Indikaattorit

Pelätty inflaatio kipusi USA:ssa korkeimmilleen sitten vuoden 2008

Odotettua korkeammat inflaatioluvut säikäyttivät sijoittajat. Analyytikko ennustaa rahapolitiikan kiristymistä.

kuluttajahintaindeksi inflaatio USA

Markkinoilla odotettiin eilen kuumeisesti huhtikuun inflaatiolukuja. Massiivinen elvytyspolitiikka, elpyminen koronakriisistä ja useiden raaka-aineiden voimakas nousu ovat nostaneet pelkoja inflaation kiihtymisestä hallitsemattomaksi.

USA:n Tilastokeskuksen julkaisemat luvut eivät inflaatiohuolia rauhoitelleet.

USA:n 12 kuukauden kuluttajahintaindeksi pomppasi 4,2 prosenttiin, kun se kuukausi sitten oli 2,6 prosenttia. Inflaation nousu oli nopeinta sitten syyskuun 2008.

Inflaation kiihtyminen luo paineita erityisesti pitkien korkojen nousulle. USA: 10-vuoden velkakirjan korko pomppasikin keskiviikkona lähes 1,7 prosenttiin.

Hintoja nostivat erityisesti autojen ja ruoan hinnan kallistuminen. Esimerkiksi käytettyjen autojen hinnat nousivat 10 prosenttia maaliskuuhun verrattuna, mikä on seurantahistorian korkein nousu kuukauden aikana. USA:n Tilastokeskuksen mukaan käytettyjen autojen hintojen nousu selitti yli kolmasosan hintojen kokonaisnoususta.

Kuitenkin myös pohjainflaatio, joka ei sisällä ruoan ja energiakustannusten nousua, nousi huhtikuussa 3,0 prosenttia vuoden takaisesta. Pohjainflaation nousu oli nopeinta sitten vuodne 1981.

Kohonnut inflaatio säikäytti keskiviikkona markkinat ja useat osakeindeksit laskivat. Sijoittajat pelkäävät, että kohoava inflaatio saa keskuspankki Fedin kiristämään rahapolitiikkaa nopeammin kuin on odotettu.

Keskeinen kysymys nyt on, onko inflaatio nyt kiihtyvällä nousutrendillä, vai onko korkea inflaatio vain väliaikaista?

Ilmoitettu 4,2 prosentin hintamuutos kuvaa vuosimuutosta huhtikuusta 2020 tämän vuoden huhtikuuhun. Vuosi sitten elettiin erittäin poikkeuksellisessa koronakriisissä, jolloin hinnat Yhdysvalloissa laskivat rajusti.

Kova inflaatiolukema saattaa siten selittyä poikkeuksellisen alhaisella vertailukohdalla.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että inflaatioluvuissa oli aika paljon kertaluonteisuutta. Pysyvämpi nousu jää hänen mukaansa vielä nähtäväksi, kunhan talouskasvu sitoo vapaat resurssit.

Toinen keskeinen tekijä saattaa olla se, että Yhdysvalloissa on elvytetty koronan jälkeen kokonaiskysyntää valtavilla elvytyspaketeilla. Nyt kysyntä elpyy, mutta tarjonnan kyky vastata kasvaneeseen kysyntään saattaa kestää jonkin aikaa.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich näkee USA:n hinnoissa aitoja nousupaineita.

Gerich epäilee, että inflation kiihtyminen tarkoittaa sitä, ettei kevyt voi jatkua loputtomiin.

”Itse asiassa Fedin linja muuttunee jo myöhemmin tänä vuonna”, Gerich ennustaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös