Yrittäjyys

Yrittäjät eivät edelleenkään luota eläkejärjestelmään

Yrittäjien epäluottamus YEL-järjestelmää kohtaan on edelleen laajaa.

Suomen Yrittajat Janne Makkula
Johtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät. Kuva: Markus Sommers.

Kolme neljästä yrittäjästä katsoo, että yrittäjän vapautta valita sosiaaliturvansa taso ja tapa pitää lisätä. Vain 11 prosenttia on väitteen kanssa eri mieltä.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 1 011 pk-yrityksen edustajaa.

”Yrittäjät haluavat lisää vapautta sosiaaliturvansa järjestämiseen. On tärkeää, että seuraavalla vaalikaudella tehdään koko YEL-järjestelmää koskeva tarkastelu ja kehittämisohjelma, joka joustavoittaa nykyjärjestelmää ja lisää yrittäjien luottamusta YEL:iin”, toteaa johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

Makkulan mielestä yrittäjägallupin tulos antaa selvän viestin, jota ei pidä ohittaa.

Vapauden lisäämiseen liittyy kuitenkin monia selvitettäviä kysymyksiä.

”Järjestelmää pitäisi kuitenkin joustavoittaa niin, että se huomioi nykyistä paremmin yritystoiminnassa tapahtuvia muutoksia. Esimerkiksi työtulon muuttamisen pitäisi olla helpompaa kuin tällä hetkellä. Pitää muistaa, että yrittäjän tilanne ja työ eivät ole rinnastettavissa palkansaajaan, jolle palkka tulee säännöllisesti työsopimuksen mukaisesti”, Makkula toteaa.

Epäluottamus YEL-järjestelmää kohtaan on edelleen laajaa, mutta luottamus on hieman lisääntynyt viimeaikaisen keskustelun aikana.

Luottamus on vahvinta isoimmissa yrityksissä ja ikääntyneimpien yrittäjien parissa. Heikointa luottamus on nuorten yrittäjien keskuudessa.

”Epäluottamus on huolestuttavaa ja sekin on peruste arvioida mahdollisuus järjestelmän suurempaan remonttiin. Viimeaikaisen keskustelun yksi hyvä tulos on kuitenkin se, että yrittäjät tietävät paljon aiempaa laajemmin, että valtio maksaa osan yrittäjien eläkkeistä. Edelleen lähes viidennes yrittäjistä ei tiedä, että valtio hoitaa osan yrittäjäeläkkeistä”, Makkula toteaa.

Sanna Marin hallituksen tavoitteena on saada läpi lakiuudistus, jossa yrittäjän työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa. Lakiesitys on vielä eduskunnan käsittelyssä ja sekin voi elää. Lain olisi tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa.

Jatkossa yrittäjän niin sanottu YEL-työtulo, johon eläkemaksu perustuu, vahvistettaisiin tarkemmin kuin tähän saakka. Vahvistamisen tekee yrittäjän oma työeläkeyhtiö tiettyjen kriteerien pohjalta. Yrittäjä voisi myös itse vaikuttaa työtulon tasoon.

Suomessa on noin 210 000 YEL-vakuutettua yrittäjää. Näistä suunnilleen neljänneksellä nykyinen YEL-työtulo on alle 11 000 vuodessa ja kolmella neljästä alle 33 000 euroa.

Lue myös tämä: Näin yrittäjien eläkeuudistus vaikuttaisi – selvitimme Eläketurvakeskukselta

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös