Yritysuutiset

Rakennusyhtiö Lehto Groupin kärsimysten tie jatkuu

Pitkään kannattavuusvaikeuksista kärsinyt rakennusyhtiö antoi tulosvaroituksen. Hankkeiden kannattavuudessa haasteita.

Lehto tarkentaa näkymiään vuoden 2021 liiketappiosta.

Lehto kertoo tiedotteessaan, että sen vuoden 2021 tilinpäätöksen laatiminen on vielä kesken, mutta tilintarkastamattomien laskelmien mukaan vuoden 2021 liikevaihto laski edellisvuodesta noin 20 prosenttia noin 435 miljoonaan euroon. Lisäksi liiketappio jatkuvista toiminnoista oli noin 24 miljoonaa euroa tappiollinen.

Aiemmin marraskuun alussa yhtiö oli arvioinut, että liikevaihto laskee 20 prosenttia vuodesta 2020 ja että liiketulos on negatiivinen.

Liiketappion syynä on erityisesti kuuden toimitilahankkeen merkittävä tappiollisuus.

Näiden hankkeiden projektikatevaikutus vuonna 2021 on yhteensä noin 24 miljoonan euroa tappiollinen. Hankkeista kaksi on peruskorjaushankkeita, kaksi hotellihanketta, yksi toimistorakennushanke ja teollisuuskiinteistöhanke.

Tappiot johtuvat puutteista hankkeiden valmistelussa, ongelmista ja viiveistä hankkeiden toteutuksessa, urakkahintojen sopimisesta aikaisessa vaiheessa ja kohonneista materiaalikustannuksista.

Lehto on jo aiemmin vuonna 2019 päättänyt luopua peruskorjaustoiminnasta ja nyt kyseessä oleviin kahteen peruskorjaushankkeisiin liittyvät sitoumukset oli tehty jo vuosina 2017-2019.

Koko Toimitilat-palvelualueen vaikutus konsernin vuoden 2021 liiketulokseen on noin 29 miljoonan euroa negatiivinen. Kohonneista materiaalikustannuksista huolimatta Asunnot-palvelualueen tuloskehitys oli positiivinen ja budjetoitua parempi.

Lehto kertoo tehneensä toiminnallisia muutoksia Toimitilat-palvelualueen projektiriskien hallinnan parantamiseksi ja vie niitä käytäntöön vuoden 2022 alusta aloittaneen palvelualueen uuden johtajan johdolla. Yhtiö tulee kiinnittämään erityistä huomiota toteutettavaksi otettavien hankkeiden sopivuuteen yhtiön resursseihin ja strategiaan. Yhtiö on myös suunnittelemassa rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia kustannustason alentamiseksi. 

Lehto raportoi vuoden 2021 tilinpäätöksessä Ruotsin liiketoiminnan lopetettuna toimintana. Tappio lopetetusta Ruotsin toiminnasta oli noin 7 miljoonaa euroa. Tappio koostuu operatiivisen toiminnan tappiosta, toiminnan lopettamiseen liittyvistä kuluista sekä laskennallisten verosaamisten ja tuotekehitysaktiivan arvonalentumisista. Ruotsin toiminnan lopettamisella ei ole merkittävää kassavirtavaikutusta.

Yhtiön rahavarat vuoden 2021 lopussa olivat 32,8 miljoonaa euroa ja korolliset velat ilman IFRS 16 -standardin mukaisia vuokrasopimusvelkoja olivat 45,8 miljoonaa euroa. Lehto on käymässä rahoittajapankkien kanssa neuvotteluita luottolimiitin uudelleen rahoittamisesta.

Syitä Lehto Groupin kroonisiin tulosvaikeuksiin on monia.

Toukokuun 2021 alussa Lehto Groupin uutena toimitusjohtajana aloittanut Juuso Hietanen kertoo havainneensa suuria eroja projektien lopputuloksissa.

”Yhtiön voimakkaiden nousu- ja laskuvaiheiden jälkeen näen keskeisenä tehtävänä toimintakulttuurin ja toimintatapojen vakiinnuttamisen. Haluamme olla edelläkävijä modulaaristen teollisesti esivalmistettujen rakennusten tuottaja. Tämä edellyttää erityistä täsmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta kaikilla osa-alueilla: kaava- ja hankekehityksessä, myynnissä, suunnitteluprosesseissa ja tuotannossa”, Hietanen totesi toisen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä.

Toimitusjohtajan mukaan Lehto tulee keskittymään pitkien ja monimuotoisten toimitilahankkeiden projektihallinnan parantamiseen.

”Näissä vaativimmissa hankkeissa meillä on sekä hyvin menneitä että heikosti kannattavia projekteja. Merkittävimmät erot syntyvät ennen työmaan aloitusta tehtävissä suunnittelu- ja valmistelutöissä. Työmaavaihe on kriittinen vaihe tuloksen toteutumisen kannalta, mutta katepotentiaali luodaan jo suunnitteluvaiheessa”, Hietanen toteaa.

Lehto julkistaa vuotta 2021 koskevan tilinpäätöstiedotteensa aikaisemmin julkistetun aikataulun mukaisesti 17.2.2022.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös