Kasvuosakkeet

Analyytikko: Ruotsalainen Elekta on vahvassa asemassa pitkällä aikavälillä

Elekta saa edelleen Handelsbankenilta ostosuosituksen.

Ruotsalainen pörssiyhtiö Elekta on syövän ja aivosairauksien hoidon ratkaisuihin erikoistunut ruotsalainen lääketeollisuusyhtiö, jonka liikevaihto viime vuonna oli 13,7 miljardia kruunua. Yhtiö on globaali markkinajohtaja syövän hoidossa käytettävissä sädehoitolaitteissa ja neurokirurgisessa teknologiassa.

Maailmanlaajuinen syöpäkuormitus kasvaa, koska syöpätapaukset ja niiden esiintyvyys lisääntyvät ihmisten eliniän pidentyessä ja syövän eloonjäämisluvut kasvavat maailmanlaajuisesti. Tämä trendi luo kasvupohjaa yhtiön liikevaihdolle.

Elektan viimeisimmän vuosineljänneksen orgaaninen kasvu oli neljä prosenttia, mikä vastasi analyytikoiden konsensusodotuksia. Bruttotilauskertymä kasvoi 9,0 prosenttia 5,0 miljardiin kruunuun, mikä vastaa neljän prosentin kasvua kiintein valuuttakurssein.

”Neljänneksen aikana allekirjoitimme Intiassa merkittävän 40 miljoonan Yhdysvaltain dollarin tilauksen johtavan terveydenhuoltoryhmän KIMS Hyderabadin kanssa, joka käsittää koko laitteisto- ja ohjelmistoratkaisupakettimme. Voitimme Ukrainassa julkisen tarjouskilpailun useiden linacien toimittamisesta, jotta nykyaikaiset sädehoitolaitteet olisivat saatavilla”, kertoo Elektan toimitusjohtaja Gustaf Salford.

Salford kertoo, että neljän viimeisen vuosineljänneksen aikana yhtiö on nähnyt merkittävää parannusta sekä sekä liikevaihdon että marginaalin kasvussa.

”Odotamme tämän jatkuvan kolmannella neljänneksellä, vaikkakin hitaammin ja inflaatiopaineiden jatkuessa. Keskitymme edelleen parhaan mahdollisen syöpähoidon saatavuuteen, kannattavaan kasvuun ja omistaja-arvoon”, toimitusjohtaja ennustaa.

Handelsbankenin analyytikko Mattias Häggblom arvioi kuitenkin pankin aamukatsauksessa, että suurin huolenaihe tulosraportissa oli 36 prosenttia heikentynyt bruttomarginaali.

”Me uskomme, että ajurina tälle pudotukselle on ollut ’vanha hinnoittelurakenne’ heikolla maantieteellisellä myyntijakaumalla”, analyytikko arvioi.

Yhtiön liikevoitto kuitenkin löi konsensusodotukset jo neljättä kertaa peräkkäin. Viimeisimmällä vuosineljänneksellä oikaistu liikevoitto oli 542 miljoonaa kruunua, kun se vuotta aiemmin oli 316 miljoonaa kruunua.

”Me olemme vaikuttuneita 10 prosentin orgaanisesta myynnin kasvusta ja samaan aikaan operatiivisten kustannusten hienoisesta laskusta. Myös vapaassa kassavirrassa Elekta on onnistunut tekemään käänteen parempaan”, Häggblom toteaa.

Analyytikko kuitenkin arvioi, että Kiinassa tilaukset voivat tyrehtyä edelleen selvästi, mikä nakertaa lyhyen aikavälin näkymiä, ja on myös johdatellut osakekurssin laskuun.

”Suurista tilauksista ilmoittaminen muualla voisi kuitenkin tukea heikentynyttä sentimenttiä. Lisäksi uskomme, että Kiinan heikkous on väliaikaista, ja patoutunut kysyntä voi alkaa purkautua seuraavalla kvartaalilla.”

Handelsbanken laski kolmen vuoden tavoitehinnan 120 kruunusta 115 kruunuun. Osake noteerataan tällä hetkellä 84 kruunun hintaan.

”Näemme riski/tuotto-suhteen kuitenkin suotuisana nykyisillä arvostuksilla, joten pidämme pitkän aikavälin suosituksemme myönteisenä.”

Kolmen kuukauden suositus on edelleen osta. Handelsbanken uskoo, että Elekta yltää kolmen vuoden ajanjaksolla markkinoita parempaa kurssikehitykseen.

Kommentoi
Ylös
>