämän indikaattorin perusteella osakekurssikehitys on seuraavina kuukausina heikkoa

Yksityissijoittajien luottamusta tulevaan osakekurssikehitykseen kartoittavan kyselytutkimuksen optimististen ja pessimististen vastausten erotus (sininen graafi) on korkein yli kolmeen vuoteen. Alempi punainen graafi kuvaa S&P 500 -indeksin kehitystä.

Osakekurssit ovat nakuttaneet suvantovaiheen jälkeen uusia ennätyksiä rapakon takana.

Ennätykset ovat innostaneet monia kotitalouksia mukaan osakemarkkinoille. Osakesijoittamisen suosio on kohonnut Yhdysvalloissa, Euroopassa, Kiinassa, sekä myös täällä Suomessa. 

Amerikkalaisten yksityissijoittajien lyhyen aikavälin luottamus osakekurssien kallistumiseen kohosi tällä viikolla korkeimmalle tasolle kolmeen vuoteen. American Association of Individual Investorsin tekemän kyselyn mukaan 56,9 prosenttia yksityissijoittajista uskoo osakekurssien nousevan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Vielä edellisviikolla lukema oli selvästi pienempi, sillä silloin 45,8 prosenttia uskoi kurssinousuun.

Neutraaliin kehitykseen yksityissijoittajista uskoo tällä haavaa 22,7 prosenttia ja kurssilaskuun 20,4 prosenttia. Näin ollen optimismin ja pessimismin välinen erotus on 36,5 prosenttiyksikköä. Erotus on korkein 3. tammikuuta 2018 jälkeen, jolloin se oli peräti 44,2 prosenttiyksikköä. 

Optimismi on viimeisen viiden kuukauden aikana ollut muutoinkin vahvaa, sillä edellisen 21 viikon aikana positiivisten vastausten osuus oli kahta viikkoa lukuun ottamatta yli historiallisen keskiarvon, joka on 38,0 prosenttia.

Historiaan peilattuna korkea optimismin ja pessimismin välinen erotus sekä matala neutraalien ja pessimististen vastausten osuus on indikoinut keskimääräistä matalampia S&P 500 -indeksin tuottoja seuraavalle kuudelle ja 12 kuukauden aikajaksoille.

Vastaukset voivat kuitenkin muuttua nopeasti, sillä Covid-19 pandemian ja rokoteohjelmien vaikutus näyttäytyy jatkossakin keskeisenä. Lisäksi Yhdysvaltain uuden hallinnon finanssipolitiikka, talouden trendit ja osakemarkkinoiden arvostustaso vaikuttavat vastausten jakaumaan. 

Huomionarvoista on, että vastaajista vain 20 prosenttia arvioi osakemarkkinan olevan yliarvostettu ja että osakekurssit ovat eriytyneet fundamenteista. Vastaavasti kyselyyn vastanneista 39 prosenttia uskoo osakekurssien nousevan edelleen koronarajoitusten purkautuessa ja taloustilanteen sen myötä normalisoituessa. 

Yksityissijoittajien sijoitusvarallisuudesta lähes 70 prosenttia oli maaliskuussa sijoitettu osakemarkkinoille. Lopuista 30 prosentista noin puolet oli allokoitu joukkolainoihin ja toinen puolikas käteiseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös