Makrotalous

Fedin haukkamaisuus yllätti osakemarkkinat

Koronnosto-odotukset kohosivat myös ensi vuoden osalta.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed jatkoi keskiviikkona koronnostojen tiellä. Keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkoa 75 korkopistettä. Ohjauskorko on noston jälkeen 3,00-3,25 prosentin välillä. 

Osakemarkkinat kääntyivät laskuun pian korkokokouksen jälkeen. Keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 päätyi pörssipäivän päätteeksi 1,71 prosenttia miinukselle. Dow Jones Industrial Average laski 1,70 prosenttia ja Nasdaq 100 halpeni 1,80 prosenttia.

Syy osakemarkkinoiden laskuun oli selvä. Fedin keskuspankkiirit arvioivat, että ohjauskorkoa nostetaan vielä 125 korkopistettä loppuvuonna. Arvio oli haukkamaisempi kuin markkinat odottivat. Samalla kasvoi todennäköisyys korkeammalle korkotasolle ensi vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Futuurimarkkinoilla hinnoitellaan nyt 29,8 prosentin todennäköisyyttä, että korkotaso on ensi vuoden maaliskuun kokouksen jälkeen 4,75-5,00 prosenttia. Korkein todennäköisyys 50,3 prosenttia on korkotasolle 4,50-4,75 prosenttia.

Ennen keskiviikon korkokokousta 4,75-5,00 prosentin korkotason todennäköisyys maaliskuussa oli merkittävästi matalampi. Se oli 15,4 prosenttia. Odotuksissa oli muutenkin suosituimpien vaihtoehtojen kesken enemmän hajontaa, sillä 4,50-4,75 ohjauskoron todennäköisyys oli 34,2 prosenttia ja 4,25-4,50 prosentin ohjauskoron todennäköisyys oli 32,4 prosenttia.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell kertoi keskiviikon lehdistötilaisuudessa, että inflaation tasoittuminen vaatinee talouskasvun hidastumista. Fed leikkasi kuluvan ja ensi vuoden talouskasvuennusteita.

Keskuspankki arvioi, että Yhdysvaltain bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 0,2 prosenttia. Aiempi arvio kesäkuulta oli 1,7 prosenttia. Talouskasvuennuste vuodelle 2023 on 1,2 prosenttia. Aiempi arvio oli 1,7 prosenttia.

Keskuspankki päivitti myös työmarkkinoiden ennusteita. Fed arvioi, että mediaani työttömyysaste on tänä vuonna 3,8 prosenttia. Aiempi kesäkuun arvio oli 3,7 prosenttia. Tuore arvio ensi vuodelle on 4,4 prosenttia. Aiempi ennuste oli 3,9 prosenttia.

Inflaation tasoittuminen on haastavaa nykyisellä työllisyydellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että todennäköisesti työttömyysasteen tulisi nousta, jotta pohjainflaatio tasoittuisi lähelle Fedin tavoitetta. Powell totesikin lehdistötilaisuudessa, että keskuspankkiirit ovat aina ymmärtäneet, että hintavakauden palauttaminen on haastava tehtävä ilman työttömyysasteen merkittävää nousua.

Kommentoi
Ylös
>