Makrotalous

Ekonomisti: Inflaation hidastuminen tukee ostovoimaa ja talouskasvua

Paikallaan polkevat hinnat kertovat kehnosta kasvusta, mutta tukevat samalla kuluttajia kehysriihen kiristysten keskellä.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli maaliskuussa 2,2 prosenttia. Helmikuussa inflaatio oli 3,0 prosenttia.

Maaliskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n ulkopuolisten valmismatkojen hintojen nousu. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja vihannesten halpeneminen.

Kuluttajahintaindeksin pohjainflaatio oli 4,0 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, koska ne sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua.

Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi, että laajamittaiset lakot näkyvät maaliskuun inflaatioluvuissa, kun polttonesteiden keskihinnat kohosivat edelliskuukaudesta.

”Bensiinin ja dieselin pumppuhinnat pysyivät kuitenkin alempana kuin vuotta aiemmin osin aiemman polttoaineverotuksen kevennyksen vuoksi ja energiahintojen vaikutus inflaatioon olikin maaliskuussa negatiivinen”, hän toteaa.

Rauhoittuva inflaatio tukee ostovoimaa

Kun inflaatiolukuja keinotekoisesti kohottavat lainakorot jätetään pois laskuista, polkevat hinnat Suomessa nyt käytännössä paikallaan, pääekonomisti päättelee.

”Heikko hintakehitys kertoo heikosta talouskasvusta ja taantuvista työmarkkinoista. Suomen talous ja asuntomarkkinat kaipaavatkin jo kipeästi korkojen laskua, mutta huolestuttavat uutiset Lähi-idän konfliktista ja laajemman eskalaation riskistä voivat nostaa etenkin öljyn hintaa ja laittaa kapuloita maailmantalouden ja siten Suomenkin rattaisiin”, Keskinen tähdentää.

Vaikka paikallaan polkevat hinnat kertovat kehnosta kasvusta, tukevat ne kuitenkin samalla kuluttajia kehysriihen kiristysten keskellä.

”Vaikeasta suhdanteesta huolimatta palkansaajien ja eläkeläisten ostovoima paranee nyt vauhdikkaasti, kun todellinen inflaatio lähestyy nollaa, mutta ansiotaso ja kansalliseen kuluttajahintaindeksiin sidotut etuudet kohoavat kovemmin”, Keskinen toteaa.

Kun kehysriihen sopeutustoimet iskevät osaltaan ostovoimaan ja arvonlisäveron todennäköinen nosto kohottaa hintoja, korjaantuu oman talouden tilanne kuitenkin monilla suomalaisilla tänä vuonna juuri yleisen inflaatiokehityksen ansiosta.

”Tämä tukee osaltaan talouskasvua vuoden loppua kohti mentäessä”, Keskinen ennustaa.

Ennuste: Talous elpyy vuoden lopulla

Suomen talous tarpoo vielä taantumassa, mutta loppuvuonna näkymät kirkastuvat, arvioi Pellervon taloustutkimus (PTT).

ensi vuonna on jo odotettavissa talouskasvua. PTT:n ennusteen mukaan talous supistuu 0,6 prosenttia tänä vuonna ja kasvaa 1,2 prosenttia ensi vuonna. Taloutta painavat vielä alaspäin rakentamisen alakulo ja heikko vientikehitys.

Tutkimuslaitoksen mukaan jo loppuvuonna taloutta alkavat piristää laskeva korkotaso ja inflaation talttuminen. Työllisyys tosin heikkenee, mutta vain maltillisesti.

Suomen kasvu on PTT:n ennusteen mukaan kuitenkin hitaampaa kuin euroalueella, joka kasvaa keskimäärin 0,7 prosenttia tänä vuonna ja 1,4 prosenttia ensi vuonna. Suomen taloutta vetävät alaspäin rakentamisen alakulo, vaimea yksityinen kulutus ja heikko vientikehitys. 

Kommentoi
Ylös
>