Oma talous

Palkansaajien veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät lähestyvät

Verohallinto odottaa esitäytettyihin veroilmoituksiin tänä vuonna enemmän korjauksia ja täydennyksiä kuin moneen vuoteen. Syynä tähän on koronakriisi.

Verohallinnon mukaan viime keväänä 1,3 miljoonaa täydensi tai korjasi esitäytettyä veroilmoitusta. Tänä vuonna määrän odotetaan kasvavan.

Koska monet siirtyivät viime vuoden maaliskuussa tekemään etätyötä osin tai kokonaan, kodin ja työpaikan väliset matkakustannukset vähenivät. Osa puolestaan voi vähentää etätyössä aiheutuneita kustannuksia. Myös kodin ja työpaikan välisiä maskikuluja voi vähentää, jos matkaa on tehnyt julkisilla.

Erityisesti etätöihin liittyvät verovähennykset ja maskikulujen vähentäminen kiinnostavat ihmisiä.

Poikkeuksellinen koronavuosi näkyy myös veroilmoituksessa. Etätyö ja siihen liittyvä työhuonevähennys on aiempaa ajankohtaisempi koronakriisin myötä lisääntyneen etätyöskentelyn vuoksi. Verohallinnon mukaan vuonna 2019 työhuonevähennyksen sai lähes 100 000 asiakasta. Yhteensä Verohallinto myönsi työhuonevähennyksiä noin 73 miljoona euroa. Keskimääräinen vähennys oli 737 euroa.

Verohallinto lähetti aiemmin tänä keväänä 4,9 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta. 2,1 miljoonaa palkansaajaa ja 1,2 miljoonaa eläkeläistä on saanut esitäytetyn veroilmoituksen maalis–huhtikuun vaihteessa.

”Koronapandemian seuraukset kohdistuvat ennen kaikkea palkansaajien verotukseen ja heistä jopa 95 % käyttää viisaasti OmaVero -verkkopalvelua ilmoittamiseen. Mitään ihmisjonoja veroilmoituksen jättämiseen ei siksi ole odotettavissa. Ihmiset ovat olleet veroilmoitusasioista nyt hyvin kiinnostuneita ja haluavat ilmoittaa vähennykset oikein”, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta sanoo.

Veronmaksajan verotuksen kannalta verovähennykset ovat avainasemassa. Verotuksessa on lukuisia mahdollisuuksia erilaisille verovähennyksille, joiden rahallinen arvo saattaa olla merkittävä.

Veroilmoituksessa rahallisesti kriittisiä kohtia saattavat olla esimerkiksi seuraavat:

  • Osakekaupat
  • Työmatkavähennys
  • Työhuonevähennys
  • Nettiyhteys
  • Kotitalousvähennys

Palkansaajien veroilmoituksen täydentämisen ensimmäinen määräpäivä on viikon päästä tiistaina 4. toukokuuta. Muut määräpäivät ovat 11. ja 18. toukokuuta.

Henkilöasiakkaiden pitää tehdä kiinteistöverotuspäätöksiin mahdolliset korjaukset viimeistään 4. toukokuuta. Kiinteistöveron maksupäivät ovat 6. elokuuta ja 6. lokakuuta.

Tässä Verohallinnon vinkit veroilmoituksen tarkistamiseen ja täydentämiseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös