Yritysuutiset

Kesko nostaa jälleen tulosohjeistustaan – rakennusmarkkinat tukevat kasvua

Kauppaketju Kesko nostaa vuoden 2021 tulosohjeistusta jo kolmannen kerran tänä vuonna.

Kauppaketjun myynti oli syyskuussa 2021 yhteensä 1 019 miljoonaa euroa ja se kasvoi 9,8 prosenttia edellisestä vuodesta. Myynnin vertailukelpoinen kasvu oli 9,0 prosenttia.

Erityisen vahvaa oli rakentamisen ja talotekniikan myynti.

”Keskon myynti jatkoi kasvua syyskuussa. Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 5,3 %. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kasvoi vertailukelpoisesti 16,4 %. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kasvoi kaikissa toimintamaissa yritysasiakaskaupan vahvan kehityksen ansiosta”, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti ilman erikoiskauppaa kasvoi vertailukelpoisesti 18,2 prosenttia. Myynti kasvoi vertailukelpoisesti Suomessa 16,4 prosenttia, Ruotsissa 17,1 prosenttia ja Norjassa 16,2 prosenttia.

Autokaupan myynti sen sijaan laski 1,7 prosenttia. Myynnin kehitykseen vaikuttivat autojen heikentynyt saatavuus sekä Suomen hallituksen ehdotus sähköautojen autoveron poistosta 1.10. alkaen, mikä siirsi luovutuksia lokakuulle.

Tulosohjeistuksen nosto

Kovan myynnin kasvun ja tuloskehityksen ansioista Kesko nostaa vuoden 2021 tulosohjeistusta. Yhtiö arvioi nyt vuonna 2021 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 740 – 800 miljoonaa euroa. Aiemmin Kesko oli arvioinut vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 650 – 750 miljoonaa euroa.

Vuonna 2020 Keskon havainnollistava vertailukelpoinen liikevoitto oli 554 miljoonaa euroa.

Tulosohjeistusta nostaa ennakoitua parempi myynnin kasvu ja tuloskehitys erityisesti rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä toimialan aikaisempaa positiivisemmat loppuvuoden näkymät.

Vuoden 2021 kolmannen vuosineljänneksen alustava liikevaihto oli noin 2 902 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 2 652 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli noin 236 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli 182 miljoonaa euroa.

Liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoitto kasvoivat erityisesti rakentamisen ja talotekniikan kaupassa vahvan markkinan tukemana. Lisäksi viime vuosina rakentamisen ja talotekniikan kaupassa toteutetut uudistukset ovat merkittävästi parantaneet kannattavuutta yhdessä toteutettujen yrityskauppojen ja niiden onnistuneen integroinnin kanssa.

Myös päivittäistavarakaupassa ja autokaupassa vertailukelpoinen liikevoitto ylitti edellisen vuoden tason.

Rakennusmarkkinat vetävät hyvin

Keskon mukaan rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kasvu yritysasiakaskaupassa on jatkunut ennakoitua vahvempana kaikissa toimintamaissa. Kasvua on tukenut osaltaan rakentamisen markkinoiden ennakoitua voimakkaampi volyymikehitys ja edelleen jatkunut raaka-aineiden hintojen nousu.

Raaka-aineiden hintakehitys on ollut voimakkainta erityisesti rakennusmateriaaleissa kuten puutuotteissa, metalleissa ja muovituotteissa. Odotukset loppuvuoden osalta ovat etenkin rakentamisen ja talotekniikan kaupassa aikaisempaa positiivisemmat.

Päivittäistavarakaupassa vähittäismyynti on kehittynyt hyvin samalla kun Kespron foodservice-liiketoiminta on vahvistunut edellisestä vuodesta.

Autokaupassa myyntikatteen kasvu ja kustannusten sopeuttaminen ovat tukeneet kannattavuutta, mutta komponenttipulasta johtuva saatavuusongelma saattaa heikentää kannattavuutta viimeisellä vuosineljänneksellä.

Kesko on pystynyt parantamaan kulusuhdetta kaikilla toimialoilla toimintaa edelleen tehostamalla.

Loppuvuoden arviointia vaikeuttaa pandemiatilanteen jatkuminen ja asiakaskäyttäytymisen haastava ennakoitavuus. Lisäksi arviointia vaikeuttaa tavaroiden saatavuuteen ja hintainflaatioon liittyvät epävarmuudet.

Kesko julkistaa kolmannen vuosineljänneksen tuloksen 29.10.2021.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös