Yritysuutiset

Sotkamo Silver nousi kannattavaksi – osake kiitää

Kaivosyhtiö Sotkamo Silver onnistui toisella vuosineljänneksellä petraamaan kannattavuuttaan reippaasti. Syitä on useita.

Kaivosyhtiö julkisti toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto kasvoi peräti 33 prosenttia vertailukaudesta 120 miljoonaan ruotsin kruunuun, mikä johtui pääasiassa korkeammasta keskimääräisestä hopeapitoisuudesta ja hopean hinnan positiivisesta kehityksestä.

Sotkamo Silverin liiketulos nousi 34 miljoonaan kruunuun, kun vuotta aiemmin liiketulos oli negatiivinen -16 miljoonaa kruunua. Analyysitalo inderes odotti 3,2 miljoonan kruunun liiketulosta.

Sotkamo Silverin osake lähti tulosyllätyksen jälkeen nousuun ja on noin 9,6 prosentin nousussa noin kello 16.20 Helsingin pörssissä.

Yhtiön mukaan merkittävä kannattavuusparannus johtui korkeammasta keskimääräisestä hopeapitoisuudesta, hopean korkeammasta hinnasta, kaivostoimintojen tehokkuuden parantumisesta ja energian hintojen laskusta. Edellisenä vuonna aloitetuilla kustannusten optimointitoimenpiteillä oli positiivinen vaikutus yhtiön käyttökustannuksiin.

Kuva: Sotkamo Silver.

Toimitusjohtaja Mikko Jalaston mukaan yhtiön hopeapitoisuuden kasvaminen on seurausta viime vuonna toteutetusta vinotunnelin syventämisestä, joka on mahdollistanut uusien tasojen louhinnan.

”Aiemmissa täydennyskairauksissa todettiin näillä tasoilla suurempia hopeapitoisuuksia, mikä toteutuu nyt tuotannossa”, Jalasto kertoo.

Hopeapitoisuus vaihtelee edelleen kuukausitasolla, mikä on kaivostoiminnassa tyypillistä, mutta Sotkamo Silver on nyt keskimäärin lähellä kaivoksen alkuvuosien hopeapitoisuuksia.

Hopean kysyntä on Jalaston mukaan nyt historiallisen suurta, ja Silver Instituten uusimman, huhtikuussa julkaistun ennusteen mukaan kysyntä pysyy vuonna 2023 suurempana kuin tarjonta.

”Olen tyytyväinen nähdessäni, että vinotunnelin syvennys ja viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdyt täydennyskairaukset mahdollistavat nyt tuotantomäärien kasvattamisen ja suuremmat hopeapitoisuudet. Nämä investoinnit tukevat Sotkamo Silverin toimintaa edelleen tulevina vuosineljänneksinä. Tavoitteenamme on jatkaa kaivoksen käyttöiän pidentämiseen tähtääviä tutkimuskairauksia, mutta keskitämme voimavaramme toistaiseksi ennen kaikkea toimintamme vakauttamiseen ja parantamiseen”, toimitusjohtaja kertoo.

Sotkamo Silver ei tehnyt muutoksia vuoden 2023 näkymiinsä.

Yhtiö on 14. helmikuuta antanut ohjeistuksen, jonka mukaan se arvio tuottavansa 1,4–1,5 miljoonaa unssia hopeaa vuonna 2023. Yhtiön ensisijainen tavoite on kuitenkin maksimoida liikevaihto ja operatiivinen kassavirta. Tämän saavuttamiseksi yhtiö säätää malmisyötteen metallien suhteellista määrää, jolla voi olla vaikutusta tuotettuihin hopeaunsseihin.

Vuotuinen käyttökatteen yhtiö arvioi olevan vähintään 28 prosenttia, kun tammi-kesäkuussa se oli 32 prosenttia.

Yhtiön kannattavuuteen vaikuttavat merkittävästi ulkoiset tekijät, kuten metallien hinnat, valuuttakurssit sekä energian hinnat. Ohjauksen saavuttaminen edellyttää, että edellä mainitut ulkoiset tekijät pysyvät markkinoiden helmikuun 2023 puolivälissä ennustamalla tasolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös