USA:n keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka nostaa sijoittajien tuottovaatimusta osakkeille, varoittaa Morgan Stanley.
Morgan Stanley -pankin sijoitusstrategien mukaan osakesijoittajilla on todennäköisesti tärkeämpiäkin huolia kuin uuden koronaviruskannan syntyminen. Aiheesta kertoo uutistoimisto Bloomberg.
Michael Wilsonin johtamat strategit näkevät USA:n keskuspankki Fedistä aiheutuvaa vastatuulta markkinoilla sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja Jerome Powell ilmoitti omaisuuserien ostojen mahdollisesta nopeutetusta supistumisesta.
”Ostot vähenevät markkinoilla ja se johtaa alhaisempiin osakkeiden arvostuksiin, kuten se aina tekee elpymisen tässä vaiheessa”, strategit kirjoittivat asiakkaille lähettämässään sijoittajakirjeessä.
Morgan Stanley ennustaa USA:n S&P 500 -indeksiin ja arvostuskertoimiin laskua ensi vuonna.
Strategit ennustavat, että S&P 500 -indeksin eteenpäin katsova P/E-kerroin laskee noin 12 prosenttia, ja tämä lasku voi syventyä ”kun osakesijoittajat alkavat vaatia paljon korkeampia riskipreemioita odottaessaan huomattavasti korkeampia pitkiä korkoja”.
Jopa yleensä osakemarkkinoihin myönteisesti suhtautuvat UBS Global Wealth Management -strategit kertoivat Bloombergin mukaan maanantaina, että he odottavat edessäpäin korkeampaa volatiliteettia, kun sijoittajat yrittävät arvioida omicronin ja Fedin riskejä riittämättömien ja hajanaisten tietojen perusteella. Vaikka he neuvovat sijoittajia pidättäytymään hätäisestä riskivaroista irtautumisesta, Mark Haefelen johtamat strategit kertovat, että rahan rahapolitiikan kiristyminen voisi synkentää heidän perusskenaariotaan.
Suomessa Pörssikonkari Hannu Angervuo kertoi viime viikolla SalkunRakentajalle, että Yhdysvaltain keskuspankki on joutunut vihdoinkin tiistaina myöntämään, että inflaatiosta voi tulla pitkäaikainen eikä pelkkä lyhyt hyppäys. Yhdysvaltain inflaatio oli lokakuussa 6,2 prosenttia.
”Keskuspankin eli Fedin uutta linjausta voi pitää käänteentekevänä merkkipaaluna pitkässä vähättelyssä, joka on liittynyt inflaatioriskiin”, Angervuo toteaa.
Sijoittajat odottavat, että inflaatio eli rahan arvon lasku vaatii ehkä piankin vastineeksi lyhyen koron nostoja. Angervuo muistuttaa, että samalla setelielvytys tulee tiensä päähän Yhdysvalloissa ja Euroopassa.
”Sijoittajat alkavat puntaroida pääomien siirtoja kahden vaihtoehdon eli osakkeiden ja lyhyiden korkopapereiden kesken. Lyhyet korot ovat nousseet ja pitkien velkapapereiden korot ovat laskeneet”, Angervuo toteaa
Viime viikolla Danske Bank kertoi, että se muuttaa sijoitusnäkemystään talouden viimeaikaisen kehityksen takia. Aiemmin ylipainossa olleet osakkeet ovat jatkossa neutraalissa painossa.
Pankki on pitkään ylipainottanut osakkeita sijoitusnäkemyksessään.
Muutoksen taustalla on useita epävarmuustekijöitä, kuten uusi korona-aalto, kiihtynyt inflaatio ja Kiinan asuntomarkkinat.
Varovaisempi suhtautumisemme osakkeisiin johtuu siitä, että odotamme osakkeiden tuoton heikkenevän tulevaisuudessa ja tunnistamme samalla joukon riskitekijöitä. Odotamme osakkeiden tuottavan seuraavien 12 kuukauden aikana 0–5 prosenttia, ja samalla katsomme riskin epävarmuuden ja kurssilaskujen leimaamasta ajanjaksosta hieman lisääntyneen”, arvioi Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.