Indikaattorit

Keskuspankki jatkaa korkojen nostoja – kyyhkysmäiset kommentit vihjaavat nostotahdin hidastumiseen

Euroopan keskuspankki on nostanut ohjauskorkoja historiallisen nopeasti.

Christine Lagarde
EKP:n puheenjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankki (EKP) teki torstaina sen, mitä siltä odotettiin: keskuspankki nosti ohjauskorkojaan 75 korkopisteellä eilen, jolloin talletuskorko nousi 1,5 prosenttiin. Koronnostot ovat jatkoa edelliselle syyskuun kokouksen 75 korkopisteen nostolle ja heinäkuun 50 korkopisteen nostolle.

Ohjauskoron noston lisäksi keskuspankki muutti liikepankeille myönnetyn TLTRO III -rahoituksen ehtoja siten, että marraskuun lopulta alkaen lainojen korot sidotaan EKP:n ohjauskorkoihin. Liikepankit tulevat todennäköisesti maksamaan TLTRO-lainoja pois ennen niiden erääntymistä, mikä vähentää eurojärjestelmän ylilikviditeettiä tulevina kuukausina, arvioivat Nordean analyytikko Lauri Vepsäläinen ja Antti Koskivuo.

Koronnostot eivät ole vielä loppumassa, sillä EKP antoi ymmärtää, että tarvetta nostoihin on vielä useissa tulevissa kokouksissa. Tarkempaa ohjeistusta keskuspankki ei kutenkaan antanut. Mielenkiintoista keskuspankin kommenteissa oli se, että sen mukaan merkittävä osa rahapolitiikan normalisoinnista on jo tehty.

Keskuspankilla on vielä työsarkaa, sillä inflaatio huitelee nyt selvästi keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoitteen yläpuolella.

Eurostatin mukaan euroalueen kuluttajahintojen nousu eli inflaatio kiihtyi syyskuussa 10,0 prosenttiin. Ekonomistit odottivat inflaatiovauhdin kiihtyvän 9,7 prosenttiin. Elokuussa kuluttajahinnat nousivat 9,1 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Euroalueella energia kallistui viime vuoden syyskuusta peräti 40,8 prosenttia.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde vahvisti lehdistötilaisuudessa, että seuraavassa joulukuun kokouksessa tullaan kuulemaan linjauksia keskuspankin taseen supistamisesta.

Nordean Vepsäläisen ja Koskivuon mukaan keskuspankin kyyhkymäiset linjaukset tukevat odotusta siitä, että nostotahti hidastuu 50 korkopisteeseen joulukuussa ja ensi vuoden helmikuussa nähdään vielä yksi 25 korkopisteen nosto.

”Euroalueen syksyn palkkaneuvotteluiden tulokset ovat keskeisiä tekijöitä keskuspankin tulevien korkopäätösten taustalla; yli 4 prosentin palkankorotukset puoltaisivat perusskenaariotamme pidempää nostosykliä”, analyytikot toteavat.

Nordea odottaa, että EKP:n taseen supistaminen aloitetaan ensi vuoden alussa APP-ohjelman alaisista velkakirjoista 10-20 miljardin euron kuukausitahdilla.

Kommentoi
Ylös
>