Yritysuutiset

Exel Compositesin tilauksissa tyly romahdus

Exel Compositesin tilanne on heikentynyt voimakkaasti kaikilla tärkeimmillä taloudellisilla mittareilla.

Komposiittivalmistajan vuosi 2023 on mennyt vahvasti mollivoittoisissa tunnelmissa. Toukokuussa yhtiö julkisti negatiivisen tulosvaroituksen, jonka viesti oli synkkä: vuonna 2023 liikevaihto laskee ja oikaistu liikevoitto laskee merkittävästi verrattuna vuoteen 2022. Aikaisemmin Exel Composites oli arvioinut, että vuonna 2023 liikevaihto on edellisvuoden tasolla ja oikaistu liikevoitto kasvaa vuodesta 2022.

Tuulivoimahankkeiden vaikeuksista yhtiö kertoi jo tilinpäätöksen yhteydessä. Tuulivoimateollisuus on yhtiölle tärkeä kasvualue.

Exel Composites julkisti toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa perjantaina. Vaikeudet näyttävät jatkuvan.

Huhti-kesäkuussa komposiittivalmistajan saadut tilaukset romahtivat yli 31 prosenttia vertailukaudesta 25,4 miljoonaan euroon. Liikevaihto laski kolmanneksen eli 33,3 prosenttia vertailukaudesta 25,4 miljoonaan euroon.

Oikaistu liikevoitto painui lähelle nollaa, vain 0,1 miljoonaan euroon. Vielä vertailukaudella oikaistu liikevoitto oli 3,1 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos painui tappiolle -0,08 euroa, kun vertailukaudella lukema oli plussalla 0,34 euroa.

Vaikeudet olivat jo tiedossa aiemmin, eikä Excel tehnyt muutoksia vuoden 2023 näkymiinsä. Yhtiö odottaa edelleen, että vuonna 2023 liikevaihto laskee ja oikaistu liikevoitto laskee merkittävästi verrattuna vuoteen 2022.

Yhtiö jaksaa silti uskoa käänteeseen. Se arvioi, että kysyntä Exelin tuotteille ja ratkaisuille paranee vuoden toisella vuosipuoliskolla ja sen jälkeen. Tuulivoimamarkkinan laitteisiin liittyvien mahdollisuuksien yhtiö odottaa johtavan tätä kehitystä. Lyhyen aikavälin näkyvyys jatkuu rajoittuneena ja Exel odottaa lyhyen aikavälin kysyntään liittyvän epävarmuuden jatkuvan.

Mistä Exelin vaikeudet johtuvat?

Toimitusjohtaja Paul Sohlberg myöntää, että markkinaympäristö jatkui haastavana myös toisella vuosineljänneksellä. Taustalla ovat tutut makrotalouden haasteet, jotka ovat nyt monen suomalaisen syklisen pörssiyhtiön kompastuskivenä.

”Makrotalouden murheet painoivat edelleen asiakkaidemme liiketoimintaa melkein kaikilla maantieteellisillä alueilla sekä asiakastoimialoilla”, Sohlberg kertoo.

Hänen mukaansa suurimmat syyt saatujen tilausten laskulle olivat usean asiakasmarkkinan yleinen hidastuminen, asiakkaiden varastojen supistamisen sekä heikomman kysynnän jatkuminen tuulivoimateollisuuden laitteissa, erityisesti Pohjois-Amerikassa.

Yhtiön tulosta painoi tuulivoimateollisuuden laitteiden tilausten siirtyminen Pohjois-Amerikassa sekä yleisesti alhaisempi kysyntä vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö on aloittanut useita toimenpiteitä tuloksen parantamiseksi.

”Nämä toimenpiteet sisältävät muun muassa toimia myynnin aktivoimiseksi sekä kustannusten hillitsemiseksi. Näiden toimenpiteiden myönteinen vaikutus on jo näkyvissä ja on tärkeää, että jatkamme taloudellisen tuloksen parantamista”, hän kertoo.

Sohlberg kertoo, että Exel on napannut kaksi mielenkiintoista allekirjoitettua aiesopimusta, jotka saattavat tuoda yhtiölle houkuttelevaa kasvua tulevaisuudessa.

Exelin osake oli noin 6,0 prosentin laskussa perjantaina kello 11.20.

Kommentoi
Ylös
>