Sijoitusuutiset

USA:n hallinto turvaa kriisipankki SVB:n tallettajien varat – talletuspako ja pankkikriisi vältetty

Janet Yellen valtiovarainministeri USA
USA:n valtiovarainministeri Janet Yellen.

Yhdysvaltojen rahoitusvalvontaviranomaiset ovat päättäneet nopeasti tukitoimista, joiden avulla pyritään välttämään talletuskato pankeista.

Taustalla on SVB-pankin vaikeudet. Viranomaiset ilmoittivat sunnuntai-iltana, että Silicon Valley Bankin tallettajat saavat kaikki rahansa käyttöönsä maanantaista 13. maaliskuuta alkaen ja ilmoittivat samalla uusista järjestelyistä, joilla voidaan tukea talletusten nostoja koko pankkijärjestelmässä.

USA:n keskuspankki Fedin, valtiovarainministeriön ja talletussuojarahasto FDIC:n johtajat sanoivat yhteisessä lausunnossaan, että saatuaan suosituksen FDIC:n ja Fedin johtokunnilta ja kuultuaan presidenttiä, valtiovarainministeri Janet Yellen hyväksyi toimet, joiden avulla FDIC voi saattaa päätökseen Kaliforniassa sijaitsevan Silicon Valley Bankin kriisinratkaisun. Tässä ratkaisussa kaikki tallettajat saavat täyden talletussuojan.

”Tallettajat saavat kaikki rahansa käyttöönsä maanantaista 13. maaliskuuta alkaen. Veronmaksajat eivät joudu maksamaan mitään Silicon Valley Bankin kriisinratkaisuun liittyviä tappioita”, lausunnossa todetaan.

SVB:n osakkeenomistajat ja tietyt vakuudettomat velalliset eivät ole suojassa. Talletusvakuutusrahastolle aiheutuneet tappiot, jotka on tarkoitettu vakuuttamattomien tallettajien tukemiseen, katetaan pankeilta perittävällä erityismaksulla lain edellyttämällä tavalla.

Keskuspankki ilmoitti sunnuntaina, että se antaa lisärahoitusta tukikelpoisille talletuslaitoksille varmistaakseen, että pankit pystyvät vastaamaan kaikkien tallettajiensa tarpeisiin. Se tarkoittaa käytännössä kaikkien talletusten – sekä vakuutettujen että vakuuttamattomien – turvaamista koko Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmässä.

Lausunnossa todetaan, että Yhdysvaltain pankkijärjestelmä on edelleen kestävä ja vakaalla pohjalla, mikä johtuu suurelta osin finanssikriisin jälkeen tehdyistä uudistuksista, joilla varmistettiin pankkialan paremmat suojatoimet.

”Nämä uudistukset yhdessä tämänpäiväisten toimien kanssa osoittavat, että olemme sitoutuneet toteuttamaan tarvittavat toimet sen varmistamiseksi, että tallettajien säästöt pysyvät turvassa”, lausunnossa mainitaan.

Fedin tarjoama rahoitus on saatavilla perustamalla uusi rahoitusjärjestely, Bank Term Funding Program (BTFP), joka tarjoaa enintään vuoden pituisia lainoja pankeille, säästöyhdistyksille ja luotto-osuuskunnille, jotka panttaavat vakuudeksi Yhdysvaltain valtion joukkolainoja, virastojen velkakirjoja ja asuntolainavakuudellisia arvopapereita sekä muita hyväksyttäviä omaisuuseriä.

Fedin mukaan BTFP-ohjelma on lisälikviditeettilähde, jolloin laitosten ei tarvitse myydä näitä arvopapereita nopeasti ongelmatilanteissa.

Fed sanoi, että se seuraa tarkasti rahoitusmarkkinoiden kehitystä.

Yahoo Finance -sivusto kertoo, että USA:n valtiovarainministeriön virkamiehet korostavat, että näillä toimilla suojellaan tallettajia, ei sijoittajia. He torjuvat käsityksen, että nämä toimet ovat pelastustoimenpiteitä, koska Silicon Valley Bankin osakkeen- ja joukkovelkakirjojen haltijat menettävät osakkeensa.

Viranomaisten nopea päätös turvata tallettajien varat on rauhoittanut markkinat. USA:n keskeiset osakeindeksit ovat tällä hetkellä selvässä nousussa.

SVB:n romahduksen syynä on se, että sen talletukset alkoivat vähentyä ja se joutui siksi myymään USA:n valtion velkakirjoja hankkiakseen likviditeettiä. Velkakirjat pankki joutui myymään roimasti tappiolla, koska korot olivat nousseet. Korkojen nousu tarkoittaa velkakirjojen markkina-arvon laskua.

SVB ei siis ole ainoa pankki, jolla on tämä ongelma. FDIC:n mukaan yhdysvaltalaisilla pankeilla oli vuoden 2022 lopussa 620 miljardin dollarin edestä realisoitumattomia tappioita – omaisuuseriä, joiden hinta on laskenut mutta joita ei ole vielä myyty.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös