Markkinakommentit

Strategi: Amerikkalaisosakkeiden näkymät paranevat, Kiinassa kasvavia riskejä

Monet tekijät ovat parantaneet amerikkalaisosakkeiden houkuttelevuutta.

Yhdysvaltojen taloudessa ei ole taantumasta tietoakaan. Tammikuussa maailman suurimmassa taloudessa syntyi peräti 353 000 maatalouden ulkopuolista työpaikkaa, ilmenee perjantaina julkaistusta työllisyysviranomaisten uudesta tiedosta. Lukema on selvästi ekonomistien odottamaa 185 000 työpaikkaa enemmän.

Työmarkkinoiden yllättävä vahvuus on ollut mannaa amerikkalaiskuluttajille.

Palkat nousivat 0,6 prosenttia kuukausitasolla ja 4,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kun ekonomistit olivat odottaneet palkkojen nousevan 0,3 prosenttia viime kuussa ja 4,1 prosenttia viime vuonna.

Lisäksi USA kiihdytti viime vuonna 2,5 prosentin kasvuun. Talouskasvu yllätti positiivisesti erityisesti vuoden kahdella viimeisellä neljänneksellä, toteaa Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava pankin viikkokatsauksessa.

Myös alkava vuosi näyttää rapakon takana lupaavalta.

”Luottamusindikaattorien perusteella myös uusi vuosi on käynnistynyt suotuisasti. Samaan aikaan inflaatio lähestyy keskuspankki Fedin tavoitetta mahdollistaen koronlaskujen aloittamisen”, Alava toteaa.

Nordea ei usko, että osakemarkkinoiden suunta ratkeaa koronlaskujen kappalemäärän perusteella.

Alavan mukaan Yhdysvalloissa yritysten tulostaantuma on jo jäänyt taaksepäin. Tulokset kääntyivät lievään kasvuun viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä.

Nordea nostaa Pohjois-Amerikan alipainosta peruspainoon Yhdysvaltain suotuisten talousnäkymien vuoksi. Positiivisten yllätysten todennäköisyys on melko suuri.

Vaikka niin sanotun mahtiseitsikon eli suurimpien amerikkalaisten teknojättien osakekurssit ovat nousseet vahvasti, ei Nordea pidä näitä yhtiöitä niin riskisinä kuin aiemmin.

”Olemme aikaisemmin nostaneet esiin huolenaiheena suurten teknologiayhtiöiden korkean arvostustason. Hyvän talouskehityksen ja laskevien korkojen ympäristössä emme enää näe arvostusta yhtä suurena riskinä kuin se olisi heikommassa taloustilanteessa. Lisäksi sijoittajien voimakas kiinnostus näitä tekoälyn soveltamisen pioneereita kohtaan sallinee kohtuullisen arvostuspreemion jatkossakin.”

Nordea on pitkään pitänyt kehittyvät markkinat allokaatiosuosituksissaan ylipainossa. Nyt pankki kuitenkin laskee kehittyvät markkinat peruspainoon. Kantona kaskessa on Kiina.

”Kiinan osakemarkkinoiden arvostustaso on matala, ja yritysten tulosten ennustetaan kasvavan kaksinumeroista vauhtia tänä vuonna. Sijoittajien luottamus Kiinaa kohtaan voi kuitenkin olla koetuksella jatkossakin, sillä maan talouden ongelmakohtien läpinäkyvyys on heikko”, Alava toteaa.

Yhdysvaltain ja Kiinan välisten suhteiden kannalta Donald Trumpin eteneminen Yhdysvaltain presidentinvaalitaistossa on myös selkeä Kiinan osakemarkkinoille kohdistuva riski, strategi arvioi.

Toimialasuosituksissa Nordea pitää viestinnän ja teollisuuden ylipainossa.

”Mikäli talouskasvu pysyy kohtuullisena odotustemme mukaisesti ja korot laskevat, uskomme suhdanneherkkien toimialojen kehittyvän suotuisasti. Tässä ympäristössä defensiiviset osakkeet kehittyvät todennäköisesti keskivertoa heikommin, joten pidämme päivittäistavarat alipainossa”, Alava toteaa.

Kommentoi
Ylös
>