Yritysuutiset

UPM aikoo lopettaa palkanmaksun poliittisen lakon vuoksi

UPM:n tulkinnan mukaan sillä ei tässä tilanteessa ole työsopimuslain mukaan velvollisuutta palkanmaksuun.

UPM Kymin toimintoja joudutaan ajamaan alas tällä viikolla kaksi viikkoa kestävän poliittisen lakon vuoksi, kertoo Kouvolan Sanomat. Syynä tähän ovat kuljetusalan lakkojen aiheuttamat häiriöt.

UPM ajaa alas toimintojaan ainakin neljällä paperitehtaallaan Kouvolassa, Raumalla, Jämsänkoskella sekä Kaukaan sellutehdasta Lappeenrannassa.

Myös Metsä Group joutuu sulkemaan tehtaitaan lakon vuoksi. Yhtiön toimitusjohtajan Ilkka Hämälä kertoo Helsingin Sanomille, että yhtiö joutuu pysäyttämään tehtaita lakon takia, kun raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetukset pysähtyvät. Yhtiö aikoo kuitenkin jatkaa työntekijöidensä palkanmaksua toistaiseksi.

SAK:laiset ammattiliitot aloittavat poliittiset lakot maanantaina 11. maaliskuuta lähtien ja ne kestävät tässä vaiheessa kaksi viikkoa. Lakoissa ovat mukana Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Myös muiden SAK:n liittojen mahdollisista tukitoimista liitot ilmoittavat erikseen.

Toimet iskevät Suomen talouden sydämeen eli vientiin ja tuontiin satamissa ja raiteilla. Mukana on myös suuria teollisuuslaitoksia sekä jakeluterminaaleja. Avainalojen lakkojen piirissä on noin 7 000 työntekijää.

Kouvolan Sanomien mukaan UPM toteaa Kymin paperitehtaan työntekijöille lähettämässään viestissä, että työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa, vaikka työ estyy toisten työntekijöiden työtaistelun takia.

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Holmén perusteli päätöstä palkanmaksun lopettamisesta Ylelle maanantai-iltana tekstiviestillä.

”Poliittisten lakkojen julkilausuttuna tavoitteena on vaikuttaa työntekijöiden työehtoja koskeviin lakimuutoksiin. Kyseessä on tulkintamme mukaan työsopimuslaissa tarkoitettu riippuvuussuhde lakkojen ja niiden johdosta ilman työtä jääneiden työntekijöiden työehtojen välillä. Työnantajalla ei tällöin ole velvollisuutta maksaa palkkaa lakkojen vuoksi ilman työtä jääneille työntekijöille”, Holmén toteaa.

UPM perustaa kantansa työsopimuslakiin, jonka mukaan ”työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa työntekijälle, jonka työ keskeytyy sellaisen työtaistelun takia, jolla on riippuvuussuhde työntekijän omiin työehtoihin tai työoloihin”.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoo Kouvolan Sanomille, että liitto aikoo selvittää UPM:n palkanmaksun lopettamispäätöksen oikeellisuuden oikeusteitse.

UPM kertoi perjantaina tiedotteessaan myös, että UPM Pulp, UPM Timber ja UPM Communication Papers käynnistävät muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista. Neuvotteluilla metsäyhtiö varautuu mahdolliseen tuotannon tilapäiseen sopeuttamiseen liiketoimintojen suomalaisissa yksiköissä, mikäli toimintaympäristön epävarmuus jatkuu.

Muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista koskevat UPM:n kaikkia suomalaisia sellutehtaita, sahoja ja painopaperitehtaita. Muutosneuvottelut koskevat UPM Pulp Suomen toiminnoissa noin 820 henkilöä, UPM Timberin sahoilla noin 340 henkilöä ja UPM Communication Papersin suomalaisilla tehtailla noin 1 100 henkilöä.

Mahdolliset lomautukset voisivat ajoittua UPM Pulpin, UPM Timberin osalta 1.7.2024–31.12.2024 ja UPM Communication Papersin osalta 1.9.2024–28.2.2025 väliselle ajalle. Päätökset mahdollisista lomautuksista tehdään muutosneuvottelujen päätyttyä, ja ne voisivat toteutua vaiheittain ja kestää yhteensä korkeintaan 90 päivää.

1 kommentti
  • Jr sanoo:

    Kaikilta lakkoiljoilta kaikki tappiot palkoilta pois

  • Ylös
    >