Yritysuutiset

Boreon ja Sievi Capitalin yhdistyminen hämmentää sijoittajia

Boreo osakekurssi pörssi sijoittaminen

Boreon osakekurssi nousi merkittävästi ennen sen ja Sievi Capitalin yhdistymisilmoitusta. Tämä on herättänyt sijoittajissa kummastelua.

Elektroniikan maahantuoja ja ahkera yritysostaja Boreo sekä sijoitusyhtiö Sievi Capital kertoivat elokuun 18. päivänä yhdistymisestä. Suunnitellun yhdistymisen myötä muodostuisi yksi Helsingin Pörssin johtavista kasvualustoista pienille ja keskisuurille yhtiöille.

Alustava arvio Boreon sekä Sievin ja sen portfolioyhtiöiden vuoden 2020 yhdistellystä IFRS-liikevaihdosta on noin 474 miljoonaa euroa ja IFRS-käyttökatteesta noin 62 miljoonaa euroa. Yhtiöt työllistävät lähes 1 700 henkilöä.

Yhdistymisen myötä tulevalla yhtiöllä olisi vahvan taloudellisen asemansa ja itsenäisten vahvojen liiketoimintojensa myötä hyvät edellytykset kasvulle Pohjois-Euroopassa.

Boreon osakkeenomistajat saavat yhdistymisessä yhteensä 60 prosenttia tulevan yhtiön osakkeista ja äänistä ja Sievin osakkeenomistajat saisivat yhteensä 40 prosenttia osakkeista ja äänistä.

Yhdistyminen tarjoaa Sievi Capitalin omistajille 42,1 prosentin preemion verrattuna Sievin osakkeen päätöskurssiin 17.8.2021. Preemio on, käyttämällä yhtiöiden 17.8.2021 päättyneen yhden kuukauden ajanjakson kaupankäyntimäärillä painotettuja keskihintoja, 24 prosenttia ja käyttämällä yhtiöiden 17.8.2021 päättyneen kolmen kuukauden ajanjakson kaupankäyntimäärillä painotettuja keskihintoja 16,8 prosenttia.

Boreon kurssinousu ennen yhdistymisilmoitusta

Boreon ja Sievin suurin osakkeenomistaja, Preato Capital AB, sekä yhtiöiden suurimmasta omistajasta riippumattomat hallituksen jäsenet, ovat ilmoittaneet alustavasti tukevansa suunniteltua yhdistymistä.

Preato on merkittävä omistaja molemmissa yhtiöissä, sillä se omistaa Boreon osakkeista yli 73 prosenttia ja Sievi Capitalin osakkeista 23 prosenttia.

Ennen yhtiöiden ilmoitusta yhdistymissuunnitelmasta tapahtui pörssissä jotain kummallista.

Boreon osake kuuluu Helsingin pörssin vähän vaihdettujen osakkeiden joukkoon. Osakkeen vaihto kasvoi kuitenkin rajusti 18. elokuuta, jolloin siis ilmoitus yhdistymisestä tuli julki. Yhdistymispäivän vaihdon kasvussa ei tietenkään ole mitään erikoista. Mielenkiintoista on kuitenkin, että vaihto lähti nousuun jo 11. elokuuta.

Samalla myös Boreon osakekurssi lähti kovaan nousuun. Kun 11. elokuuta. Boreon osakekurssi oli päivän päätteeksi 78 euroa, oli se noussut yhdistymistä edeltävänä päivänä, eli 17. elokuuta, jo 117 euroon. Sen jälkeen osake laski nopeasti 86 euroon 19. elokuuta ja 76,2 euroon 26. elokuuta.

Boreon osakekurssi nousi siis rajusti hieman ennen yhdistymisilmoitusta ja laski sen jälkeen jälleen nopeasti. Kurssinousuun ei liity mitään erityistä Boreota koskevaa uutista, joka olisi voinut selittää nopean kurssinousun.

Sijoittajat olleet yhteydessä sijoitusjärjestöön

Boreon nopeat kurssiliikkeet ovat herättäneet piensijoittajissa ihmettelyä. Suomen Osakesäästäjille on tullut jäseniltään yhteydenottoja, joissa epäillään tiedon yhdistymisen selvittämisestä vuotaneen joko vahingossa tai tahallisesti Boreon kurssinousun aikaansaamiseksi.

Osakesäästäjät kertoo tiedotteessaan myös, että markkinoilla on spekuloitu pääomistaja Preato Capitalin kaksoisroolista ostajana ja myyjänä.

”Spekulaatioissa on ollut esillä myös Sievin toimitusjohtajan jättäytyminen yhtiöstä ja tämän on arveltu johtuvan pääomistajasta. Yhtiöiden hiljaisuus yhdistymisselvitysten osalta edesauttaa spekulaatioiden ja huhujen kehittymistä”, Osakesäästäjät kertoo.

Osakesäästäjät ei halua ottaa kantaa näihin spekulaatioihin. Sen mukaan tapauksessa tulisi tietää hallitusten arvonmääritykset molemmista yhtiöistä, pörssissä toteutuneet kaupat sekä näiden vertaaminen yhtiöiden edustajien sähköposteihin sekä puhelutietoihin.

”Näihin tietoihin on pääsy viranomaisilla, mikäli laajempi tutkinta avataan. Viranomaisten tutkinta on aikaavievää, eikä tapana ole kommentoida kesken olevia tapauksia”, Osakesäästäjät toteaa.

Järjestö suosittaa Boreota ja Sieviä kertomaan riittävästi merkittävistä yhtiökohtaisista tapauksista ja niiden perusteluista, jotta huhupuheille ja spekulaatioille ei jää tilaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös