Kasvuosakkeet

Scanfil nostaa näkymiään – Analyytikko: ”selvä positiivinen signaali”

Markkinat palkitsivat Scanfilin osakkeen lähes 7,5 prosentin nousulla positiivisen tulosvaroituksen jälkeen.

Elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja Scanfil nostaa tulosohjeistustaan. Vahvan asiakaskysynnän johdosta yhtiö nostaa vuoden 2021 liikevaihdon ja oikaistun liikevoiton tulosohjeistustaan.

Uusi tulosohjeistuksen mukaan Scanfil arvioi vuoden 2021 liikevaihdon olevan 630–680 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton 41–46 miljoonaa euroa.

Uuteen ohjeistukseen liittyy kuitenkin epävarmuutta johtuen tiettyjen materiaalien, erityisesti puolijohteiden, saatavuudesta ja koronapandemian mahdollisista kielteisistä vaikutuksista asiakkaiden kysyntään sekä ostomateriaalien hankintaketjun toimituskykyyn.

Aikaisemmassa helmikuun lopussa julkistetussa tulosohjeistuksessa Scanfil oli arvioinut vuoden 2021 liikevaihdon olevan 600–640 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton 40–44 miljoonaa euroa.

Scanfil on petrannut tasaisesti viime vuosina. Liikevaihto oli viime vuonna yli 595 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2017 oli hieman alle 530 miljoonaa euroa. Liikevoitto on noussut samalla ajanjaksolla neljässä vuodessa 31 miljoonasta eurosta yli 44 miljoonaan.

Yhtiön kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen liikevaihto ylitti 163 miljoonaa euroa, kasvaen viime vuodesta 13 prosenttia.

Scanfilin toimitusjohtaja Petteri Jokisalo kertoi tulosraportin yhteydessä, että vuoden 2020 jälkipuoliskolla alkanut asiakaskysynnän elpyminen jatkui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

”Kysyntä oli erityisen hyvää uusiutuvaan energiaan, sisäilmaan, automaatioon, kierrätykseen ja hisseihin liittyvissä tuoteryhmissä. Välitysmyynti, jonka odotetaan päättyvän, vaikutti ensimmäisen neljänneksen myyntiin positiivisesti noin 8,1 miljoonaa euroa”, Välimäki totesi.

Kannattavuus kehittyi odotetulla tavalla tammi-maaliskuussa. Liikevoitto oli 10 miljoonaa euroa, mikä oli 6,1 prosenttia liikevaihdosta ja kasvoi viime vuodesta 16 prosenttia.

”Myynti oli erityisen vahvaa maaliskuussa, mikä paransi etenkin Kiinan, Puolan ja Viron tehtaiden kannattavuutta. Toisaalta matalakatteinen välitysmyynti ja Hampurin tuotannon siirto meneillään olevine tehtaan sulkemisineen vaati lisäresursseja ja aiheutti kustannuksia, jotka vaikuttivat hieman negatiivisesti liikevoittomarginaaliin.”

Yhtiön strateginen tahtotila on laajentaa asiakaskuntaa ja lisätä markkinaosuutta erityisesti Saksassa ja laajemmin Keski-Euroopassa. Jokisalon mukaan alueen sopimusvalmistusmarkkina on erittäin kiinnostava ja tarjoaa suuren kasvupotentiaalin Scanfilille. 

”Ajatuksena on tarjota asiakkaille sekä paikallista valmistuskumppanuutta Wuthan tehtaalta Saksassa kuin myös Scanfilin globaalia kumppanuutta, tehdasverkostoa ja palvelutarjontaa.  Etenimme näiden tavoitteiden suhteen positiivisesti vuoden aikana; liikevaihto Keski-Euroopassa kehittyi myönteisesti ja teimme alueella uusia globaaleja sopimuksia paikallisten nykyasiakkaiden kanssa”, Jokisalo summasi viime vuoden tapahtumia toimitusjohtajan katsauksessa.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi raportissaan, että Scanfilin positiivinen tulosvaroitus jo tässä vaiheessa vuotta on selvä positiivinen signaali. Tulosennusteiden nousupaineiden lisäksi kuluvan vuoden ennusteisiin liittyvä riskitaso putoaa melko aikaisen ohjeistuksen muutoksen myötä muutaman pykälään.

”Myöskään osin haastavana pysyneellä komponenttitilanteella ei näytä olevan käänteentekeviä vaikutuksia yhtiöön, vaikka Scanflin liputtaakin ohjeistuksessaan edelleen samat komponentteihin liittyvät riskit kuten aiemminkin”, Viljakainen toteaa.

Inderes ennustaa Scanfilille 0,51 euron osakekohtaista oikaistua tulosta tälle vuodelle ja ensi vuodelle 0,55 euroa. Tämän vuoden ennusteella P/E-kerroin on 15,8x.

Inderesin suositus Scanfilin osakkeelle on lisää ja osakkeen tavoitehinta 8,6 euroa.

Vuodelle 2023 Scanfili on asettanut pitkän tähtäimen tavoitteekseen saavuttaa orgaanisesti 700 miljoonan euron liikevaihto ja 7,0 prosentin liikevoittotaso. Lisäksi yhtiö tutkii aktiivisesti yritysostomahdollisuuksia erityisesti Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa.

Lue myös tämä: Raisio kääntää katseen investoinneista kasvuun – kaura on kasvuajuri

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös