Markkinakommentit

Keskuspankki jatkaa kyyhkysmäistä linjaansa, eikä ole huolissaan inflaatiosta

Inflaation kiihtyminen ei näytä edelleenkään olevan ongelma USA:n keskuspankille tai korkomarkkinoille.

Sijoittajat ja sijoitusammattilaiset ovat tämän vuoden aikana kiinnittäneet erityistä huomiota Yhdysvaltojen kuluttajahintojen kehitykseen. Inflaation kiihtyminen herättää epävarmuutta, koska USA:n talouden pelätään ylikuumentuvan massiivisten elvytyspakettien ja keskuspankin pitkään jatkuneen löysän rahapolitiikan vuoksi.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell piti tällä viikolla USA:n kongressin edustajainhuoneelle odotetun puheen, jossa hän jatkoi jo tutuksi käynyttä näkemystään inflaation kehityksestä.

Selonteossaan Powell vakuutteli kiihtyneen inflaation olevan väliaikaista ja erityisesti työmarkkinat ovat toipumassa koronashokista hitaasti.

Keskuspankki Fed ei edelleenkään aio purkaa voimakkaita rahapoliittisia elvytystoimiaan, vaikka toteutunut inflaatio on voimistunut varsin nopeasti. Fed uskoo edelleen, että tämän hetken hintapaineet liittyvät liiketoimintojen avautumiseen koronapandemia hellittäessä ja että ne ovat väliaikaisia.

Kuluttajahinnat nousivat Yhdysvalloissa kesäkuussa ekonomistien odotuksia enemmän korkeimmilleen 13 vuoteen. Vuositasolla kuluttajahintojen nousu kiihtyi kesäkuussa 5,4 prosenttiin, kun toukokuussa hintojen vuosinousu oli 5,0 prosenttia.

Inflaatio yllätti myös selvästi ekonomistien konsensusennusteen, joka oli 4,9 prosenttia. Ruoan ja energian hintojen vaikutukset poisjättävä pohjainflaatio oli kesäkuussa 4,5 prosenttia.

USA:n talouden elpymisestä saatiin tällä viikolla uusia makrolukuja, kun maan kausitasoitettu vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 0,6 prosenttia edelliskuukaudesta. Analyytikot ennustivat etukäteen vähittäismyynnin laskeneen 0,3 prosenttia, joten myynnin kasvu oli yllätys.

Powellin puhe edesauttoi jälleen pitkien korkojen laskua ja USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on jatkanut kiihtyvää laskuaan. Vielä kuukausi sitten korko oli 1,5 prosenttia, nyt se on laskenut 1,3 prosenttiin.

Korkomarkkinoiden huolet kiihtyvästä inflaatiosta ovat vaihtumassa hermoiluun koronan nopeasti leviävästä delta-variantista ja talouskasvun hiipumisesta. Myös työvoimapula ja tuotantoketjujen häiriöt luovat huolta talouskasvun jatkumisesta Yhdysvalloissa.

”Korkomarkkinat kertovat viestin, että inflaatiohuolet eivät ole pysyviä”, toteaa BOK Financial -yhtiön pääsijoitusstrategi Steve Wyett CNN-uutiskanavalle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös