Yritysuutiset

Raute kahmi ennätyspotin tilauksia vuoden 2023 viimeisellä vuosineljänneksellä

Raute kasvatti tilauskirjojaan roimasti viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä. Tuloskehitys oli kuitenkin pettymys.

Puuteollisuuden teknologiaratkaisuja tarjoava Raute kirjasi uusia tilauksia viime vuoden loka-joulukuussa peräti 118 miljoonaa euroa. Muutos edellisvuoteen on huomattava, sillä vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä tilauskertymä oli vain 28 miljoonaa euroa.

Tilauskirjojen paisuminen ei ole yllätys, sillä yhtiö kertoi marraskuun alussa historiansa suurimmasta kaupasta. Raute allekirjoitti Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Woodin kanssa 93 miljoonan euron arvoisen sopimuksen uuden viilupalkkitehtaan teknologiatoimituksesta Äänekoskelle.

Rauten toimitusjohtaja Mika Saariaho kertoo, että vuonna 2023 Raute sai ennätyksellisen määrän uusia tilauksia haastavassa markkinaympäristössä.

”Saimme vuonna 2023 yhteensä neljä tehdaslaajuista tilausta ja työstimme ensimmäistä tuotantolinjatoimitustamme massiivipuutuotteiden segmentille”, Saariaho kertoo.

Uusiin tilauksiin sisältyi myös palveluliiketoimintaa ja modernisointiprojekteja.

Neljännellä vuosineljänneksellä liikevaihto oli 45,2 miljoonaa euroa ollen samalla tasolla kuin vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

”Vertailukaudella Venäjän osuus liikevaihdosta oli vielä suhteellisen suuri. Lisäksi tilauskannan rakenne painottuu enemmän tehdaslaajuisiin projekteihin, joilla on pidemmät toimitusajat ja jotka tuloutuvat hitaammin. Liikevaihto kasvoi ilahduttavasti Analyzers ja Services -liiketoiminnoissa”, toimitusjohtaja kertoo.

Myös Rauten vertailukelpoinen käyttökate pysyi edellisvuoden tasolla. Loka-joulukuussa se oli 2,7 miljoonaa euroa, joka vastaa 5,9 prosenttia liikevaihdosta. Analyysitalo Inderes odotti 3,3 miljoonan euron oikaistua käyttökatetta, joten tuloskehitys jäi odotuksista.

Saariahon mukaan Analyzers ja Services -liiketoimintayksiköiden vertailukelpoinen käyttökate kasvoi liikevaihdon kasvun tukemana. Wood Processing -liiketoimintayksikön vertailukelpoinen käyttökate sen sijaan jäi hieman yhtiön odotuksista.

Rauten kulut olivat korkealla tasolla neljänneksen aikana yhtiön kasvustrategiaa tukevien kehitysprojektien vuoksi.

Yhtiön uusi toiminnanohjausjärjestelmä on nyt käytössä pääyksikössämme Nastolassa, ja siinä on siirrytty jatkuvan kehittämisen vaiheeseen. Raute odottaa uuden toiminnanohjausjärjestelmän tehostavan toimintaa lähivuosina, toimitusjohtaja kertoo.

Raute arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 170-195 miljoonaa euroa ja vertailukelpoisen käyttökatteen olevan 10-14 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 145 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen käyttökate 9,3 miljoonaa euroa.

Asiakkaiden aktiivisuus ja kiinnostus Rauten tehdaslaajuisten projektien ja modernisointien teknologiaa sekä after sales -palveluja kohtaan on pysynyt korkealla tasolla. Yhtiön mukaan trendiä tukee se, että asiakkaat suunnittelevat kapasiteettiaan pitkällä aikavälillä nykyisestä markkinatilanteesta huolimatta.

Yksittäisten tuotelinjojen kysyntä kuitenkin hidastui viime vuonna, ja markkinoiden hiljentyminen näkyi myös varaosien kysynnässä.

Rauten hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 0,10 euroa osaketta kohden.

Kommentoi
Ylös
>