Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistövälittäjien asuntomarkkinaennuste: Uusille tilaville asunnoille nyt vahvaa kysyntää

Hyväkuntoiset uudet ja isommat asunnot menevät nyt entistäkin nopeimmin kaupaksi, arvioivat kiinteistävälittäjät markkinaennusteessaan.

Lähde: Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

Erittäin vilkas kaupankäynti pitää kuitenkin edelleen tarjonnan kokonaismäärän normaalia niukempana. Tämä selviää Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) tuoreesta asuntomarkkinaennusteesta.

SKVL koostuu yli neljästäsadasta jäsenyrityksestä ja lähes 1600 välittäjästä, ja markkinakyselyyn vastasi noin 75 prosenttia jäsenyrityksistä.

Hyväkuntoiset uudet asunnot menevät nopeimmin kaupaksi.

”Upeaa, että koronan myötä suomalaiset löysivät Suomen uudelleen sekä omakoti- ja rivitaloasumisen, että mökkeilyn muodossa”, toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mannergernin mukaan asuntomarkkinat eivät ole sakkaamassa, sillä piristyvä työllisyys ja alhaiset korot tukevat erittäin vahvaa kysyntää. Myös Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien asunnon ostoaikomus on historiallisen korkealla.

”Uskomme, että kesähelteet ovat hiukan rauhoittaneet alkukesän kiivainta kaupankäyntiä. Kun sää palaa normaaliin, kauppa hyppää jälleen huippulukemiin. Kun vielä pankit ja Digi- ja Väestövirasto saisivat resurssinsa riittäviksi, markkina pyörisi paljon vilkkaamminkin”, huokaisee SKVL:n toimitusjohtaja.

Vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät pysyvät korkealla tasolla

Mökkien kysynnän selvä kasvu jatkuu edelleen vuonna 2021. Ennusteen mukaan sekä kauppamäärät että hinnat ovat noin kolmen prosentin nousussa edelliseen neljännekseen verrattuna.

Loma-asunnoissa ostajat ovat kuitenkin vaativia ja haluavat rantaa, hyvät kulkuyhteydet vakituisesta asuinpaikasta ja ympärivuotiseen käyttöön sopivan kohteen. Myös remontoitaville rantakohteille on ostajia liikkeellä, mutta hinnat eivät niiden osalta ole nousussa.

Rantatonttien kysyntä on selvässä kasvussa Etelä-Suomen kunnissa ja muulla rannikkoseudulla.

”Loma-asuntojen kysyntä on ollut tasaisessa nousussa viimeiset viisi vuotta. Vuosi 2020 toi valtavan lisänousun ja nyt kauppa käy edellisen vuoden tahtiin tai jopa vauhdikkaammin. Loma-asuntojen ostajat tuovat myös monille muuttotappiokunnille merkittävää liikennettä”, toteaa Mannerberg.

Vuokramarkkinoiden odotetaan palautuvan normaaliin vuoden loppuun mennessä

Vuokra-asuntojen tarjonta on koronarajoitusten vuoksi ollut runsasta, kun opiskelijat ovat puuttuneet lähes kokonaan markkinoilta. Osa korkeakouluista on ilmoittanut jatkavansa etäpetusta vielä syksyn ensimmäisen jakson, jotta kaikki nuoremmatkin ehtivät saada molemmat rokotteet.

Ennusteen mukaan kesällä alkaa selvä muutos vuokramarkkinoilla: vuokra-asuntojen kysynnän nousua ennustaa jo lähes puolet SKVL:n jäsenvälittäjistä. Uusien sopimusten vuokratason odotetaan kuitenkin edelleen laskevan jonkin verran kesällä.

On kuitenkin odotettavissa, että vuoden loppuun mennessä vuokramarkkinat ovat normalisoituneet.

”Hyvää vuokra-asuntoa etsiville kesä tarjoaa mahdollisuuksia löytää asunto ennen kuin kysyntä on huipussaan ja vuokrat alkavat jälleen nousta”, Mannerberg toteaa.

Lue myös tämä: Kesämökki saattaa osoittautua jopa kymmenien tuhansien eurojen rahareiäksi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös