Arvo-osakkeet

Tarjoaako SSAB kaksinumeroisen osinkotuoton?

SSAB:n kolmannen vuosineljänneksen tulosraportti oli selvästi analyytikoiden odotuksia vahvempi. Samalla yhtiön tase on ennätyksellisen vahva.

Teräsyhtiön liikevaihto nousi viime vuoden 14,5 miljardista kruunusta 25,2 miljardiin kruunuun.

SSAB:n tuloskehitys jatkui vahvana kolmannella neljänneksellä. Yhtiön mukaan korkeat teräksen hinnat yhdessä vahvan ja vakaan oman sisäisen suorituksen kanssa mahdollistivat sen, että yhtiö ylitti edellisen neljänneksen ennätystuloksen suunnitelluista huoltoseisokeista huolimatta.

SSAB:n vuoden 2021 kolmannen neljänneksen liikevoitto nousi 5,8 miljardiin kruunuun, kun vuosi sitten yhtiö teki 1,0 miljardin kruunun liiketappion. Osakekohtainen tulos nousi 4,35 kruunuun.

Tuloskehitys oli selvästi odotettua vahvempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli 3,25 kruunun osakekohtainen tulos.

Vuosineljänneksen aikana SSAB valmisti maailman ensimmäiset erät fossiilivapaata terästä ja toimitti ne asiakkaalleen Volvo Groupille. Yhtiö on myös allekirjoittanut uusia yhteistyösopimuksia fossiilivapaan teräksen kehityksen osalta muun muassa Mercedes Benzin kanssa.

SSAB arvioi neljännen vuosineljänneksen kehittyvän hyvin, muun muassa sen takia, että terästoimitusten hinnat reagoivat tietyllä viiveellä spot-markkinoihin verrattuna. Eurooppalaisilla teräsmarkkinoilla kysyntä on kuitenkin jatkossa epävarmaa, muun muassa puolijohdepulan takia, joka vaikuttaa ensisijaisesti autoteollisuuteen.

Luvassa hyvää tuottoa omistajille

Danske Bankin analyytikko Viktgor Trollsten arvioi, että SSAB on kovassa kunnossa tämän hetken teräksen supersyklin huipulla.

”Näkemyksemme mukaan SSAB on poistumassa tämänhetkisestä supersyklistä vahvempana kuin koskaan korkeammalla tulospohjalla kasvatettuaan Special Steels -segmenttiään sekä ennätysvahvalla taseella, joka lupaa hyvää osakkeenomistajien tuotoille”,  Trollsten arvioi Danske Bankin aamukatsauksessa.

Pankki ennustaa SSAB:n käyttökatteen ylittävän tänä ja ensi vuonna noin 10 prosenttia konsensusennusteen. Trollstenin mukaan markkinat hinnoittelevat jo huomattavasti nykyistä alhaisempia teräksen kannattavuusmarginaaleja tuleville vuosille.

”Jotta SSAB treidaisi sen historiallisella valuaatiolla, laskemme, että teräsmarginaalien (steel spreads) on pudottava 55 %. Tämä kuvastaa, että markkina hinnoittelee jo sisäänsä syklin ylittävää kannattavuutta vuodelle 2022.”

Tämä markkinoiden varovainen hinnoittelu tarjoaa pankin näkemyksen mukaan hyvän riski-tuotto-suhteen osakkeessa. Danske Bank odottaa vakaata terässykliä vuoden 2022 aikana.

SSAB jatkaa sen erityisteräskyvykkyyksien laajentamista, mikä on nostanut tulospohjaa, analyytikko arvioi.

Vahva tase osinkojen pohjana

Teräsyhtiöllä on ennätyksellisen vahva tase. Trollsten ennustaa, että SSAB käyttää sen 15 miljardin kruunun tulivoimaa vihreän teräksen agendan toteuttamiseen, samalla kun sen 2,5 miljardin kruunun normalisoitu vapaa kassavirta voitaisiin jakaa osakkeenomistajille.

Koko tammi-syyskuun vapaa kassavirta on noussut peräti 7,2 miljardiin kruunuun kun viime vuonna samalla ajanjaksolla se oli negatiivinen 0,7 miljardia kruunua. Oma pääomakin on noussut viime vuoden syyskuun lopun 93 miljardista kruunusta tämän vuoden syyskuun 105 miljardiin kruunuun.

Luvassa on huikean korkea osinkotuotto, jos Danske Bankin osinkoennuste toteutuu. Danske Bank ennustaa vuoden 2021 osinkotuoton nousevan peräti 11 prosenttiin.

Pankki nostaa SSAB:n suosituksen osta-tasolle ja osakkeen 12 kuukauden tavoitehinnan 46 kruunusta 60 kruunuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös