Kasvuosakkeet

Analyytikko: Nvidian tulosraportti yllätti kaikki

Analyytikoilla tuntuu olevan vaikeaa pysyä Nvidian vauhdin perässä. Teknojätti lyö kerta toisensa jälkeen tulosennusteet.

Puolijohdeyhtiö Nvidia yhtiö julkisti kaikki markkinoiden odotukset ylittävän tulosraportin keskiviikkona markkinoiden sulkeutumisen jälkeen.

Se on kova saavutus yhtiöltä, joka on jo saanut odotukset korkealle aiemmilla tulosraporteillaan. Nvidia ei ole jäänyt konsensusanalyytikkojen tulosarvioista sitten lokakuussa 2022 päättyneen vuosineljänneksen, eikä se ole jäänyt liikevaihdosta sitten vuoden 2020.

Eikä uusin tulosraportti tehnyt tässä suhteessa poikkeusta. Nvidia ylitti odotukset jälleen.

Tilivuoden neljännellä neljänneksellä yhtiön liikevaihto oli yhteensä yli 22,1 miljardia dollaria, mikä ylitti huomattavasti analyytikoiden ennakkoarviot, joiden mukaan tulot olisivat olleet noin 20,6 miljardia dollaria. Eikä siinä vielä kaikki: osakekohtainen tulos ylitti odotukset vielä selvästi reippaammin ja oli 5,16 dollaria, kun odotettu tulos oli 4,61 dollaria.

Yhtiön kasvua ja osakkeenomistajille koituvia hyötyjä havainnollistaa se, että vuoden 2023 samalta neljännekseltä tekoälyteknologiayritys ilmoitti 0,57 dollarin osakekohtaisen tuloksen.

”NVIDIAn tulos ylitti arviot laajalti, sillä jokainen segmentti raportoi odotettua suuremmista tuloista”, toteaa sijoitustutkimusyhtiö Bespoke viestipalvelu X:ssä.

Ohjelmistoliiketoiminnassa piilee uusia mahdollisuuksia

Nvidian syömähammas eli datakeskukset saavuttivat uuden 18,4 miljardin dollarin ennätysliikevaihdon neljännellä vuosineljänneksellä. Datakeskusten liikevaihto yli kolminkertaistuu koko tilikauden aikana 47,5 miljardiin dollariin.

Vaikka Nvidian datakeskussegmentti vetää laivaa, peliliiketoiminta on edelleen tärkeä osa yhtiötä. Divisioonan liikevaihto oli 2,9 miljardia dollaria. Sijoittajat odottivat 2,7 miljardin dollarin liikevaihtoa, kun se viime vuonna oli 1,8 miljardia dollaria.

Nvidia raportoi Nvidian toimitusjohtaja ja perustaja Jensen Huangin mukaan ”suuresta edistyksestä” ohjelmisto- ja palvelutarjonnassaan, jonka vuotuinen liikevaihto oli miljardi dollaria.

Ohjelmistosegmentti edustaa yhä kuitenkin vain pientä osaa Nvidian tuloksesta, mutta Huang uskoo segmentin kovaan kasvuun tulevaisuudessa.

Perussyy Nvidian menestymiseen ohjelmistoissa on se, että yhtiö hallinnoi monimutkaista ohjelmistokokonaisuutta, joka liittyy tehostettuun laskentaan pilvipalveluntarjoajien asiakkaille, Huang kertoo. Hänen mukaansa tekoäly vain lisää näiden palvelujen kysyntää.

Nvidian tekoäly on ikään kuin ”käyttöjärjestelmä tekoälylle”, josta yritys veloittaa asiakkailta järjestelmää käyttävää grafiikkaprosessoriyksikköä kohden. Huangin mukaan ohjelmistoliiketoiminta tulee olemaan merkittävää liiketoimintaa tulevaisuudessa ja Nvidia on vasta tämän tien alussa.

Nvidia ei ole riippuvainen Kiinasta

Yksi huolenaihe sijoittajille on ollut Kiinan markkina. Sijoittajat ovat olleet huolissaan sirujen vientiä Kiinaan koskevista Yhdysvaltain rajoituksista, vaikka analyytikot ovatkin todenneet, että nämä huolet saattavat olla liioiteltuja.

Sirujen vientirajoitukset vaikuttivat Nvidian Kiinan markkinoiden tuloihin, mutta niillä ei ollut suurta kokonaisvaikutusta.

”Kasvu oli vahvaa kaikilla alueilla lukuun ottamatta Kiinaa, jossa datakeskusten liikevaihto laski merkittävästi lokakuussa käyttöön otettujen Yhdysvaltain hallituksen vientivalvontasäännösten vuoksi”, yhtiön talousjohtaja Colette Kress kertoi.

Vaikka Nvidia ei ole saanut Yhdysvaltain hallitukselta lupia rajoitettujen tuotteiden toimittamiseen Kiinaan, Nvidia aloitti sellaisten ratkaisujen toimittamisen, jotka eivät vaadi lupaa Kiinan markkinoilla.

Lisäksi Kiina edustaa Kressin mukaan vain ”yksinumeroista prosenttiosuutta” datakeskusten liikevaihdosta viimeisellä neljänneksellä ja samanlaisia lukuja yhtiö odottaa myös kuluvalle neljännekselle.

Häikäisevän kasvun jatkumiselle ei ole esteitä

Nvidian kasvuodotukset ovat kovan nousun jälkeenkin edelleen vaikuttavia. Yhtiö ennustaa liikevaihtonsa nousevan 24 miljardiin dollariin ja toimintakulujen olevan noin 3,5 miljardia dollaria.

Huang kertoi yhtiön tulostiedotteessa, että laskentatehon kasvu ja generatiivinen tekoäly ovat saavuttaneet käännekohdan, minkä ansioista kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti yrityksissä, toimialoilla ja valtioissa.

Toimitusjohtajan mukaan datakeskukset ovat siirtymässä perinteisistä CPU-suorittimista Nvidian myymiin GPU-suorittimiin. Tämä on teollisuuden alan suuri murros. Toinen on generatiivinen tekoäly, jonka laskentatehon kasvu mahdollistaa.

”Nämä ennusteet ovat jopa kunnianhimoisempia kuin markkinat alun perin odottivat, mikä osoittaa yhtiön luottamusta kykyynsä jatkaa johtavana toimijana tekoälyn ja huipputeknologian markkinoilla”, kommentoi tulosraporttia finanssitalo XS.comin markkina-analyytikko Antonio Ernesto.

Erneston mukaan Nvidia on vakiinnuttanut asemansa tekoälyn kiistattomana johtajana.

”Sen mikroprosessoreita pidetään markkinoiden tehokkaimpina, ja sen tuotteiden kysyntä kasvaa edelleen räjähdysmäisesti generatiiviseen tekoälyyn liittyvien kasvavien tarpeiden vuoksi. Tämä kasvava maailmanlaajuinen kysyntä on vaikuttanut merkittävästi Nvidian nopeaan arvonnousuun ja sen nousuun yhdeksi maailman arvokkaimmista yrityksistä”, analyytikko toteaa.

Kommentoi
Ylös
>