Yritysuutiset

Qt Group paisutti myyntiä neljänneksellä – kasvuluvut silti aiempia vuosia vaisumpia

Ohjelmistoyhtiöltä on totuttu näkemään väkeviä kasvulukuja. Kasvu jatkuu, mutta ei edellisvuosien vauhdilla.

Qt Group on aloittanut kuluvan vuoden vahvasti. Maaliskuun alussa yhtiö kertoi solmineensa toimittajasopimuksen autovalmistaja General Motorsin kanssa autovalmistajan siirtyessä kohti ajoneuvojen ohjelmistovetoista kehitystyötä. Qt:n monialustaisten käyttöliittymien kehitystyökalujen ja -ympäristön avulla General Motors voi suunnitella, kehittää ja testata yhtenäisesti ajoneuvojensa digitaalisia käyttöliittymiä, ja ottaa ne käyttöön kaikilla kokoonpanolinjoillaan ja eri tuotemerkeissä.

Perjantaina Qt Group julkisti tammi-maaliskuun tulosraportin, joka innosti sijoittajia Helsingin pörssissä. Yhtiön liikevaihto kasvoi peräti vertailukaudesta 26,6 prosenttia 40 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuutoin liikevaihto kasvoi 24 prosenttia.

Lisenssimyynti ja konsultointi kasvoivat viime vuodesta lähes 34 prosenttia, mutta ylläpitotuotot puolestaan laskivat 15,4 prosenttia.

Liikevaihdon kasvu jäi silti aiempien vuosien vauhdista, sillä yhtiön liikevaihto on noussut vuosien 2018-2022 aikana vajaasta 46 miljoonasta eurosta 155 miljoonaan euroon.

Liikevoitto nousi viime vuoden 4,7 miljoonasta eurosta 5,8 miljoonaan euroon eli se nousi liikevaihdon suhteessa. Analyytikoiden konsensusodotus oli 4,6 miljoonan euron liikevoitto, joten tuloskasvu oli sikäli odotuksiakin vahvempaa. Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,15 eurosta 0,17 euroon.

Toimitusjohtaja Juha Varelius kertoo, että Qt Groupin liikevaihto kehittyi yhtiön odotusten mukaisesti. Panostus kasvuun jatkuu intensiivisenä, sillä yhtiö jatkaa edelleen henkilöstön rekrytointia erityisesti myynnin ja tutkimus- ja tuotekehityksen tiimeihin kasvustrategian mukaisesti.

Vuoden 2023 alussa Qt toi markkinoille Qt Insight 1.0 analytiikkaratkaisun, joka tarjoaa yritysten käyttöön tietoa sovellusten ja laitteiden käyttötavoista ja suorituskyvystä.

Vareliuksen mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen tulos luo hyvän pohjan Qt Groupin liiketoiminnan kehitykselle vuonna 2023.

”Markkinoiden epävarmuudesta huolimatta näemme, että meillä on erinomainen mahdollisuus kasvattaa asemaamme sekä ohjelmistokehitystyökalujen että laadunvarmistuksen markkinoilla.”

Qt Group arvioi, että koko vuoden 2023 liikevaihto kasvaa vertailukelpoisin valuutoin 20-30 prosenttia edellisvuodesta ja että liikevoittomarginaali on 20-30 prosenttia vuonna 2023.

Qt Group on kehittänyt ohjelmistokehitysalustan, jonka avulla yritykset suunnittelevat, kehittävät ja ottavat käyttöön alustariippumattomia sovelluksia ja graafisia käyttöliittymiä. Nämä graafiset käyttöliittymät yleistyvät arkisissa laitteissa vauhdilla.

Qt:n teknologiaa käytetään työpöytä- ja mobiilisovelluksissa sekä sulautetuissa järjestelmissä muun muassa kulutuselektroniikassa, ajoneuvoissa, lääkinnällisissä laitteissa ja teollisuusautomaatiojärjestelmissä eri puolilla maailmaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös