Kasvuosakkeet

Raute kasvaa jatkossa suurten tehdastilausten ansiosta

Puutuoteteollisuuden ratkaisuja tarjoava Raute on saanut isoja tilauksia ja julkisti positiivisen tulosyllätyksen. Evli antaa osakkeelle ostosuosituksen.

Mika Saariaho Raute toimitusjohtaja
Rauten toimitusjohtaja Mika Saariaho. Kuva: Raute Oyj.

Raute julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa perjantaina. Konsernin ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 36,8 miljoonaa euroa ja se laski vertailukaudesta 10,8 prosenttia. Liikevaihdosta 5,5 miljoonaa euroa yhtiö tuloutti Venäjältä tapahtuneen hallitun toimintojen alasajon jälkeen jäljellä olevasta tilauskannasta.

Liikevaihdon lasku johtui lähinnä Wood Processing -liiketoimintayksikön alentuneesta aktiviteetista.

Uusien tilausten määrä kuitenkin kasvoi selvästi – viime vuoden 30 miljoonasta eurosta peräti 67 miljoonaan euroon.

Rauten uudet tilaukset vuosittain ja kvartaaleittain. Vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen tilaukset (tummansininen osa pylväissä) ovat selvästi edellisvuosia korkeammat.

Myös Rauten kannattavuus parani selvästi. Vertailukelpoinen käyttökate nousi viime vuoden tappiollisesta -0,1 miljoonasta eurosta positiiviseen 2,8 miljoonaan euroon. Liikevoitto nousi 0,9 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli tappiollinen -1,5 miljoonaa euroa. Tulos osaketta kohti nousi viime vuoden -0,3 eurosta 0,1 euroon.

Liikevoitto ylitti selvästi analyysitalo Inderesin -0,2 miljoonan euron ja Evlin 0,3 miljoonan euron ennusteet.

Rauten strategian painopiste on siirtynyt aiempaa vahvemmin Pohjois-Amerikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan sekä EMEA-alueelle. Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan alkaessa helmikuussa 2022 yli puolet yhtiön vuoden 2022 tilauskannasta koostui Venäjällä toteutettavista projekteista.

Rauten liiketuloksen kehitys vuosittain ja kvartaaleittain. Vuosi 2022 oli yhtiölle vaikea, mutta vuosi 2023 on alkanut valoisemmissa merkeissä.

Osa Rauten asiakkaista lykkää vielä investointipäätöksiä

Rauten toimitusjohtaja Mika Saariaho kertoo, että alkuvuosi oli hyvä alku vuodelle haastavissa markkinaolosuhteissa.

Yhtiön 67 miljoonan euron saadut tilaukset olivat Saariahon mukaan vahvalla tasolla ensimmäisellä vuosineljänneksellä johtuen maaliskuussa Uruguaysta Luminilta saadusta lähes 50 miljoonan euron vaneritehdastilauksesta.

”Kävimme aktiivisesti keskusteluja myös muiden asiakkaiden kanssa mahdollisista uusista tehdastilauksista ja laajoista modernisoinneista, mutta osa asiakkaista lykkäsi investointipäätöksiään ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Myös uusiin automaatioratkaisuihin liittyvien modernisointien kysyntä oli edelleen hyvällä tasolla, kun taas markkinoilla lisääntynyt epävarmuus vaikutti yksittäisten tuotantolinjojen asiakaskysyntään sekä uusien palvelutilausten kysyntään”, toimitusjohtaja kertoo.

Wood Processing -liiketoimintayksikön liikevaihto oli kohtuullisella tasolla, Saariaho kertoo. Analyzers-liiketoimintayksikön liikevaihto kasvoi vahvasti vertailukaudesta. Services-liiketoimintayksikön liikevaihto kasvoi neljä prosenttia, mikä on Saariahon mukaan hyvä kasvuvauhti, kun otetaan huomioon, että vertailukauteen sisältyi vielä liikevaihtoa Venäjältä, ja kannattavuus säilyi hyvällä tasolla.

Komponenttipula edelleen haasteena

Raute on Saariahon mukaan jatkanut viime vuonna aloitetun kannattavuudenparannusohjelman toteutusta, ja yhtiö edistyi ohjelman toteutuksessa hyvin. Haasteita kuitenkin vielä on.

”Kustannusinflaatio on tällä hetkellä taltutettu, mutta meillä on edelleen joitakin komponenttien saatavuuteen liittyviä ongelmia. Kannattavuuden parantamiseen tähtääviin aloitteisiin liittyen järjestelimme ensimmäisellä vuosineljänneksellä uudelleen toimintomme Kiinan markkina-alueella. Siihen liittyvät 0,6 miljoonan euron uudelleenjärjestelykustannukset näkyvät ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksessa.”

Rauten tavoitteena on vahvistaa tasettaan ja parantaa kykyään palvella asiakkaita. Varsinaisen yhtiökokouksen päätösten mukaisesti yhtiöllä on nyt yksi osakelaji ja huhtikuun alussa toteutettiin suunnattu osakeanti. Toukokuulle suunniteltua merkintäoikeusantia valmistellaan parhaillaan.

”Nämä tärkeät tapahtumat mahdollistavat investoinnit kasvusuunnitelmiamme tukevaan toimintaan”, Saariaho kertoo.

Raute odottaa markkinatilanteen jatkuvan epävarmana vuonna 2023, vaikkakin kiinnostus Rauten ratkaisuja kohtaan on toistaiseksi pysynyt melko hyvänä.

Toisella vuosineljänneksellä yhtiö valmistautuu uudistetun toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon. Toimitusjohtajan mukaan uusi järjestelmä tuo ajan mittaan merkittäviä parannuksia prosesseihin ja tehokkuuteen, mutta lyhyellä aikavälillä yhtiö varautuu siihen, että ensimmäisinä kuukausina saattaa esiintyä tehottomuutta ja vähäisiä liiketoiminnan häiriöitä, kunnes oppimiskäyrä tasaantuu. 

Ohjeistuksen nosto positiivisen tilauskehityksen ansiosta

Uusien tehdaslaajuisten tilausten ansiosta Raute arvioi vuoden 2023 liikevaihdon nousevan suuremmaksi kuin vuoden alussa alun perin yhtiö oli arvioinut.

Yhtiö suhtautuu silti hieman varovaisesti kannattavuuden kehitykseen lähikuukausina ennen kuin uudet tehdastilaukset alkavat tuottaa tulosta, toimitusjohtaja varoittaa.

Raute päätti nostaa vuoden 2023 liikevaihtoa koskevaa ohjeistustaan uusia tehdaslaajuisia sopimuksia koskevien saatujen tilausten positiivisen kehityksen takia.

Uuden ohjeistuksen mukaan Raute arvioi vuoden 2023 liikevaihdon olevan yli 150 miljoonaa euroa ja vertailukelpoisen käyttökatteen olevan yli 4,0 prosenttia. Aiemmin helmikuussa yhtiö oli arvioinut liikevaihdon olevan yli 130 miljoonaa euroa ja vertailukelpoisen käyttökatteen olevan yli 4,0 prosenttia.

Viime vuonna Rauten liikevaihto oli 158 miljoonaa euroa ja käyttökate -1,4 prosenttia.

Raute ilmoitti tällä viikolla myös merkittävästä uudesta tilauksesta, kun se on allekirjoittanut latvialaisen AS Latvijas Finierisin kanssa 29 miljoonan euron arvoisen sopimuksen teknologiatoimituksesta vaneritehtaan laajennukseen. Tilatut koneet ja laitteet toimitetaan maaliskuun 2024 ja kesäkuun 2025 välisenä aikana.

Osakkeelle ostosuositus

Evli arvioi aamukatsauksessaan, että Raute on liiketoimintansa luonteen vuoksi aina hyvin väljä ohjeistaja, joten nykyinen ohjeistus käytännössä tarkoittaa kuluvan vuoden vertailukelpoisen käyttökatteen helposti ylittävän 6,0 miljoonaa euroa. Viime vuonna käyttökate oli negatiivinen -2,3 miljoonaa euroa.

”Vertailun vuoksi olemme viimeksi ennustaneet Rautelle 7,5 miljoonan euron käyttökatetta tälle vuodelle. Ohjeistuksen nosto siis tukee hyvin viimeisintä ennustettamme, ja tulevista vuosista on tulossa vielä helposti nykyistä parempia suurten tilausten saattelemana”, Evli toteaa.

Evlin tulosennusteilla Rauten tämän vuoden P/E-kerroin on melko korkea, 26x, mutta ensi vuoden 1,14 euron osakekohtaisella tulosennusteella P/E-kerroin laskee tasolle 8,8x.

Evli antaa Rauten osakkeelle ostosuosituksen 11 euron tavoitehinnalla. Raute noteerataan tällä hetkellä 10,1 euron hintaan Helsingin pörssissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös