Makrotalous

Maailmantalous kuohuu: Toimitusketjut natisevat liitoksistaan, Kiinan kasvu sakkaa ja korkomarkkinat muistuttavat vuoristorataa

Markkinoilla vallitsee nyt useita huolia. Niitä puidaan Kuntarahoituksen podcastissa.

Yhdysvalloissa julkaistiin tuoreet marraskuun inflaatiolukemat. Kuluttajahinnat kiipesivät 6,8 prosenttia marraskuussa verrattuna vuodentakaisiin hintoihin. Inflaatiolukema oli nyt viidettä kuukautta peräjälkeen yli viisi prosenttia. Marraskuun inflaatio oli korkein vuoden 1982 jälkeen.

Inflaatio tuskin väistyy ihan heti, vaikka toimitusongelmat saataisiin kuriin. Työvoimapula ja sen aiheuttama palkkainflaatio nostavat yritysten kustannuksia ja heijastuvat sen myötä tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluun.

Inflaation lisäksi epävarmuutta tuovat uusi korona-aalto ja Kiinan asuntomarkkinat.

Kuntarahoitus julkisti tuoreimman suhdanne-ennusteensa 3.12. Kasvun perusedellytykset ovat yhä olemassa, mutta suhdanneriskit voimistuvat. Suomen talous suuntaa ensi vuoteen hidastuvan kasvun merkeissä. Kuntarahoitus laskee ennustettaan vuoden 2022 bkt-kasvusta 2,6 prosenttiin.

Kuntarahoituksen vuoden viimeinen suhdanne-ennuste julkaistiin poikkeukselliseen aikaan, kertoo yhtiön pääekonomisti Timo Vesala. Hänen mukaansa maailmantalouden kasvu jatkuu, mutta lyhyen aikavälin suhdanneriskit ovat koholla.

Vesalan mukaan Etelä-Afrikassa havaittu koronaviruksen omikron-muunnos nostaa epävarmuuden uudelle tasolle. Virusmuunnoksen vaarallisuudesta, leviämisnopeudesta tai sen kyvystä kiertää rokotesuojaa on vasta hyvin alustavia tietoja, minkä vuoksi omikronin talousvaikutuksia on hankala arvioida, hän arvioi.

”Ennusteluvuissa on huomioitu koronapandemian viimeaikainen voimistuminen, mutta niihin ei sisälly arviota uuden muunnoksen vaikutuksesta. Jos käy ilmi, että rokotteiden tarjoama suoja omikron-muunnosta vastaan on oleellisesti heikompi, voidaan joutua turvautumaan tiukempiin rajoituksiin. Silloin myös talouskasvussa otetaan takapakkia”, Vesala kertoo.

Miltä näyttää talouden vuodenvaihde, ja millaiselle kasvu-uralle Suomi yltää koronapandemian jälkeen? Pääekonomisti Timo Vesala avaa ennusteen taustoja Kuntarahoituksen syyskauden viimeisessä podcast-jaksossa. Haastattelijana Roope Huotari.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös