Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Asuntomarkkinoilla jatkuu vauhdikas meno

Asuntomarkkinat käyvät kuumina kasvukeskuksissa. Korona ei näytä muuttavan kaupungistumisen suuntaa, arvioi Danske Bankin ekonomisti.

Asuntomarkkinat käyvät nyt kovilla kierroksilla kasvukeskuksissa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat heinäkuussa viime vuoteen verrattuna suurimmissa kaupungeissa ja kaikilla suuralueilla Länsi-Suomea lukuun ottamatta. Kesäkuuhun verrattuna hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Espoossa ja Helsingissä. Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Espoossa noin 13 prosenttia ja Helsingissä lähes 26 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuodentakaiseen verrattuna 4,6 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 5,9 prosenttia.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus nostaa viimeisimmässä asuntomarkkinakatsauksessa esille sen, että asuntojen hinnat nousevat nyt nopeinta vauhtia yli 10 vuoteen. Hypon arvion mukaan tänä vuonna hinnat nousevat koko maassa 3,0 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla jopa 5,5 prosenttia.

Hinnat jatkavat nousua kasvukeskuksissa

Brotheruksen mukaan Suomen asuntomarkkinoilla ostajat maksavat haluamistaan asunnoista nyt enemmän kuin myyjä pyytää tai he tekevät tarjouksia ilman, että käyvät katsomassa asuntoa tai taloa.

”Asuntomarkkinoilla kiireinen kevät kääntyi kuumaan kesään ja asuntokaupoilla yleistyivät maailmalta tutut nousukauden ilmiöt: pyyntihinnan ylittävät kaupat, sokkotarjoukset ja jopa ’rakkauskirjeet’ hämmentävät verkkaiseen ja viileään menoon tottuneita”, Brotherus kertoo.

Myös Danske Bank ennustaa asuntojen hintanousulle jatkoa.

”Asuntomarkkinat ovat paikallisia, eli myös yksittäisten kaupunkien alueet voivat kehittyä eri lailla. Ennusteemme mukaan hinnat nousevat tänä vuonna keskimäärin 3,8 prosenttia, eli vauhdikkaammin kuin yli vuosikymmeneen”, kertoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Appelqvistin mukaan kasvukeskuksissa hinnat nousevat enemmän. Ensi vuonna Danske Bank odottaa tilanteen tasaantuvan, ja asuntojen hintojen nousun palaavan linjaan kuluttajahintojen keskimääräisen nousutahdin kanssa.

Koronan aikana kertyneet säästöt kanavoituvat asuntomarkkinoille

Koronakriisi on luonut asuntomarkkinoille patoutuneita tarpeita, jotka ovat nyt aukeamassa.

”Osa ihmisestä on selvästi kaipaillut korona-aikaan suurempia neliöitä etätyön luotua uusia tarpeita. Lisäksi muun kulutuksen pienentyminen ja kertyneet säästöt ovat kanavoituneet asuntomarkkinoille sekä omaan asumiseen liittyvän kysynnän että sijoitusasuntojen hankkimisen kautta”, ekonomisti toteaa.

Asuntomarkkinoiden alueellinen eriytyminen jatkuu, ja jatkossakin asuntojen hintojen nousu todennäköisesti etenee pääkaupunkiseudun vedolla, Appelqvist ennustaa.

”Muuttotappiopaikkakunnilla hinnat luultavasti laskevat edelleen. Asuntomarkkinat ovat paikallisia, eli myös yksittäisten kaupunkien alueet voivat kehittyä eri lailla. Toistaiseksi ei ole merkkiä siitä, että korona olisi merkittävästi kääntänyt kaupungistumisen suuntaa.”

Appelqvistin mukaan jonkin verran asuntojen kysyntä näyttäisi lisääntyneen kaupunkialueiden laitamilla, jossa on tarjolla tilavampaa asumista.

Asuntolainojen korot pysyvät maltillisina

Appelqvist arvioi, että kriisin keskellä omistusasuminen on ehkä hieman yllättäen näyttäytynyt monille myös joustavampana asumismuotona kuin vuokra-asuminen, jonka kohdalla on vaikeampi saada äkillistä lyhennysvapaan kaltaista joustoa kuukausittaisiin menoihin.

Lainojen korot pysyvät ekonomistin mukaan Suomessa jatkossakin matalina, joten merkittävää vastatuulta ei ole näkyvissä.

”Matalan korkotason vallitessa lainanhoitomenot säilyvät maltillisina. Uusien asuntolainojen keskikorko oli heinäkuussa 0,79 prosenttia, mistä noin 0,1-0,2 prosenttiyksikköä on korkosuojauksen osuutta.”

Kommentoi
Ylös
>