Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset syöksyssä

Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät elokuussa lähes 22 prosenttia vuodentakaisesta

Kuva: Tilastokeskus.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 elokuussa 21,9 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-elokuun aikana tilaukset vähenivät 9,7 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat vähentyneet yhtäjaksoisesti seitsemän kuukautta.

Yritykset saivat elokuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla tarkastelluilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten tilaukset vähenivät metalliteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 23,9 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Kemianteollisuudessa tilaukset vähenivät 19,9 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 17,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Tilausten jyrkkä laskutrendi on kuitenkin tosiasia.

”Suhdannetiedusteluissa teollisuuden tilauskanta on ollut laskusuunnassa vuoden 2022 alusta lähtien”, kertoo”, Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Jouko Kangasniemi X:ssä.

Uusien tilauksien laskusuuntaus on alkanut hieman myöhemmin, kuten Kangasniemen jakamasta kuvaajasta käy ilmi.

Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen löytää selityksen tilausten rajulle sukellukselle.

”Teollisuuden hintojen nousu viime vuonna esim. kemianteollisuudessa nosti tilausten arvoa. Nyt teollisuuden hintakehitys on vaimentunut ja se näkyy suurina -merkkisinä %-muutoksina vuoden takaa”, hän arvioi.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi kuitenkin vielä elokuussa 2,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 1,0 prosenttia verrattuna vuoden 2022 elokuuhun. Tuotantoa oli edelliskuukautta enemmän lähes kaikilla päätoimialoilla.

Tilausten romahdus ennakoi tuotannonkin suhteen vaikeampia aikoja jatkossa.

Kommentoi
Ylös
>