Markkinakommentit

Ovatko markkinoiden tunnelmat muuttumassa?

Markkinoiden inflaatiopelot ovat muuttumassa pelkoon kasvun hidastumisesta.

Markkinoiden huolet kiihtyvästä inflaatiosta ovat vaihtumassa hermoiluun koronan nopeasti leviävästä delta-variantista ja talouskasvun hiipumisesta. Selvimmin tämä näkyy korkomarkkinoilla, missä USA:n 10-vuoden velkakirjan korko painui tällä viikolla jo alle 1,4 prosentin.

Myös tuoreet USA:n työllisyysluvut antoivat myrskyvaroituksen mahdollisesta kasvun hiipumisesta.

Viikolla Yhdysvalloissa tuli uusia työttömyyskorvaushakemuksia 373 000, kun Bloombergin keräämä ekonomistiennusteiden konsensus odotti 350 000 kappaletta. Edellisviikolla hakemuksia tuli uudelleentarkistettujen lukujen mukaan 371 000.

Myös työvoimapula ja tuotantoketjujen häiriöt luovat huolta talouskasvun jatkumisesta Yhdysvalloissa.

Markkinoiden narratiivin muutoksessa on kolme tekijää, arvioi ekonomisti ja sijoitusstrategi Lauren Goodwin MarketWatch-sivustolle.

Ensinnäkin keskuspankki Fed on muuttanut suhtautumistaan talousdataan. Goodwinin mukaan se ei enää suvaitse talouden ylikuumentumista ja nousevaa inflaatiota yhtä paljon kuin aiemmin. Toiseksi, vaikka talouskasvu jatkuu, ei sen odoteta enää kiihtyvän. Kolmas uusi tekijä on koronan delta-variantti, joka saattaa pakottaa taloudet jälleen uusiin rajoitustoimiin, mikä löisi kiilaa talouskasvuun.

”Yhdessä nämä ovat hyvin erilainen konsensustarina kuin mitä näimme muutama viikko sitten, jolloin markkinoiden huomio oli elvytyksessä ja talouden ylikuumentumisessa”, Goodwin kertoo.

Markkinoilla odotetaan nyt suurella mielenkiinnolla USA:n kesäkuun kuluttajahintaindeksin lukemia, mikä kertoo päivitetyn tilanteen inflaation kehittymisestä. Lukemat julkaistaan ensi tiistaina.

Mikäli markkinoiden narratiivi todella muuttuu ylikuumentumisen ja kiihtyvän inflaation odotuksista heikentyvään talouskasvuun ja delta-variantin negatiivisiin vaikutuksiin, saattaa se johtaa myös rotaatioon osakemarkkinoilla.

Kiihtyvän inflaation vallitessa osakesijoittajat suosivat syklisiä osakkeita, mutta hiipuvan kasvun tilanteessa defensiivisiä osakkeita.

Talouden luotsaaminen kovan alkukiihdytyksen jälkeen tasapainoiselle kasvu-uralle on keskuspankki Fedille erittäin vaativa tehtävä, Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala muistuttaa.

”Yhtäältä rahapolitiikkaa ei saa kiristää liian nopeasti, etteivät yritysten ja kotitalouksien tulevaisuuden odotukset jäähdy ennen aikojaan. Toisaalta, jos talous pääsee ylikuumenemaan, käsissä voi olla inflaatio-ongelma, jonka tainnuttamiseen tarvitaan niin kovia kiristystoimia, että niiden seurauksena myös reaalitalous vaipuu uuteen taantumaan.”

Vesalan mukaan Fed on nyt aloittanut ”nuorallatanssin”. Korkokokouksen jälkeen keskipitkät korot nousivat, mikä Vesalan mukaan tarkoittaa sitä, että viesti tulevista ohjauskoron nostoista meni perille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös