Kasvuosakkeet

Handelsbanken: Koneen osakekurssi ei täysin hinnoittele huoltobisneksen potentiaalia

Kone on menettänyt markkina-arvostaan vuoden aikana yli 15 prosenttia ja pelkästään kuukauden aikana 13 prosenttia.

Kiinalaisen kiinteistöjätti Evergranden vaikeudet ovat nostaneet epäilyksiä hissiyhtiölle tärkeän Kiinan markkinan kantavuudesta. Viime vuonna yhtiön liikevaihdosta noin 35 prosenttia tuli Kiinasta. Lisäksi hissimyynti riippuu kiinteistötoimialan kehityksestä.

Velkavetoiseen rakentamiseen perustuva talouskasvu on muutoinkin tulossa Kiinassa tiensä päähän, sillä maan keskushallinto pyrkii siirtämään maan talouskasvun painopistettä rakentamisesta enemmän yksityiseen kulutukseen ja palveluihin.

Evergranden ongelmien tuleminen laajempaan tietoisuuteen johtuu siitä, että Kiinan keskushallinto pyrkii suitsimaan rakennusalan yritysten velkaantumista ja ylikuumentunutta rakennussektoria.

Silti kuluvan vuoden aikana Kiinan markkina ei ole näyttänyt hyytymisen merkkejä Koneen tilauksissa. Tammi-kesäkuun aikana Aasian ja Tyynenmeren alueella saadut tilaukset kasvoivat selvästi vertailukelpoisin valuuttakurssein vuoden 2020 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kiinassa uusien laitteiden tilaukset kasvoivat huomattavasti tilatuissa yksiköissä mitattuna ja kasvoivat reippaasti myös rahamääräisesti.

Toisen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä – siis ennen Evergranden ongelmien tuloa laajempaan julkisuuteen – hissiyhtiö oli arvioinut, että Kiinassa uuslaitemarkkina kasvaa selvästi verrattuna vuoteen 2020, joka oli jo markkina-aktiviteetiltaan hyvin vahva vuosi.

Koneen mahdollisuus on kuitenkin huoltomarkkinoissa.

”Uskomme, että yhtiön huoltobisneksen potentiaalia ei täysin ymmärretä markkinoilla. Uskomme liikevoiton kasvavan 1,3 miljardila euroa suuremmaksi vuoteen 2030 mennessä. Tästä 70 prosenttia tulisi huoltotoiminnoista, jossa 40 prosenttiyksikön osuus on Kiinan ja 30 muun maailman ansiota. Kun tähän sisällytetään modernisointibisnes, on huollon kontribuutio liikevoittoon 90 prosenttia”, laskee Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen.

Heinosen mukaan Kiinassa uusien laitteiden markkinoiden kasvu jatkuu vuoden loppupuolella, mutta ensi vuonna Handelsbanken ennustaa kasvun hidastuvan.

”Tuoreet uutiset kiinteistöjätti Evergranden romahduksesta alleviivaavat hallituksen haluja välttää asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen. Uuden rakennetun lattiapinta-alan määrä on alkanut vähentyä Kiinassa viime kuukausina, ja se vaikuttaa Koneen uusiin laitetilauksiin ensi vuonna”, Heinonen toteaa.

Analyytikko muistuttaa kuitenkin, että Kiinan markkina on ollut historiallisesti erittäin sitkeä.

”Kun 2015-16 rakentamisen lasku mitattiin kaksinumeroisina lukuina, heikkeni hissimarkkina vain noin 5 prosentin
verran.”

Kone on itse ohjeistanut, että tuotantokustannuksista tulee sille 175 miljoonan dollarin menetys liikevoittoon. Hintaympäristö on kuitenkin parantunut, kun katsotaan kilpailijoiden kommentteja. Handelsbanken uskoo Koneen pystyvän siirtämään hintojaan asiakkaille.

”On mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tämä tukee tulosta 2022. Meidän ennusteemme koko ensi vuoden liikevoitosta on 150 miljoonaa euroa (tai 6 prosenttia) konsensusennustetta korkeampi”, Heinonen toteaa.

Kiinan rakennusmarkkinoiden hyytymisen lisäksi Koneen riski saattaa olla myös kiristyvä kilpailu. Inderesin analyytikko Erkki Vesola muistuttaa, että KONEen tärkein kilpailija Otis kertoi jo toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa yhteydessä kasvattaneensa markkina-osuuttaan Kiinassa ja nostaneensa jakelijoidensa määrää. Kilpailun lisääntyminen on siten uhka Koneen kannattavuusmarginaaleille.

Kone julkaisee heinä-syyskuun tulosraporttinsa 28.10.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös