Yritysuutiset

Ilkka antoi tulosvaroituksen – toiminta uhkaa kääntyä jälleen tappiolliseksi

Mediakonserni Ilkka-Yhtymä arvioi vuoden 2021 oikaistun oman toiminnan liikevoiton laskevan edellisvuodesta.

Ilkka-Yhtymä muuttaa tulosohjaustaan koskien vuoden 2021 oikaistua oman toiminnan liikevoittoa. Liikevaihdon osalta tulosohjaus pysyy ennallaan, vaikka koronaviruspandemian vaikutukset näkyvät edelleen jokaisen liiketoiminta-alueen kehityksessä.

Liikevaihdon kasvu johtuu pääosin vertailuvuoden 2020 liikevaihtoon sisältyvästä Liana Technologies Oy:n hankintamenon käyvän arvon kohdistamisesta aiheutuneesta noin -1,9 miljoonan euron oikaisusta. Koronaviruspandemiasta johtuen loppuvuoden näkymiin liittyy edelleen paljon epävarmuutta.

Rokotusten edetessä ja pandemian vaikutusten lieventyessä konsernin liiketoiminnoissa ei ole kuluvan vuoden aikana toteutettu viime vuotta vastaavia sopeutustoimia. Poikkeustilanteen aiheuttamat toimintatapojen muutokset näkyvät kuitenkin vielä tiettyjen yleiskulujen laskuna esimerkiksi matkakulujen osalta.

Viime vuoden osalta äkillisestä koronaviruspandemiasta johtuvien sopeuttamistoimien ja muiden poikkeustilanteen tuomien toimintamuutosten kustannussäästöt olivat koko konsernissa yhteensä 2,0 miljoona euroa. Tästä syystä Ilkka-Yhtymän koko vuoden 2021 oikaistun oman toiminnan liikevoiton arvioidaan laskevan edellisvuodesta.

Yhtiö arvioi, että koronaviruspandemiasta johtuvien poikkeusolosuhteiden vuoksi näkymiin liittyy edelleen paljon epävarmuutta.

Ilkka-Yhtymä odottaa nyt liikevaihdon nousevan edellisvuodesta ja oikaistun oman toiminnan liikevoiton puolestaan laskevan edellisvuodesta.

Vuoden 2020 liikevaihto oli 45,8 miljoonaa euroa ja oikaistu oman toiminnan liikevoitto oli 1,8 miljoonaa euroa. Alma Media Oyj:n osingolla (omistusosuus 10,9 %) on merkittävä vaikutus konsernin tulokseen.

Ilkka-Yhtymä-konserni oli tammi-maaliskuun osavuosikatsauksessa 11. toukokuuta arvioinut liikevaihdon nousevan edellisvuodesta ja oikaistun oman toiminnan liikevoiton säilyvän edellisvuoden tasolla.

Yhtiön liikevaihto nousi tammi-maaliskuussa 11,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 10,1 miljoonasta eurosta. Liiketappio laski 0,2 miljoonaan euroon, kun viime vuonna tappio oli lähes 2,5 miljoonaa euroa.

Oikaistu oman toiminnan tappio oli viime vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä 0,2 miljoonaa euroa. Tänä vuonna oikaistu oman toiminnan liikevoitto oli niukasti positiivinen 29 tuhatta euroa.

Toimitusjohtaja Olli Pirhonen kertoi tulosraportin yhteydessä, että edelleen jatkunut koronapandemia vaikutti konsernin liiketoimintaan myös vuoden 2021 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

”Poikkeustilanne näkyi erityisesti ilmoitus- ja painotyömyynnin kehityksessä tammi- ja helmikuussa. Maaliskuun osalta kehitys tasoittui edelliseen vuoteen verrattuna, kun vertailuvuosikin sisälsi pandemian toimintaa heikentävän vaikutuksen. Rokotusten edetessä ja pandemian vaikutusten lieventyessä ei konsernin liiketoiminnoissa enää ole toteutettu sopeutustoimia. Poikkeustilanteen aiheuttamat toimintatapojen muutokset näkyivät kuitenkin edelleen yleiskulujen laskuna esimerkiksi matkakulujen osalta”, Pirhonen totesi.

Pirhosen mukaan media- ja markkinointipalveluiden liikevaihto laski alkuvuoden aikana 1,4 prosenttia ja oli hieman alle 7,2 miljoonaa euroa. Liikevaihdon lasku johtui erityisesti ilmoitustuottojen 12,9 prosentin laskusta edelliseen vuoteen verrattuna.

Koronapandemia on edelleen vaikuttanut merkittävästi koko Suomen mediamainontaan kaikissa mediaryhmissä. Tammi-maaliskuun kumulatiivinen muutos mediamainonnassa yhteensä oli -8,9 prosenttia, painetuissa sanomalehdissä -13,4 prosenttia ja painetuissa kaupunki- ja noutolehdissä -21,7 prosenttia.

Pirhosen mukaan digitaalisen liiketoiminnan kysynnän kasvu näkyy vasta pidemmän aikavalin kuluessa vaikutuksina jatkuvalaskutteisessa liikevaihdossa.

Ilkka-Yhtymä julkaisee puolivuosikatsauksen 9.8.2021.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös