Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osakkeet alipainossa, pörssiyhtiöiden tuloksissa kustannuspaineita

Markkinoilla on nyt huoli stagflaatiosta eli korkean inflaation ja heikon talouskasvun yhdistelmästä.

S-pankki ei usko osakkeiden laskumarkkinaan, vaan ennemminkin paluuseen normaalimpaan markkinaympäristöön, johon kuuluu nousuja, mutta myös laskuja.

”Tekijät, jotka siivittivät osakkeiden poikkeuksellisen kovaa rallia viimeiset 1,5 vuotta ovat hiipumassa, ja sijoittajat joutuvat nyt sopeutumaan uuteen tilanteeseen, jossa myötätuulia ei enää tule joka suunnasta”, toteaa S-Pankin päästrategi Lippo Suominen pankin markkinakatsauksessa.

Markkinoiden huolenaihe on kiihtyvä inflaatio. Suomisen mukaan syksyyn lähdettäessä hintapaineita on ilmennyt yhä uusilla aloilla ja on tullut selväksi, ettei kaikki ole vain suhdannepohjaista.

”Pula joistakin raaka-aineista on tehnyt pullonkauloja teollisuuteen, logistiikan hinnat ovat nousseet kuljetuskapasiteetin vähyydestä johtuen ja asuntojen hintojen voimakas nousu on luonut paineita vuokramarkkinoille”, Suominen toteaa.

Päästrategin mukaan hintojen nousu on kuitenkin tällä hetkellä monin paikoin tarjontaongelma, jolloin hinnat pysyvät ylhäällä, vaikka talouskasvu hidastuisikin.

Korkeaksi kohoavan inflaation ja vaisun talouskasvun yhdistelmä olisi haastava finanssimarkkinoille. Tilannetta kuvataan stagflaatioksi. Hintojen nousu luo paineita korkojen nousuun ja alhainen talouskasvu heikentää yritysten kasvumahdollisuuksia. Ne molemmat tekijät löisivät kiilaa yritysten tuloskehitykselle.

Suomisen mukaan osakemarkkinoille stagflaatio osuisi montaa kautta niin talouden kuin kiristyvän rahapolitiikan välityksellä.

Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi on käynnistymässä. Pörssiyhtiöiden tulokset ovat edelleen kasvaneet voimakkaasti vuoden takaisesta, mutta nyt kysymysmerkkinä on, miten kustannusten nousu vaikuttaa tuloskehitykseen.

Yksittäisistä osakekursseihin vaikuttavista tekijöistä pörssiyhtiöiden tuloskehitys on selkeästi merkittävin. Sen Suominen havainnollistaa alla olevassa tviitissään. Osakekurssien ja tuloskehityksen kohtalonyhteys on voimakas.

Suomisen mukaan yritysten tulosmarginaalit ovat olleet ennätyksellisen hyviä, mutta vaikka myynti on vetänyt yhä, on kustannusten nousu osumassa tuloksiin.

”Monella yrityksellä on edessä vaikea paikka, kun täytyy päättää, missä määrin nousseet kustannukset siirretään myyntihintoihin inflaatiota kiihdyttämään, ja missä määrin niiden odotetaan olevan väliaikaisia ja yritykset kärsivät ne marginaaleissaan toistaiseksi”, hän toteaa.

Suomisen mukaan yritysten tuloskasvuodotukset ensi vuodelle ovatkin laskeneet jo yksinumeroisiin lukuihin tämän vuoden lähes 50 prosentin kasvun jälkeen. Samalla osakkeiden arvostus on laskenut, mutta pienemmästä kasvusta kannattaakin maksaa vähemmän, päästrategi toteaa.

S-Pankki suosii nyt kehittyviä osakemarkkinoita, joissa korkojen nousu ja hiipuva talouskasvu on jo hinnoiteltu osakkeisiin. Alipainossa sen sijaan ovat Yhdysvaltojen osakemarkkinat, jossa korkojen nousu olisi myrkkyä korkean arvostuksen teknojäteille.

Lue myös tämä: Onko sopiva hetki keventää osakesijoituksia?

Kommentoi
Ylös
>