Markkinakommentit

Fedin Powell kommentoi rahapolitiikkaa – Mitä on edessä koronnostojen osalta?

Keskuspankin pääjohtaja pitää mahdollisena peräti 50 korkopisteen koronnostoja.

Jerome Powellilla on edessään haastavia aikoja, kun inflaatio pitäisi saada nitistettyä, mutta samalla välttää taantuma. 

Viime viikolla Fed nosti ensimmäistä kertaa ohjauskorkoa sitten vuoden 2018. Ensimmäinen korotus oli kuitenkin varsin maltillinen, 25 korkopistettä. Nyt ohjauskorko on 0,25-0,50 prosentin haarukassa. 

Powell puhui maanantaina “National Association for Business Economics” -tilaisuudessa Washingtonissa. Puheen jälkeisessä ohjatussa keskustelussa hän totesi, että jos Fed näkee jatkossa tarpeelliseksi nostaa 0,50 prosenttiyksikköä ohjauskorkoa kerralla, niin siten luonnollisesti toimitaan. Suurin osa Fedin keskuspankkiireista uskoo ”neutraalin” korkotason olevan lähellä 2,50 prosenttia, jos inflaatio on tavoitetasolla eli kaksi prosenttia vuodessa.

Powellin kommentit maanantaina olivat ”haukkamaisempia” kuin korkopäätöksen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa viime keskiviikkona. Muutos linjassa saattaa selittyä sillä, että Powell kenties pelkäsi viime viikolla sijoitusmarkkinoiden reaktiota ja oli sen vuoksi pidättyväisempi kommenteissaan.

Powell on saanut paljon kritiikkiä viime kuukausien aikana Fedin toiminnasta. Monen mielestä Fed joutuu nyt turvautumaan nopeisiin koronnostoihin, koska se jatkoi liian kauan elvytystä.

Powell kertoi myös maanantaina, että inflaatiopaineet olivat jo kohonneet ennen Ukrainan sodan alkamista. Hän kuitenkin totesi, että sota saattaa lisätä entisestään haasteita hyödykkeiden tarjonnassa.

Powell vertasi nykytilannetta 1970-lukuun, jolloin oli korkea inflaatio ja energiakriisi. Se ei päättynyt erityisen hyvin Fedin kannalta. Keskuspankki kyllä onnistui Paul Volckerin johdolla taltuttamaan inflaation 1980-luvun alkupuolella, mutta seurauksena oli kaksi taantumaa.

Fedin inflaationäkemyksen mukaan tarjontapuolen haasteet eivät yleensä johda pidempiaikaiseen korkeaan inflaatioon niin kauan kun inflaatio-odotukset pysyvät aisoissa. Nyt inflaatio-odotukset ovat kohonneet korkeimmalle tasolle mittaushistoriassa. Se ulottuu St. Louis Fedillä vuoteen 2003. 

Inflaatio-odotusten osalta sijoittajien luottamus Fedin toimiin inflaation nitistämiseksi on suuressa roolissa. Toivottavasti keskuspankki löytää hapuilun jälkeen rationaalisen linjan, jolla saa inflaation kuriin, mutta ilman taantumaa. Historian perusteella tehtävä on ylivoimainen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös