Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokauppa sakkaa – inflaatio ja korot näkyvät asuntomarkkinoilla

Asuntojen kauppamäärät supistuivat lokakuussa selvästi.

Asuntojen myyntiajoissa ei tapahtunut isoa muutosta syyskuuhun verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto. Kerrostaloissa myyntiajat olivat lokakuussa suurin piirtein samalla tasolla kuin alkuvuoden kuukausina keskimäärin.

Helsingissä ja Espoossa isommat 3–4 huoneen kerrostaloasunnot vaihtoivat omistajaa vikkelämmin kuin kaksiot, 54–66 päivässä, mutta Vantaalla isompien kerrostaloasuntojen myyntiajat olivat pääkaupunkiseudun keskiarvoa pidemmät, 94 päivää.

Vantaalla kaksiot taas menivät kaupaksi muuta pääkaupunkiseutua nopeammin 66 päivässä. Muuallakaan kerrostaloasuntojen keskimääräisissä myyntiajoissa ei nähty pitenemistä ja lokakuussa kerrostaloasunto meni kaupaksi keskimäärin 72 päivässä (pk-seutu) ja 89 päivässä (muu Suomi).

Omakotitalojen myyntiajat pitenivät pääkaupunkiseudulla keskimäärin viikolla ollen nyt 87 päivää, ja muualla Suomessa neljällä päivällä 103 päivään. Alkuvuoteen verrattuna omakotitalot käyvät selvästi nopeammin kaupaksi edelleen: pääkaupunkiseudulla myyntiaika tammikuussa oli 120 päivää ja muualla Suomessa 122 päivää.

Kauppamäärissä lokakuu toi selvää pudotusta

Lokakuussa 2022 myytiin asuntoja Suomessa yhteensä 4 652 kappaletta, mikä on pienin kauppamäärä lokakuussa koko kymmenen vuoden tarkastelunjakson 2012–2022 aikana.

Käytettyjä asuntoja myytiin lokakuussa yhteensä 4 308 kappaletta, josta kerrostaloasuntoja 2 263 kappaletta, omakotitaloja 1 040 kappaletta ja rivitaloasuntoja 1 005 kappaletta. Ero vuosien 2020 (6 401 kpl) ja 2021 (6 320 kpl) lokakuun myyntimääriin on merkittävä, esimerkiksi ero vuoden 2021 lokakuuhun on -31,8 prosenttia.

Myös ero viiden viime vuoden keskiarvoon on lähes samaa luokkaa (-29,3 %), mikä myös selittyy sillä, että esimerkiksi vuoden 2019 lokakuu oli käytettyjen asuntojen myyntimäärien osalta sen vuoden paras kuukausi (6 169 kpl).

”Talouden epävarmuustekijät, kuten inflaatio ja korkojen nostot näkyvät nyt lokakuun luvuissa. Samoin yleiset epävarmuustekijät johtuen Ukrainan sodan vaikutuksista talouteen laajemmin”, toteaa hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.

Pääkaupunkiseudulla kauppojen romahdus on raju

Suurista kaupungeista parhaiten pärjäsivät Oulu ja Lahti. Oulussa vanhojen ja uusien kauppamäärä laski lokakuussa 8,7 prosenttia edellisestä vuodesta ja 17,5 prosenttia kahden vuoden takaisista määristä. Lahdessa supistumista oli 22 prosenttia vuoteen 2021 ja -20,4 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla lokakuun myyntimäärissä oli huomattavaa pudotusta.

Helsingissä vanhoja ja uusia asuntoja myytiin 46 prosenttia vähemmän edellisvuoteen verrattuna ja 48 prosenttia vähemmän vuoden 2020 lokakuuhun verrattuna. Espoossa laskua oli 48 prosenttia ja 58,5 prosenttia. Vantaalla puolestaan laskua oli 38,6 prosenttia ja 35 prosenttia.

Myyntilukujen supistuminen oli suurempaa pääkaupunkiseudulla (-38,9 %) ja kehyskunnissa (-43,7 %) kuin muualla Suomessa (-27,8 %) vuoden 2021 lokakuun lukemiin verrattuna. Vuoden 2020 lokakuuhun verrattuna lukemat ovat melko samoja.

Uudistuotannon kauppamäärä on ollut koko vuoden laskusuunnassa. Uusien asuntojen kauppamäärä laski 59 prosenttia vuoden takaisesta ja viiden vuoden keskiarvoon verrattuna lähes 66 prosenttia. Poikkeuksena oli Oulu, jossa myytiin 59 uutta asuntoa, mikä on 44 prosenttia enemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen kauppa kävi kangerrellen, Helsingissä kauppamäärät olivat 73 prosenttia, Espoossa 81 prosenttia ja Vantaalla 84 prosenttia alemmalla tasolla kuin viime vuonna. 

Hinnat pysyivät melko vakaina – eniten laskua pääkaupunkiseudulla ja Turussa

Hinnoissa näkyy lokakuussa reagointia markkinatilanteeseen, ja kaupunkien vanhojen kerrostalojen keskineliöhinnoissa nähtiin laskua. Pääkaupunkiseudulla keskineliöhinta oli 4 859 euroa neliöltä, mikä on 9,2 prosenttia vuoden takaiseen lokakuuhun, 6,7 prosenttia laskua alkuvuoteen ja 6,3 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna.

Oulussa hintojen lasku edellisvuoteen verrattuna oli 1,0 prosenttia ja syyskuuhun verrattuna 5,2 prosenttia. Tampereella vastaavat hintojen laskuluvut olivat 3,7 prosenttia ja 4,4 prosenttia.

Muissa suurissa kaupungeissa kerrostalojen keskineliöhintojen lasku oli myös melko maltillista (-5,1 % edellisvuoteen ja -4,8 % edelliseen kuukauteen verrattuna), paitsi Turussa, jossa tilastoitiin 12,8 prosenttia alhaisemmat keskineliöhinnat kuin syyskuussa.

Kommentoi
Ylös
>