Yritysuutiset

Metsäyhtiö UPM:n tulosvaroitus tuli puun takaa

Vain muutama viikko sitten julkistetussa tammi-maaliskuun tulosraportissa näkymät olivat selvästi valoisammat.

Metsäyhtiö UPM laskee yllättäen tulosnäkymiään, koska toimitusmäärät ovat elpyneet ennakoitua hitaammin useimmissa liiketoiminnoissa ja sellun hinnat ovat laskeneet nopeasti.

Tulosvaroitus tulee vain 2,5 viikkoa yhtiön julkistaman tammi-maaliskuun tulosraportin jälkeen. Tulosraportilla näkymät olivat varsin valoisat. Tulosraportin yhteydessä yhtiö kertoi odottavansa vuoden 2023 tuloksen yhtiö olevan vahva. Yhtiö odotti vertailukelpoisen liikevoiton nousevan vuoden 2023 alkupuoliskolla vuoden 2022 vastaavasta ajanjaksosta.

Nyt kuitenkin UPM laskee yllättäen ja selvästi tulosnäkymiään vuodelle 2023. Yhtiö odottaa vertailukelpoisen liikevoiton vuoden 2023 alkupuoliskolla nyt laskevan viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Koko vuoden 2023 vertailukelpoisen liikevoiton UPM odottaa laskevan vuodesta 2022.

Metsäyhtiön mukaan varastojen purkaminen eri tuotearvoketjuissa on jatkunut, vaikuttaen UPM:n useimpien liiketoimintojen toimitusmääriä heikentävästi. Tämän seurauksena yhtiö odottaa toimitusmäärien elpymisen tapahtuvan aiemmin arvioitua hitaammin.

Lisäksi sellun markkinahinnat ovat laskeneet odotuksia nopeammin kohti syklin arvioituja pohjatasoja. Kuten UPM on aiemmin kertonut, toiselle vuosineljännekselle ajoittuu myös merkittäviä suunniteltuja kunnossapitotöitä.

Vuoden 2023 edetessä yhtiö odottaa toimitusmäärien kasvavan. Syynä ovat tuotannon käynnistyminen UPM Paso de los Torosin sellutehtaalla ja OL3-ydinvoimalaitosyksikössä, sekä tuotearvoketjujen varastojen purun vaikutusten väheneminen.

UPM keskittyy katteiden hallintaan toimitusmäärien lyhytaikaisen puutteen aikana. Monien tuotannontekijöiden kustannukset ovat alkaneet laskea odotetusti, joskin laskeneiden sellun hintojen kustannushyöty UPM:n kahdessa paperiliiketoiminnassa näkyy normaalilla viiveellä.

Kommentoi
Ylös
>