Yritysuutiset

Pohjoismaat rajoittavat Modernan koronarokotteen käyttöä – osake laskussa

Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan rokotteen kuin Biontech-Pfizerin rokotteen saaneilla.

Kuva: Tom Wolf

Suomi, Tanska ja Ruotsi rajoittavat Modernan koronarokotteen käyttöä nuorilla harvinaisiin sivuvaikutuksiin liittyvien huolenaiheiden vuoksi.

Suomessa THL ilmoitti torstaina keskeyttävänsä Modernan koronarokotteen käytön nuorilla miehillä. Kaikille 30 vuotta täyttäneille miehille tarjottaisiin sen sijaan Pfizer-BioNTech-rokotetta, THL kertoi.

THL:n päätös seurasi Ruotsin ja Tanskan keskiviikkona tehtyjä päätöksiä, jonka mukaan molemmat rajoittaisivat Modernan rokotteen käyttöä vastaavassa väestöryhmässä.

Ruotsissa rokotteen käyttö lopetetaan vuonna 1991 tai sen jälkeen syntyneillä, kun taas Tanska keskeyttää Modernan rokotteiden käytön kaikille alle 18-vuotiailla.

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Biontech-Pfizerin Comirnatyn saaneilla ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on nuorilla miehillä suurempi kuin naisilla.

Sydänlihastulehdukset harvinaisia

Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA-rokotteen kohdalla.

”Nyt saadut tulokset ovat yhä alustavia. Analysoimme niitä parhaillaan ja arvioimme, antavatko ne aihetta tehdä pysyvämpiä muutoksia koronarokotussuosituksiin Suomessa”, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Moderna kertoo Reutersille, että sen rokotteesta aiheutuneet haittavaikutukset ovat ”tyypillisesti lieviä tapauksia ja yksilöillä on taipumus toipua lyhyessä ajassa normaalin hoidon ja levon jälkeen”.

”Sydänilotulehduksen riski kasvaa huomattavasti covid-19-tartunnan saaneiden osalta, ja rokotus on paras tapa suojautua tältä”, Modernan tiedottaja lisää.

Uutistoimisto CNBC kertoo, että Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan koronan tunnetut riskit ja sen mahdollisesti vakavat komplikaatiot ovat paljon suuremmat kuin mahdollisuus saada harvinainen sydänlihastulehdus tai muu haittavaikutus rokotuksesta.

Suomessa THL on tarkastellut tutkimuksessaan sairaalahoitoa vaativan sydänlihastulehduksen ilmaantuvuutta eri ikäryhmissä.

12–39-vuotiailla pojilla ja miehillä on havaittu toisen rokoteannoksen jälkeen Suomessa yhteensä kuusi sydänlihastulehdustapausta runsasta 381 000:ta annettua Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokoteannosta kohden ja alle 5 tapausta vajaata 49 000:ta annettua Modernan Spikevax-rokoteannosta kohden. Saman ikäisillä tytöillä ja naisilla sydänlihastulehduksia on ollut yhteensä alle viisi tapausta, eikä naisten ja tyttöjen sydäntulehdusten yleisyys rokotusten jälkeen ole poikennut väestössä normaalisti esiintyvästä.

Mukaan THL:n analyysiin on laskettu tapaukset, jotka on todettu neljän viikon sisällä toisen rokoteannoksen saamisesta. Ikäryhmässä todetut tapaukset ovat olleet lieviä ja oireita saaneet ovat toipuneet hyvin.

”Myös Suomessa sydänlihastulehduksen riski näyttää siis olevan suurempi Spikevaxin saaneilla kuin Comirnatyn saaneilla ja suurempi miehillä kuin naisilla, kun laskennassa huomioidaan myös rokotettujen erilaiset taustatekijät”, sanoo THL:n erikoistutkija Petteri Hovi.

Koronayritysten osakkeet laskussa

Sekä Modernan että Biontechin osakkeet ovat laskeneet rajusti syys-lokakuun aikana. Korkeimmillaan Modernan osake nousi lähes 485 dollariin, mutta on sen jälkeen laskenut 305 dollariin.

Kurssilasku on tuonut Modernan osakkeen lähemmän analyytikoiden konsensuksen mukaista 308 dollarin tavoitehintaa.

Koronarokote on ollut Modernalle todellinen rahasampo. Yhtiön liikevaihdon odotetaan nousevan tänä vuonna yli 20 miljardiin dollariin, kun viime vuonna yhtiö ylsi vain 0,8 miljardin dollarin liikevaihtoon. Kun viime vuoden osakekohtainen tulos oli pakkasella 1,96 dollaria, nousee osakekohtainen tulos tänä vuonna analyytikkoennusteiden mukaan lähes 30 dollariin.

Modernan rokotteen teho on ollut testeissä korkea, 94,5 prosenttista. Kuten lääkejätti Pfizerin koronarokote, myös Modernan rokote perustuu täysin uuteen välittäjä-RNA-teknologiaan. Siinä elimistöä ei altisteta kuolleelle, tainnutetulle tai pilkotulle virukselle, vaan kehon solut huijataan tuottamaan oikeita proteiineja ujuttamalla soluun peukaloitu rakennusohje.

Moderna nousi kesällä S&P 500 -osakeindeksiin, joka sisältää 500 Yhdysvaltojen suurinta pörssinoteerattua osaketta. Kohoaminen indeksiin oli mannaa osakkeen kurssikehitykselle.

Vaikka Modernan osake on kivunnut vuodessa yli 320 prosenttia, eivät sen arvostuskertoimet näytä kohtuuttomilta. P/E-kerroin on kuluvan vuoden konsensuksen mukaisella tulosennusteella 10,3x ja EV/Ebitda-kerroin 7,5x.

Tosin Modernan liikevaihto lepää vahvasti koronarokotteen varassa ja siksi analyytikot ennustavat yhtiön liikevaihdon jäävän vuonna 2023 11 miljardiin dollariin.

Kommentoi
Ylös
>