Sijoitusideat

Ruotsalainen asevalmistaja Saab hyötyy Euroopan panostuksesta puolustukseen

Saab Gripen hävittäjä
Ruotsin ilmavoimien omistamat ja Saabin valmistamat Gripen-hävittäjät Norjassa. Kuva: Saab AB.

Ruotsalainen asejärjestelmien valmistaja Saab on analyytikoiden suosikki. Syyt ovat selvät.

Saab AB tunnettiin aiemmin autovalmistajana, mutta nykyisin se on Tukholman pörssissä listattu maailmanlaajuinen puolustus- ja turvallisuusyhtiö, jonka toimialoja ovat ilma-, maa- ja meripuolustus, siviiliturvallisuus ja kaupallinen lentoliikenne.

Yhtiöllä on yli 18 000 työntekijää ja se toimii kaikilla mantereilla. Yhtiö valmistaa esimerkiksi hävittäjiä, tutkajärjestelmiä, torbedoja ja sinkojärjestelmiä.

Saabin viime vuosi sujui vahvasti. Tilauskanta nousi 100 miljardista kruunusta 105 miljardiin kruunuun ja myynti nousi edellisvuodesta 11 prosenttia 39 miljardiin kruunuun. Operatiivinen liikevoitto kipusi 2,8 miljardista kruunusta 4,8 miljardiin kruunuun.

Yhtiö odottaa kuluvana vuonna noin viiden prosentin orgaanista kasvua ja operatiivisen tuloksen 8 – 12 prosentin kasvua.

Saab hyötyy Euroopan puolustuspanostuksista

Asejärjestelmien toimittajana Saab hyötyy vallitsevasta geopoliittisesta tilanteesta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Euroopan maiden odotetaan panostavan aiempaa selvästi enemmän puolustusmenojen kasvattamiseen. Osansa tästä kasvusta saa luultavasti myös Saab.

”Eurooppa on SAABin tärkein markkina-alue, ja markkinoiden kasvu voi olla jopa 25 % lähivuosina. Toimitusajat ovat pitkiä ja odotettavissa on vielä vuosikymmen vakaalla kysynnällä. Näemme myös lisääntyneen todennäköisyyden siitä, että SAAB tulee saamaan lisää megatilauksia keskipitkällä aikavälillä”, arvioi Danske Bankin analyytikko Björn Enarson pankin aamukatsauksessa.

Saabin suurin markkina-alue on sen kotimaa Ruotsi, joka toi viime vuonna lähes 38 prosenttia yhtiön myynnistä. Enarson kertoo, että Ruotsin asevoimat ilmoitti tällä viikolla tavoittelevansa kahden prosentin osuutta BKT:stä vuoteen 2028 mennessä.

Danske Bankin ennusteiden mukaan uusi suunnitelma merkitsee, että puolustustarvikemenot kasvavat keskimäärin peräti 25 prosenttia vuodessa vuoteen 2025 asti ja yli BKT-kasvun vuoteen 2028 mennessä.

”SAABin näkökulmasta katsottuna kasvun pitäisi kuitenkin jakautua tasaisemmin pidemmälle ajanjaksolle. Pitkät läpimenoaja hidastavat liikevaihdon kasvua, mutta vahvat markkinat näkyvät lähitulevaisuudessa materiaalitilausten kasvuna. Vuodesta 2015 lähtien puolustusmenot ovat kasvaneet Euroopassa, erityisesti Ruotsissa”, Enarson toteaa.  

Enarsonin mukaan Saabilla on mahdollisuuksia saada myös niin sanottuja ”megatilauksia”, jotka voivat olla sukellusveneitä, ilmassa olevat ennakkovaroitusjärjestelmiä, ohjustilauksia ja Gripen-hävittäjäkoneiden tilauksia.

Lisäksi Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyys, joka tässä vaiheessa näyttää Enarsonin mukaan todennäköiseltä, tukee SAABin näkymiä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Analyytikoiden suosikki

Sijoittajat näyttävät myös uskovan, että Saabin tilauskirjat tulevat kasvamaan lähivuosina. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, lähti Saabin osake välittömästi jyrkkään nousuun.

Danske Bank nostaa Saabin 12 kuukauden tavoitehinnan 410 Ruotsin kruunusta 433 Ruotsin kruunuun. Pankin suositus Saabin osakkeelle on osta.

Saab on myös muiden analyytikoiden suosikki, sillä se saa kaikilta neljältä yhtiötä seuraavalta analyytikolta ostosuosituksen. Analyytikoiden konsensuksen mukainen osakkeen tavoitehinta on 353 kruunua.

Kuluvan vuoden konsensuksen mukaisilla tulosennusteilla Saabin P/E-kerroin on 22x ja EV/Ebitda-kerroin 10x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös