Yritysuutiset

Venäjä siivitti konepajayhtiö Keslan tilaukset uuteen ennätykseen

Kesla sai kammettua viime vuoden tappiollisen tuloksen plussalle kolmannella vuosineljänneksellä. Venäjä nousi vahvimmaksi markkinaksi.

Kesla on metsäteknologian ja materiaalikäsittelyn kehittämiseen, markkinointiin ja valmistukseen erikoistunut konepajakonserni, joka tuottaa asiakkaan alustaan integroituvia materiaalinkäsittelyratkaisuja. Keslan liiketoiminta on keskittynyt kolmeen liiketoiminta-alueeseen, jotka ovat traktorivarusteet, puunkorjuulaitteet sekä auto- ja teollisuusnosturit.

Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 40 miljoonaa euroa. Konsernin viennin osuus liikevaihdosta oli 70 prosenttia. Vuonna 1960 perustetulla Keslalla on tuotantolaitokset Joensuussa, Kesälahdella ja Ilomantsissa sekä myyntiyhtiö Appenweierissa, Saksassa. Keslan palveluksessa on noin 250 henkeä. Keslan A-osakkeet noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä.

Keslan liikevaihto kasvoi kolmannella kvartaalilla 21,8 prosenttia vertailukaudesta ja oli 9,9 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 0,44 miljoonaan euroa, kun vuosi sitten yhtiö teki 0,195 miljoonan euron liiketappion. Liikevoittoa rasittaa varaston arvoon tehty kertaluonteinen 151 tuhannen euron kirjaus.

Oikaistu liikevoitto 0,59 miljoonaa euroa jäi hieman Inderesin 0,66 miljoonan euron ennusteesta.

Tilauskanta oli syyskuun lopussa 41,2 miljoonaa euroa, mikä on moninkertainen viime vuoden syyskuun lopun 10,5 miljoonaan euron tilauskannan.

Toimitusjohtaja Simo Saastamoinen kertoo, että Keslan tuotteiden kysyntä jatkoi kolmannella kvartaalilla vahvaa kasvuaan – kvartaalilla kertyi tilauksia ennätykselliset 27,8 miljoonaa euroa.

”Venäjän markkinakysyntä on ollut kuluvana vuonna poikkeuksellisen vahvaa. Venäjä nousi kolmannella kvartaalilla saaduissa tilauksissa yhtiön vahvimmaksi markkinaksi ohi kotimaan. Kotimaan kasvu oli myös vahvaa ja vuoden kumulatiivinen tilauskertymä on lähes kaksinkertainen edellisvuoteen nähden. Saadut tilaukset kasvoivat kaikilla keskeisillä markkinoillamme”, Saastamoinen toteaa.

Yhtiön kolmannen kvartaalin laskutus kasvoi vahvasti autonosturit ja traktorivarusteet liiketoiminnoissa. Puunkorjuun laskutus kasvoi vain hieman johtuen Amkodor-toimitusten ajoittumisesta vuoden viimeiselle kvartaalille.

Saastamoisen mukaan varaosakysyntä oli poikkeuksellisen vahvaa, ja varaosien laskutus kasvoi lähes 40 prosenttia vertailukauteen nähden.

Kesla-konsernin tilikauden 2021 neljännen kvartaalin aloittava tilauskanta on runsaat 41 miljoonaa euroa. Saastamoisen mukaan se luo hyvät edellytykset liikevaihdon kerryttämiselle loppuvuonna ostomarkkinoiden tilanteen kehittymisen puitteissa.

Elvytystoimien ja pandemian hellittämisen myötä Keslan keskeisimmät markkinat ovat nyt noususuhdanteessa.

”Venäjän suhdanne ja luottamusilmapiiri on ollut erittäin korkealla tasolla, mikä näkyy merkittävinä investointeina puunjalostusteollisuuteen kuluvan vuoden aikana. Osassa OECD maita, kuten Suomessa, ennakoiva suhdanneindikaattori näyttää kääntyvän hienoiseen laskuun”, Saastamoinen kertoo.

Korkeasuhdannekäänne on heijastunut kuitenkin Keslan toimittajiin pidentyvinä toimitusaikoina ja toimituskykyongelmina, mikä voi rajoittaa Keslan mahdollisuuksia hyödyntää käynnistynyt kasvu täysimääräisesti.

”Riskin pienentämiseksi kriittisimpiin nimikkeisiin on kehitetty kuluvan vuoden aikana rinnakkaisia hankintakanavia”, Saastamoinen toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan materiaalipulasta johtuva ostomateriaalien nouseva hintakehitys voi heikentää Keslan tuotteiden myyntikatetasoa, kunnes vastaavat hinnankorotukset on viety Keslan omaan asiakasrajapintaan. Tämän vuoksi hinnastojen hinnankorotuksia tehdään toistaiseksi poikkeuksellisen tiheästi.

Konserni säilyttää aiemman ohjeistuksensa eli vuoden 2021 liikevaihdon ja liikevoiton yhtiö arvioi kasvavan selvästi edellisvuodesta.

Heinä-syyskuu 2021 lyhyesti

 • Konsernin liikevaihto kasvoi ja liikevoitto oli positiivinen
 • Konsernin liikevaihto kasvoi 21,8 % vertailukaudesta ja oli 9,9 miljoonaa euroa (7-9/2020 8,1 miljoonaa euroa).
 • Konsernin liikevoitto oli 437 tuhatta euroa (liiketappio 195 tuhatta euroa). Liikevoittoa rasittaa varaston arvoon tehty kertaluonteinen 151 tuhannen euron kirjaus.
 • Liiketoiminnan rahavirta oli 1 934 tuhatta euroa positiivinen (1 728 tuhatta euroa positiivinen).
 • Osakekohtainen tulos EPS oli 0,13 (-0,07 euroa) sekä A- että B-osakkeille.

Tammi-syyskuu 2021 lyhyesti

 • Konsernin liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat
 • Konsernin liikevaihto kasvoi 10,5 % vertailukaudesta ja oli 30,8 miljoonaa euroa (1-9/2020 27,9 miljoonaa euroa).
 • Konsernin liikevoitto EBIT oli 1 226 tuhatta euroa (50 tuhatta euroa).
 • Liiketoiminnan rahavirta oli 3 254 tuhatta euroa positiivinen (4 284 tuhatta euroa positiivinen).
 • Konsernin tilauskanta oli kauden lopussa 41,2 miljoonaa euroa (10,5 miljoonaa euroa).
 • Osakekohtainen tulos EPS oli 0,31 euroa (-0,04 euroa) sekä A- että B-osakkeille.

Keskeiset tapahtumat kauden aikana

 • Kesla Oyj julkisti 28.9.2021 saaneensa yhteensä noin 5,1 miljoonan euron tilaukset puutavara-autonostureista Venäjän jälleenmyyjältään kahden eri tarjouskilpailun voiton myötä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös