Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Ukrainan sota ei ole syy myydä osakkeita

Kaisa Kivipelto on Danske Bankin senioristrategi
Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Osakkeiden hintoihin on nyt leivottu täysi hyökkäys Ukrainaan sekä merkittävät sanktiot, arvioi senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Kiivaat sotatoimet jatkuvat Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Länsimaat ovat reagoineet tapahtumiin voimakkailla pakotteilla. Euroopan unioni reagoi Venäjän hyökkäykseen nopealla aikataululla asettamalla sille yhdessä läheisten kumppaneiden kanssa laajoja ja vakavia seurauksia aiheuttavia pakotteita, samalla täydentäen 23. helmikuuta hyväksymiään päätöksiä Venäjän toiminnan vastaisista EU-pakotteista.

Pakotteiden todellinen iso sinko tuli käyttöön, kun EU ja Yhdysvallat liittolaisineen kertoivat myöhään lauantaina sulkevansa tiettyjä venäläisiä pankkeja kansainvälisen SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle. SWIFT-järjestelmä on pankkien omistama tiedonvaihtoverkko, jonka piirissä on mukana yli 11 000 pankkia yli 200 maasta. Järjestelmän läpi kulkee päivittäin yli 42 000 miljoonaa transaktiota.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi, että toimenpiteellä EU ja sen kumppanit pyrkivät lamauttamaan Putinin kyvyn rahoittaa sotakoneistoaan.

Sodan ja pakotteiden seurauksena Venäjän ruplan arvo on romahtanut. SWIFT-pakoitteiden vuoksi maan keskuspankki ei pysty enää tukemaan ruplan arvoa tukiostoilla.

Venäjän keskuspankki yrittää nyt välttää rahoitusmarkkinoidensa täysromahduksen ja se on joutunut kaksinkertaistamaan ohjauskorkonsa 20 prosenttiin.

Ukrainan sota on luonnollisesti aiheuttanut levottomuutta myös osakemarkkinoilla. Venäjän RTSI-osakeindeksi on laskenut viikossa lähes 33 prosenttia. Suomessa Helsingin pörssi tullut alas kuukaudessa 9,5 prosenttia ja vuoden alusta 14,5 prosenttia.

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto arvioi pankin aamukatsauksessa, että Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on todennäköisesti laajoja geopoliittisia vaikutuksia tulevina vuosina, sillä Venäjä on nyt hylkiövaltio.

Kivipellon mukaan sijoitusmarkkinoiden reaktio hyökkäykseen on ollut lähes yhtä ennakoitava kuin hyökkäyksen tuomitseminen ympäri maailmaa.

”Sijoittajat pakenevat riskipitoisista sijoituksista kohti turvallisempia omaisuusluokkia, joten vaikka osakkeet ovat laskeneet, joukkovelkakirjojen hinnat, Yhdysvaltain dollari ja kulta ovat nousseet”, hän toteaa.

Kivipelto ei kuitenkaan usko, että nyt on aika myydä sijoituksia. Ukrainan kriisin vaikeudet on jo leivottu osakkeiden hintoihin.

”Pidä kiinni sijoitusstrategiastasi ja myös osakkeistasi. Osakkeet ovat laskeneet merkittävästi vuoden alusta, ja hintoihin on nyt sisällytetty täysi hyökkäys Ukrainaan sekä merkittävät sanktiot. Osakkeet voivat laskea edelleen tulevina päivinä ja viikkoina, mutta 3–6 kuukauden kuluttua odotamme osakekurssien olevan nykyistä korkeammalla”, senioristrategi ennustaa.

Historia antaa Kivipellon mukaan osviittaa siitä, miten geopoliittiset kriisit vaikuttavat osakemarkkinoilla.

”Olemme aiemmin nähneet, että vastaavat tapahtumat, kuten Persianlahden sota, ovat laukaisseet jyrkän kurssilaskun, minkä jälkeen markkinat ovat sopeutuneet tilanteeseen niin, että osakekurssit ovat kuuden kuukauden kuluttua huomattavasti korkeammat kuin ennen sodan alkua.”

Kivipelto painottaa kuitenkin, ettei sijoittajan tarvitsisi tehdä mitään.

”Voit esimerkiksi harkita salkun tasapainottamista. Osakkeet ovat laskeneet paljon tänä vuonna, joten osakepainosi voi olla laskenut pienemmäksi kuin sijoitusprofiilisi ja strategiasi sanelevat. Salkun tasapainottaminen osakekurssien laskun jälkeen tarkoittaa, että joudut ostamaan osakkeita. Jos tasapainotat salkkuasi, suosittelemme, että etsit laadukkaita osakkeita, joille on ominaista muun muassa vakaa tuloskasvu ja alhainen velkaisuus”, Kivipelto neuvoo.

Danske Bank suosittaa toistaiseksi neutraalia painoa osakkeissa. Käytännössä suositus tarkoittaa, että sijoittajalle suositellaan pitämään sama paino osakkeissa kuin sijoitusstrategia edellyttää pitkällä aikavälillä.

”Arviomme mukaan viime päivien surullinen kehitys saattaa olla mahdollisuus osakepainon kasvattamiseen. Sijoittajana on joskus oltava rohkea silloin, kun kaikki muut pelkäävät”, Kivipelto toteaa.

Kivipelto kommentoi Ukrainan tilannetta sijoittajan näkökulmasta myös Twitterissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös