Oma talous

Julkiset verotiedot voivat johtaa pahasti harhaan

Erityisesti pienissä ansiotuloissa ja pienissä pääomatuloissa julkiset verotiedot eivät kerro lähimainkaan koko totuutta.

Verohallinto julkisti tuttuun tapaan viime viikolla suomalaisten verotietoja, ja lehdistö on innokkaasti tehnyt juttuja julkkisten veroista ja ansioista.

Julkiset verotiedot eivät kuitenkaan kerro kaikkea henkilön tuloista, Verohallinto muistuttaa.

Esimerkiksi vuoden 2019 julkisissa verotiedoissa näkyi vain 81 prosenttia ansiotuloista, sillä esimerkiksi verovapaat etuudet ja verovähennykset eivät käy tiedoista ilmi. Eniten tienaavien henkilöiden kohdalla kyse voi olla sadoista tuhansista euroista.

Pääomatuloista näkyi vielä pienempi osuus. Julkisissa verotiedoissa pääomatuloista näkyi 74 prosenttia, eli 9,9 miljardia euroa. Pääomatuloja kertyi kokonaisuudessaan vuonna 2019 noin 13,3 miljardia euroa.

Kun henkilöiden tulotiedoista kerrotaan veropäivänä, puhutaan yleensä tulon määrästä, joka on henkilön valtionverotuksessa verotettavaa tuloa. Silloin tuloista on jo tehty tietyt vähennykset. Kunnallisverotuksessa henkilön tulot ovat yleensä vielä valtionverotustakin pienemmät, koska vähennyksiä on enemmän.

Julkisissa verotiedoissa näkyvät esimerkiksi henkilön valtionverotuksessa verotettava ansiotulo ja pääomatulot sekä maksuunpantujen verojen yhteismäärä.

Sen sijaan julkisista verotiedoista eivät selviä eräät verovähennykset.

Näitä vähennyksiä ovat esimerkiksi kodin ja työpaikan väliset matkakulut, etätöihin liittyvät vähennykset, työasuntovähennys, verovapaat etuudet esimerkiksi lapsilisä, toimeentulotuki ja pääomatulojen verovapaat osuudet. Pääomatulojen verovapaita osuuksia ovat esimerkiksi listaamattomista yhtiöistä saatujen osinkojen verovapaa osuus.

”Esimerkiksi alle 20 000 euroa tienaavien ansiotuloista julkiset verotiedot kattoivat noin 60 prosenttia kokonaistuloista 2019. Eniten tienaavien tuloluokissa puolestaan julkisista verotiedoista voi puuttua satoja tuhansia euroja henkilön kokonaistuloista”, tuoteomistaja Aki Savolainen Verohallinnosta kertoo.

Savolaisen mukaan esimerkiksi 50 000 – 54 999 euroa vuodessa tienaavat saavat valtionvarotuksessa keskimäärin useiden tuhansien eurojen vähennykset, eli tämä määrä tuloa ei näy julkisissa verotiedoissa. Summassa on mukana sekä henkilön itse tekemät vähennykset että Verohallinnon tekemät automaattiset vähennykset.

Kuva: Verohallinto.

Pääomatuloissa erityisesti alle tuhannen euron veronalaisissa pääomatuloissa on suhteessa paljon tuloa, joka ei näy julkisissa verotiedoissa. Se johtuu siitä, että on paljon asiakkaita, joille kertyy pieniä osinkoja listaamattomista yhtiöistä.

Alle 500 euron pääomatuloista verovapaiden pääomatulojen osuus vuonna 2019 oli yli 50 prosenttia.

Suhteellisesti eniten pääomatuloja taas näkyy yli miljoonan tienanneilla. Heillä pääomatulot muodostuvat pääasiassa luovutusvoitoista, ja niissä on tuhannen euron verovapaa osuus.

”Euromääräisesti eniten pääomatuloja jää julkisten verotietojen ulkopuolelle, kun tuloja on paljon. Syynä tähän ovat verovapaat osingot”, Savolainen kertoo.

1 kommentti

1 kommentti

  1. h

    23.11.2021 at 08:04

    Yli miljoonan luovutusvoittoja tienanneilla ei taatusti ole tuhannen euron verovapaata osuutta!
    Joko haastateltava ei osaa verolakeja tai toimittaja sotkenut asian

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös