Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen hintojen jyrkkä sukellus jatkuu

Asuntojen reaalihinnoista on sulanut jo yli viidennes verrattuna kesän 2021 huippuhintoihin.

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa koko maassa 8,0 prosenttia edellisestä vuodesta ja 1,4 prosenttia edelliskuukauteen verrattuna.

Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Espoossa ja Helsingissä, joissa hinnat laskivat noin 11 prosenttia. Hinnat kääntyivät kesäkuun jälkeen nousuun Turussa ja Oulussa.

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 8,6 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 6,3 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Vanhojen asuntojen reaalihinnat ovat laskeneet kesän 2021 huipulta koko maassa jo noin 21 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla noin 24 prosenttia, muistuttaa Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala. Reaalihinta on perusvuoden hinnoin laskettu asunnon hinta, josta on poistettu yleisen hintatason muutosten vaikutukset. 

Myös asuntokauppa on hidastunut entisestään. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin heinäkuussa 29 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

”Asuntojen hintojen lasku jatkui yllättävän selkeänä yhä heinäkuussa, mutta syksy tuo tullessaan myös toivoa taaperruksen tasaantumisesta. Kuluttajien asunnonostoaikeet jatkoivat laskuaan elokuussakin ja ovat käytännössä alimmillaan sitten 2000-luvun alun”, toteaa Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Keskisen mukaan tilastot kuitenkin kertovat asuntojen hintahuipun ajoittuneen viime vuoden kesäkuulle, jolloin hintojen laskun asettuminen tulee mitä todennäköisimmin näkymään vähemmän voimakkaina miinuslukuina syksyn hintatiedoissa, Keskinen ennustaa.

Keskinen muistuttaa, että alkuvuoden aikana Suomen väestö on kasvanut poikkeuksellisesti jopa lähes 18 000 hengellä. Väkimäärä on pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun kasvukolmion alueella kohonnut samaan aikaan noin 16 500 asukkaalla.

Keskisen mukaan oman kodin ostajien kysyntä ei ole kaikonnut, mutta asuntokaupoilla ollaan yhä varovaisia.

”Suomalaiset ovatkin monelta osin riskin karttajia, mikä näkyy yhä esimerkiksi suurina varallisuuserinä käyttötileillä. Omistusasuja kantaa riskin korkojen ja kustannusten kehityksestä, mutta ostopäätöstään lykkäävä ensiasunnon ostaja kohtaa myös toisen suuntaisen riskin asuntojen hintojen nousukäänteestä tai unelma-asunnon menemisestä sivu suun. Tämä riski on kenties unohtunut, kun mietitään asuntojen hintojen kehityskaarta ja ensiasunnon ostajien keski-iän kasvua väkeä vetävissä kaupungeissa pidemmällä ajalla”, Keskinen pohtii.

Kommentoi
Ylös
>