Osakeanalyysit

Nokian Renkaista tuli hetkessä pörssin murheenkryyni

Rengasyhtiön markkina-arvo on sulanut. Handelsbanken leikkasi yhtiön osakkeen tavoitehinnasta lähes puolet pois.

Helmikuun 24. päivä muutti hetkessä talousnäkymät niin maailmantaloudessa, Suomen taloudessa kuin monen yksittäisen yrityksenkin kohdalla. Venäjä hyökkäsi tuolloin Ukrainaan täydellä voimalla, ja nopeasti länsimaat aloittivat Venäjään kohdistuvat historiallisen kovat pakotteet. Pakotteet kattavat rahoitussektoriin kohdistuvia pakotteita, henkilöpakotteita, aseiden ja muiden puolustustarvikkeiden vienti- ja tuontikieltoja ja esimerkiksi sensitiivisen teknologian vientikieltoja.

Helsingin pörssi on ollut Venäjän hyökkäyksen jälkeen rajussa laskussa, sillä Suomi on reunamarkkina, jossa on myös useita Venäjällä liiketoimintaa harjoittavia yhtiöitä.

Nokian Renkaat on yksi eniten Ukrainan sodasta kärsineitä kotimaisia pörssiyhtiöitä.

Yhtiö kertoi vain muutamia päiviä Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen, että se peruuttaa taloudellisen ohjeistuksensa vuodelta 2022.

Yhtiö kertoi tiedotteessaan, että Venäjän sotilastoimet Ukrainassa ja siitä seuranneet pakotteet ovat aiheuttaneet merkittävää epävarmuutta liittyen Venäjään, Venäjän rahoitusjärjestelmän ja maksuliikenteen toimivuuteen sekä Venäjän ruplan valuuttakurssiin. Tästä syystä Nokian Renkaiden hallitus päätti peruuttaa 8. helmikuuta julkaistun taloudellisen ohjeistuksensa vuodelle 2022.

Meneillään olevista epävarmuuksista johtuen hallitus ei tällä hetkellä anna uutta ohjeistusta vuodelle 2022.

Aiemmin helmikuun 8. päivänä Nokian Renkaat oli arvioinut, että sen liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla kasvaa merkittävästi ja segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan kasvavan. Globaalin auto- ja rengaskysynnän yhtiö oli odottanut myös kasvavan. Tuolloin yhtiö jo kuitenkin ilmoitti, että ”meneillään oleva geopoliittinen tilanne aiheuttaa epävarmuutta vuonna 2022”.

Osakkeen arvo romahtanut

Nokian Renkaiden markkina-arvo on romahtanut Helsingin pörssissä. Kuukaudessa osakkeen arvosta on sulanut peräti 45 prosenttia.

Rengasyhtiön kurssiromahdus ei ole mikään ihme.

Yhtiön Venäjän tuotantoon liittyvä epävarmuus on nyt äärimmäisen suurta, kertoo Handelshankenin analyytikko Timo Heinonen pankin aamukatsauksessa.

”Kysymyksiä herää nyt siitä, kuinka tätä pystytään paikkaamaan kasvattamalla Suomen ja Yhdysvaltojen tuotantoa, hankkimalla aliurakointia lyhyellä aikavälillä ja rakentamalla uutta tehdaskapasiteettia”, Heinonen listaa.

Heinosen mukaan Nokian Renkaat tuottaa 17 miljoonaa rengasta Venäjällä vuosittain ja henkilöautorenkaiden tuotannosta peräti 75 prosenttia sijaitsee Venäjällä. Vertailun vuoksi: Suomessa yhtiön tuotantokapasiteetti on viisi miljoonaa rengasta ja USA:ssa miljoona. USA:ssa on odotettavissa kasvu neljään miljoonaan vuoteen 2024 mennessä.

Venäjä on ollut siis Nokian Renkaille erittäin tärkeä markkina rengastuotannossa.

Venäjän tuotantoa on vaikea korvata

Heinosen mukaan avainkysymys onkin nyt se, kuinka paljon yhtiö pystyy lisäämään tuotantoaan muualla. Handelsbankenin analyytikko ei usko, että rengasyhtiö kykenee siirtämään edes pääosaa tuotannosta muualle.

”Ennakkokäsityksemme on se, että noin 40 prosenttia Venäjän tuotannosta voidaan sijoittaa uudelleen. Venäjällä tuotannon edullisuus ja hyvä hinnoitteluvoima ovat selittäneet yhtiön hyvää kannattavuutta. Osa tästä edusta tullaan todennäköisesti menettämään.”

Nokian Renkaat on kuitenkin tunnettu innovaatioistaan ja hinnoitteluvoimastaan, Heinonen muistuttaa.

”Nämä elementit ovat yhä olemassa. Yhtiön tase on riittävän vahva, jotta kriisistä selviydytään ja kapasiteettia voidaan lisätä. Tarina ei ole ennallaan, mutta osakkeen laskettua erittäin voimakkaasti uskomme pohjan olevan jo käsillä.”

Handelsbanken laski Nokian Renkaiden suosituksen tasolle pidä aikaisemmalta ostotasolta. Tavoitehinnan pankki laski aikaisemmasta 39 eurosta 16 euroon. Tämän ja ensi vuoden osakekohtaisten tuottojen ennusteita pankki heikensi peräti 75 prosentilla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös