Asunnot ja kiinteistöt

Uhkaako Suomen rakentamista täyskäännös Ukrainan sodan vuoksi?

Ukrainan sota uhkaa laskea uusien asuntohankkeiden aloituksia tänä vuonna, varoittaa Hypon ekonomisti.

SRV:n REDI-kauppakeskuksen työmaa. Kauppakeskus avattiin vuonna 2018.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia marras-tammikuussa yhteensä 7,4 miljoonaa kuutiometriä, 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen lupia myönnettiin 2,7 miljoonaa kuutiometriä, määrä jäi 11,9 prosenttia vuodentakaista pienemmäksi. Muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 16,8 prosenttia.

Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni ajanjaksolla 20,4 prosenttia. Pientaloille myönnetty kuutiomäärä kasvoi hieman vuodentakaisesta, 1,4 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin marras-tammikuun aikana kaikkiaan 9 013 asunnolle. Määrä oli 11,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuntojen rakentaminen jatkui kuitenkin ripeänä, samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 12 013 asunnon rakentaminen. Asuinrakennusten rakennushankkeita aloitettiin ajanjaksolla 20,9 prosenttia vuodentakaista enemmän. Valmistuneita asuntoja marras-tammikuussa oli 10 282 kappaletta, 3,8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Rakentamista uhkaa nyt äkkikäännös, varoittaa Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

”Asuntorakentaminen on ollut korona-aikana ennätysvilkasta. Jo aloitetut hankkeet viedään tyypillisesti maaliin kunnialla, mikä lisää valmistuvien uudisasuntojen tarjontaa vielä ensi vuonnakin. Historiallisesti yli puolet uusista asunnoista valmistuu kasvukolmion kärkiin pk-seudulle, Tampereelle ja Turkuun. Sota on kuitenkin tuonut harmaita pilviä taivaalle, sillä se uhkaa laskea uusien hankkeiden aloituksia tänä vuonna”, Keskinen toteaa.

Puutavaran ja energian hinnat ovat nousseet voimakkaasti, mikä heikentää Keskisen mukaan hankkeiden kannattavuutta ja haittaa myös korjausrakentamista.

”Viime vuosina kansainväliset sijoittajat ovat toimineet merkittävinä uudistuotannon ajureina ja nyt asuntosijoittajien kysyntä laskee kohonneiden riskien myötä. Myös rahoitus uhkaa kiristyä kaikista riskipitoisimpien hankkeiden kohdalla, mikä voi heijastua etenkin pienemmän kassan omaavien rakennusyhtiöiden toimintaan”, Keskinen näkee.

Kommentoi
Ylös
>