Sijoitusuutiset

Näin Ukrainan sota vaikuttaa yksityissijoittajien toimintaan

Tuoreen sijoittajabarometrin mukaan sota Ukrainassa vaikuttaa yksityissijoittajien käytökseen eri tavoin, mutta yksi käytösmalli on yli muiden.

Sijoittajabarometrissä kysyttiin, miten Venäjän helmikuussa alkanut hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut sijoituspäätöksiin. Barometri on Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha -talouslehden Tietoykkönen Oy:ltä tilaama tutkimus

Vastaajista 30 prosenttia kertoi olleensa normaalia passiivisempi.  24 prosenttia kertoi, että sodalla ei ole ollut vaikutusta heidän sijoituspäätöksiinsä.

Vastaajista 22 prosenttia kertoi lisänneensä osakepainoa eli ostaneensa tavallista enemmän osakkeita ja seitsemän prosenttia puolestaan vähentäneensä osakepainoa. Vastaajista 15 prosenttia kertoo pitäneensä osakepainon samana, mutta käyneensä tavallista aktiivisemmin kauppaa. 

”Yksityissijoittajat ovat pitkäjänteisiä omistajia, jotka pysyvät markkinoilla myös kriisitilanteiden yli. On kuitenkin huomattava, että Ukrainan sota on vaikuttanut useimpien sijoittajien sijoituskäyttäytymiseen”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Inflaation kiihtyminen yksityissijoittajien mielestä suurin riski

Inflaation kiihtyminen on Sijoittajabarometrin vastaajien mielestä tällä hetkellä sijoittamisen suurin riski. Näin vastasi 66 prosenttia vastaajista.

Toiseksi eniten (63 %) vastaajat pelkäävät, että sota eskaloituu. Kolmanneksi pahimpana uhkana nähdään taloussuhdanteen heikentyminen (53 %). Vastaaja sai valita useamman vaihtoehdon. 

”Inflaation kiihtyminen voidaan katsoa alkaneen viime kesänä. Nyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan on voimistanut hintojen nousua entisestään. Korkea inflaatio vaikuttaa yhtiöiden investointihalukkuuteen ja lyhyen aikavälin kannattavuuteen”, Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman toteaa.

Snellman kertoo, että pitkällä aikavälillä osakkeiden hinnat kuitenkin nousevat inflaation vaikutuksesta. Tilillä rahan arvo sulaa kuitenkin silmissä.

Myrskyn silmässä perinteiset kansanosakkeet ovat sijoittajien keskuudessa mielenkiintoisimpia osakkeita.

Sampo ja Nordea pitivät paikkansa yksityissijoittajien mielestä kiinnostavimpien kotimaisten pörssiyhtiöiden kärjessä. Neste nousi edellisen barometrin kuudennelta sijalta kolmen kärkeen. 

Toimialoista kiinnostavimman sijoituskohteet yksityissijoittajille ovat edelleen pankit ja rahoitus (58 prosenttia vastaajista). Toisena on energia- ja raaka-ainesektori (55 %) ja kolmantena teknologia (50 %). Vaihtoehtoja sai valita useita.

”Kriisiajan suosikeiksi nousevat vakaat, hyvää osinkoa maksavat kansanyhtiöt. Suosikkivalinnat heijastelevat sijoittajien näkemyksiä ympäristön uhkakuvista ja mahdollisuuksista”, Sari Lounasmeri sanoo.

Erityisesti nuoret päättäisivät omien eläkevarojensa sijoittamisesta

Ruotsissa henkilö voi päättää osittain itse siitä, miten eläkevaransa sijoittaa. Sijoittajabarometrissä kysyttiin, kuinka suuresta osasta eläkevarojaan vastaajat haluaisivat itse tehdä sijoituspäätökset, jos sama olisi mahdollista Suomessa. 

Vastaukset jakaantuivat eri prosenttivaihtoehtoihin. Kaikista vastaajista vain seitsemän prosenttia pitäytyisi nykyisessä järjestelmässä, jossa eläkeyhtiö päättää täysin sijoittamisesta. 10 prosenttia ei osaa sanoa kuinka paljon päättäisi eläkesijoituksistaan. Loput päättäisivät edes osin eläkevarojen sijoittamisesta itse. 

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana erityisesti nuoret ovat pitäneet osittain rahastoivaa eläkejärjestelmää epäreiluna. Tämä yhdistettynä nuorten sijoitusinnostuksen väkevään kasvuun luo painetta eläkejärjestelmän uudistamiselle. Olemme paradigmamuutoksen äärellä,” Victor Snellman kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös