Makrotalous

Kaupan liiton Kiviniemi: Työttömyysturvan uudistaminen ja perustili ratkaisuiksi työelämän kannustinloukkuihin

Pidemmällä tähtäimellä kannustinloukkujen purkamiseksi Suomessa tulisi ottaa käyttöön perustili, esittää Kaupan liitto.

Mari Kiviniemi Kaupan liitto
Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi. Kuva Kaupan liitto, kuvaaja Marjo Koivumäki.

Tulevassa budjettiriihessä on vahvistettava kuluttajien ostovoimaa sekä varmistettava palvelualojen elpyminen ja kaupan alan yritysten kilpailukyky, vaatii työnantajajärjestö Kaupan liitto.

Liiton mukaan kaupan tuotteisiin ja palveluihin kertyy paljon kotimaista työtä ja moninkertaisia verokiiloja erilaisten palvelu-, toimitus- ja hankintaketjujen kautta. Päällekkäiset verokiilat nostavat palkkakustannuksia ja hintoja ja leikkaavat ostovoimaa.

Samalla kuluttajille muodostuu kannustin ohittaa ainakin osa verokiilasta ostamalla tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista, liitto väittää.

Kaupan liitto haluaakin, että verokiilaa lasketaan.

“Budjettiriihessä työn verotusta tulee keventää. Siten kavennetaan verokiilaa sekä tuetaan suomalaisten ostovoimaa ja kaupan alan yritysten kansainvälistä kilpailukykyä. Lisäksi on tärkeää, etteivät budjettiriihessä päätettävät veronkiristykset kohdistu ostovoimaan”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi painottaa.

Liiton mielestä suomalainen sosiaaliturva synnyttää edelleen kannustinloukkuja.

Tästä esimerkkinä liitto mainitsee, asumistuen ja työttömyystuen määräytymisperusteet, jotka voivat tehdä työn vastaanottamisen taloudellisesti kannattamattomaksi. Tämä on merkittävä este työllisyysasteen nostolle. Kaupan alan näkökulmasta kannustinloukut vaikuttavat työvoiman saatavuuteen.

Jotta lyhyellä tähtäimellä jokaisen työtunnin vastaanottaminen ja tekeminen olisi kannattavaa sekä oman toimeentulon näkökulmasta turvallista, tulisi sosiaaliturvajärjestelmän uudistusta nopeuttaa ja purkaa kannustinloukkuja, liitto vaatii. Myös työttömyysturvaa tulee liiton mielestä uudistaa ansioturvaa porrastamalla työvoimapulan ratkaisemiseksi ja työllisyyden lisäämiseksi. Samalla voitaisiin vahvistaa julkista taloutta.

Pidemmällä tähtäimellä kannustinloukkujen purkamiseksi Suomessa tulisi ottaa käyttöön perustili, jota useat asiantuntijat ovat ehdottaneet. Budjettiriihessä hallituksen tulee päättää perustilimallin jatkovalmistelusta. Samoin yleistä ansioturvaa tulee selvittää mahdollisimman nopeasti ja laaja-alaisesti.

Työperäisen maahanmuuton lisääminen parantaisi kansantalouden huoltosuhdetta ja helpottaisi eri toimialoja vaivaavaa työvoimapulaa, Kaupan liitto toteaa.

“Kaupan ala ja sen toimintaa tukevat palvelut tarvitsevat osaavaa työvoimaa, jonka saatavuus tulee turvata ulkomaisen työvoiman lupaprosesseja nopeuttamalla ja viranomaisten riittävät resurssit varmistamalla”, Kiviniemi muistuttaa.

Perustilin puolesta on puhunut erityisesti kokoomuksen kansanedustaja Elina Valtonen.

Perustili on jokaisen kansalaisen oma henkilökohtainen sosiaaliturvatili. Siinä sosiaaliturvan rahoittamiseen perittävät verot ja maksut ohjattaisiin noihin kansalaisten sosiaaliturvatileille, eikä valtion kassaan. Kansalaiset voisivat sitten vapaasti käyttää varoja tileiltään. Tukea saisi jopa nostaa sen jälkeenkin, jolloin tili menee miinukselle. Kun tuloja taas on, tilin saldo kasvaa.

Valtosen esittämässä mallissa jokainen kansalainen saisi 18-vuotta täytettyään perustililleen 20 000 euron alkupääoman. Mikäli perustilin saldo vastaa alkupääomaa tai on sitä alempi, perustililtä saa nostaa korkeintaan 600 euroa kuukaudessa.

Perustili poistaisi byrokratiaa, Valtonen uskoo. Sen myötä kansalainen voi käyttää ajan uusien toimeksiantojen hakemiseen sen sijaan, että täyttää työttömyysturvahakemuksia jatkuvasti päivittyvän työtilanteen mukaan.

1 kommentti

1 kommentti

  1. realisti

    24.8.2021 at 09:48

    Perustili on laina, käytännössä perustili tarkoittaisi että maamme sosiaaliturva muutettaisiin 20 000 euron pikavipiksi kaikille maamme kansalaisille. Homman käynnistäminen eli muutos puolestaan tarkoittaisi sitä, että valtion tulisi laittaa alkuun noin 60 miljardia euroa sivuun perustilin käynnistämistä varten. (3 miljoonaa yli 18 -vuotiasta, ja kaikille 20 000€ summa)

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös