Talouden trendit

Suomen lentokenttien matkustajamäärät vielä kaukana pandemiaa edeltävästä ajasta

Finnair valmistautuu Aasian liikenteen asteittaiseen palautumiseen.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen lentokenttien matkustajamäärä on kasvussa, mutta on yhä kaukana pandemiaa edeltävästä tasosta lokakuussa 2021.

Suomen lentokenttien kautta lensi yhteensä 772 206 matkustajaa lokakuussa 2021. Tämä oli lähes nelinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna, mutta kuitenkin vain noin kolmannes vuoden 2019 lokakuun matkustajamäärästä.

Tilastokeskus kertoo, että matkustajamäärän poikkeuksellisen suuri suhteellinen kasvu verrattuna edellisvuoteen johtuu koronapandemian aiheuttamasta lentoliikenteen romahtamisesta vuoden 2020 keväästä alkaen.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia kertyi 660 323 ja muilla kotimaan lentoasemilla matkustajia oli yhteensä 111 883. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 86 prosenttia kotimaan kenttien koko matkustajamäärästä.

Lokakuussa 2021 Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä oli 65 prosenttia ja muiden kotimaan lentoasemien yhteenlaskettu matkustajamäärä oli 67 prosenttia alhaisempi kuin vuoden 2019 lokakuussa. Viime vuoden lokakuuhun verrattuna matkustajamäärän kasvu oli Helsinki-Vantaalla 347 prosenttia ja muilla kotimaan lentoasemilla 130 prosenttia.

Koronan vaikutus näkyy yhä Finnairin lentoliikenteessä

Suomalaisista pörssiyhtiöistä lentoliikennemäärät ovat oleellisia tietenkin Finnairin kannalta.

Lentoyhtiön lokakuun liikenneluvut antavat toivoa koronalamaannuksesta toipumisesta. Erityisesti Euroopan-reittien matkustajaliikenneluvut paranivat selvästi lokakuussa, vaikka koronapandemian vaikutus oli yhä nähtävissä.

Finnair kuljetti lokakuussa 433 300 matkustajaa eli 330 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 lokakuussa. Lokakuun 2021 matkustajamäärä oli 45,3 prosenttia enemmän kuin syyskuussa 2021. Tosin edelliskuukauden luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, koska syyskuussa on yksi päivä vähemmän.

Koronan vaikutukset ja valtioiden asettamat tiukat matkustusrajoitukset vaikuttivat edelleen kaikkiin matkustajaliitännäisiin liikennelukuihin, mikä näkyi erityisesti Pohjois-Amerikan sekä Aasian luvuissa.

Lentoyhtiön liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa selvästi viime vuoden vertailukaudesta, lähes 105 prosenttia. Liikevaihto oli 199 miljoonaa euroa. Matkustajamäärä kasvoi 72 prosenttia 0,8 miljoonaan ja tarjotut henkilökilometrit nousivat 98 prosenttia.

Matkustusrajoitusten ja liikenteen lisäämiseen liittyvien kustannusten sekä polttoaineen hinnannousun vuoksi yhtiö odottaa vertailukelpoisen liiketappion olevan vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä samaa suuruusluokkaa kuin kolmannella vuosineljänneksellä liikevaihdon asteittaisesta kasvusta huolimatta. Yhtiö arvioi operatiivisen kassavirran pysyvän viimeisellä vuosineljänneksellä positiivisena.

Lisäksi Finnair arvioi Aasian hitaan elpymisen takia, että yhtiön vertailukelpoinen liiketulos pysyy tappiollisena myös vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon ajan.

Vaikka Finnair odottaa vuoden 2022 jälkipuoliskon olevan toimintaympäristönä lähempänä pandemiaa edeltävää aikaa, yhtiö arvioi, että vuoden 2019 liikenteen taso tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna saavutetaan vuonna 2023.

Valmistautuminen Aasian liikenteen palautumiseen

Aasian kaukoliikenne on Finnairille tärkeä kaukomarkkina. Yhtiö kertoo valmistautuvansa Aasian matkustuksen asteittaiseen avautumiseen ja aikoo lentää maaliskuun lopussa alkavalla kesäkaudella lähes 100 kohteeseen globaalisti.

Japani oli ennen pandemiaa Finnairin suurin markkina Suomen jälkeen ja sen odotetaan alkavan purkaa matkustusrajoituksia ensi vuoden puolella. Jos matkustusrajoitustilanne kehittyy odotetusti, Finnair lentää 27.3.2022 alkavalla kesäkaudella Tokioon, Osakaan, Nagoyaan, Fukuokaan ja Sapporoon ja avaa myös uuden reitin sijainniltaan keskeiselle Tokion Hanedan lentokentälle.

Pohjois-Amerikassa Finnair lentää Chicagoon, Los Angelesiin ja New Yorkiin, sekä avaa uutena kohteena Dallasin. Dallasin lennot alkavat jo 7. helmikuuta 2022 alkaen ja Finnair lentää sinne neljästi viikossa.

Euroopassa Finnair tarjoaa yhteydet keskeisiin kaupunkikohteisiin sekä moniin suosittuihin lomakohteisiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös